Британія скасувала «золоті візи» на тлі побоювань припливу в країну незаконних грошей із Росії – Reuters

Новини
Фото: AP

Велика Британія скасувала свої так звані «золоті візи» для багатих інвесторів на тлі побоювань щодо припливу незаконних російських грошей до країни в період загострення напруженості між Росією та Заходом через Україну.

Про це повідомляє агентство Reuters.

Сотні мільярдів доларів потекли до Лондона та британських заморських територій з Росії з моменту розпаду Радянського Союзу в 1991 році, що викликало побоювання у деяких союзників по НАТО, що незаконні гроші каскадом ринули у світову фінансову систему.

Британські законодавці з парламентського комітету з розвідки та безпеки попередили у 2020 році, що необхідно зробити додаткову роботу щодо боротьби з «незаконними фінансовими операціями російської еліти», включаючи перегляд системи віз для інвесторів «Tier 1».

Міністр внутрішніх справ Великої Британії Пріті Патель заявила 17 лютого, що закрила систему Tier 1, яка пропонувала можливість отримання посвідки на проживання для тих, хто інвестує не менше 2 млн фунтів стерлінгів (2,72 млн доларів).

«Це лише початок нашої нової боротьби з шахрайством та незаконними фінансами», – написала Патель у мікроблозі Twitter.

Як пише агентство, Лондон вже давно називають «Лондонградом» або «Москвою-на-Темзі» як місто, яке обирають надбагаті люди з Росії та інших колишніх радянських республік.

Російські олігархи, поряд з близькосхідними нафтовими баронами та новоспеченими китайськими підприємцями за останні три десятиліття сприяли збільшенню витрат на лондонську нерухомість, скуповуючи розкішні будинки та культову комерційну нерухомість.

Чарлі Фаулер, юрист Collyer Bristow LLP у Лондоні, сказав, що криза в Україні прискорила плани щодо скасування віз для інвесторів.

«У деяких колах зберігається думка, що візовий маршрут для інвесторів використовується, зокрема, заявниками з Росії та Китаю. Проблема уряду полягає в тому, що багато власників віз інвесторів, звичайно ж, придбали своє багатство законним шляхом», – сказав Фаулер.

За даними видання Financial Times, Лондон видав 798 віз інвесторам за 12 місяців до вересня 2021 року, 82 з них – росіянам. За цей же період громадянам Китаю було видано 210 віз.

Програму «золотих віз» було запроваджено у 2008 році – так британський уряд розраховував залучити додаткові інвестиції з-за меж Євросоюзу. Власник «золотої візи» міг подати заявку на громадянство. Так, інвестиції у розмірі 2 млн. фунтів дозволяли подати заявку на громадянство через п’ять років з моменту отримання візи, інвестиції у розмірі 5 млн. фунтів – після трьох років, а якщо інвестовано 10 млн. фунтів стерлінгів, то на громадянство можна було подати через два роки.

У 2015 році Лондон посилив перевірки, щоб не допустити обігу незаконних коштів: від заявників вимагали провести аудит своїх фінансових інтересів. У 2020 році у британському парламенті зазначали, що Велика Британія надала «ідеальні механізми» для відмивання «офшорних багатств».

Нагадаємо:

  • У листопаді 2015 року журналісти програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода та «UA:Перший», повідомляли, що елітну нерухомість вартістю десятки і навіть понад сотні мільйонів фунтів у Лондоні мають українські олігархи Рінат Ахметов, Віктор Пінчук та Дмитро Фірташ.
  • В травні 2018 року Великобританія зобов’язала свої заморські території, зокрема, Кайманові острови і Британські Віргінські острови, до кінця 2020 року розкрити імена власників зареєстрованих там активів, щоб спробувати вирішити проблему корупції та ухилення від сплати податків.