У Криму «суд» заарештував Дудакова на 10 діб, силовики затримали 15 кримських татар, які прийшли його підтримати

Новини
Дудаков
Едем Дудаков, громадський діяч, дослідник, делегат Курултаю Фото: Facebook Эдем Дудаков

В окупованому Криму «Бахчисарайський районний суд» 18 лютого заарештував на 10 діб делегата Курултаю кримськотатарського народу, культуролога Едема Дудакова, якого співробітники «Центру з протидії екстремізму» (ЦПЕ) звинуватили в нібито «розпалюванні національної ворожнечі» за коментар у соціальній мережі у 2017 році. При цьому силовики затримали біля будівлі «суду» 15 кримських татар, які прийшли підтримати Дудакова.

Про це повідомив кримський адвокат Еміль Курбедінов у відеокоментарі, який опублікував громадський рух «Кримська солідарність», повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Очікувано «суд» сьогодні ухвалив своє рішення – це арешт на 10 діб. Абсолютно за надуманим обвинуваченням… У нас є 10 днів на оскарження, що ми й робитимемо у «Верховному суді Республік Крим», – сказав Курбедінов.

Він додав, що співробітник ЦПЕ обвинуватили Дудакова в адміністративному правопорушенні – «нібито у розпалюванні національної ворожнечі та ненависті до росіян».

«У судовому засіданні Едем-ага вину не визнав. Він сказав, що цей текст був вирваний з контексту, що він був зроблений під певною постом, що стосується татарської мови в Татарстані та Башкирії. Це був його емоційний порив у 2017 році. Це був емоційний текст, який висміював певні явища, а не якусь націю», – розповів адвокат.

Як повідомляє «Кримська солідарність», біля будівлі «суду» силовики затримали 15 кримських татар.

«Біля «Бахчисарайського районного суду» поліція провела грубі затримання слухачів, які прийшли на засідання з розгляду адміністративної справи Едема Дудакова», – йдеться в повідомленні.

Підставою для затримання стало нібито не дотримання соціальної дистанції. Затриманих відвезли до РВВС Бахчисараю для складання адміністративних протоколів.

Серед затриманих – кореспондент та громадянський журналіст «Кримської солідарності» Азіз Азізов та мати політв’язня Сейрана Салієва – Зодіє Салієва. Їй у відділі поліції стало погано і їй викликали швидку допомогу.

Для надання юридичної допомоги в РВВС адвокати попрямували Еміль Курбедінов та Едем Семедляєв.

Нагадаємо:

  • 17 лютого 2022 року в окупованому Криму в Бахчисараї російські силовики зранку провели обшук у будинку делегата Курултаю кримськотатарського народу Едема Дудакова, який відомий активною діяльністю  проти знищення культурної спадщини в Криму, зокрема, Ханського палацу. За кілька годин його відвезли до міського відділу поліції. При цьому окупанти не допустили до Дудакова адвокатів.
  • Російські силовики затримали Дудакова за пост у соцмережі, розміщений ще у 2017 році, і обвинувачують його в нібито «розпалюванні міжнаціональної ворожнечі».