Жителі ОРДО, які вірішили отримати «паспорт ДНР», можуть потрапити під перевірку «спецорганів»

Новини
Фото: РИА Новости

Жителі ОРДО після подачі документів на отримання так званого «паспорта ДНР» можуть потрапити під перевірку місцевих «спецорганів». Особлива увага приділятиметься тим, хто має паспорт України у вигляді ID-картки.

Про це повідомила в соцмережах так звана «депутат ДНР» Анастасія Селіванова, передає сайт «ОстроВ».

«Перевірка в УБОЗ (співбесіда) – один із видів перевірочних заходів у рамках отримання паспорта ДНР», – написала Селіванова.

За її інформацією, співбесіду проходять не всі жителі ОРДО. «Думаю, категорії осіб, які обов’язково мають проходити перевірку, встановлені внутрішніми закритими наказами МВС ДНР. Особисто я розумію, чому вони закриті. Тому однозначної відповіді на це питання немає», – туманно зазначила «депутат ДНР», додавши, що «з ймовірністю 99,9%» перевірку проходять ті, хто в пакеті документів на «паспорт ДНР» подавав ID-паспорт України.

Селіванова також наголосила, що такі перевірки проводять в ОРДО без попередження. «Через 2-3 місяці після здачі документів можна звернутися до міграційної служби, де подавали документи. Співробітники перевірять статус вашого паспорта і скажуть, чи потрібно вам проходити перевірку в УБОЗ чи ні», – написала вона, уточнивши, що «перевірка УБОЗ проходить в одному-єдиному місці за адресою: м. Донецьк, вул. Челюскінців, д. 190 (орієнтир : трамвайні колії між проспектами Ватутіна та Миру)».

Селіванова вказала на жорсткі умови для перевірки. Здобувач «паспорту ДНР» має записатися у чергу. «Запис у чергу відбувається виключно особисто по п’ятницях з 9:00 до 15:00 (бажано прийти раніше). Сама перевірка УБОЗ триває щоп’ятниці з 9:00 до 15:00. Коли підійде ваша черга, не спізнюйтесь! Якщо запізнитеся – вас не приймуть, і доведеться заново записуватися в чергу. Під час співбесіди ви заповните анкету, і у вас приймуть документи», – розповіла «депутат ДНР».

На початку січня 2022 року «заступник начальника міграційної служби МВС ДНР» Ігор Скребов повідомив сепаратистському telegram-каналу, що в ОРДО лише 60% «співробітників міністерств та відомств» мають «паспорти ДНР» і можуть претендувати на отримання паспорта РФ за спрощеною процедурою.

«Для нас, співробітників міграційної служби, проблемою є те, що на сьогоднішній день поки що не повністю відбувається паспортизація міністерств та відомств. Тобто близько 60 відсотків усіх співробітників міністерств та відомств уже мають документи, прийняті на набуття громадянства Російської Федерації, але це 60 відсотків», – сказав Скребов.

Нагадаємо:

  • У січні 2021 року стало відомо, що у так званій «ДНР» мають намір позбавити цивільних і майнових прав громадян України, які не отримають так званий «паспорт ДНР» в ОРДО. Передбачається, що «закон» обмежить власників паспортів України з донецькою пропискою в праві продажу власних квартир і будинків, покупки будь-якої нерухомості і занятті підприємницькою діяльністю.
  • У березні 2021 року так званий «глава ДНР» Денис Пушилін змінив порядок «ідентифікації» жителів ОРДО, яка потрібна на окупованій території для отримання місцевих пенсій, інших виплат та влаштування на роботу в разі відсутності «паспорта ДНР» або паспорта України.