Визнання «ДНР» і «ЛНР» означає вихід РФ з мінських домовленостей – Зеленський

Новини
Скріншот: Youtube president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський у своєму зверненні назвав рішення РФ про визнання «незалежності» «ДНР» і «ЛНР» порушенням територіальної цілісності України і зазначив, що це може означати односторонній вихід Росії з Мінських домовленостей.

Про це Зеленський повідомив у своєму зверненні

Президент України виступив зі зверненням після засідання РНБО, скликаного через рішення РФ про визнання «незалежності» «ДНР» і «ЛНР». Він наголосив, що дії РФ можуть означати її вихід з мінських домовленостей. 

«Україна однозначно кваліфікує останні дії Російської Федерації як порушення суверенітету і територіальної цілісності нашої держави. Вся відповідальність за наслідки в зв’язку зі згаданими рішеннями покладається на політичне керівництво Росії. Визнання окупованих районів Донецької та Луганської областей може означати односторонній вихід Росії з Мінських домовленостей та ігнорування рішень в рамках «Норманді», – сказав президент.

За словами президента, це підриває мирні зусилля та підриває переговорні формати. 

Зеленський констатував, що РФ своїми рішеннями легалізує свої війська, які фактично перебували на окупованих територіях Донбасу з 2014 року. 

Також президент нагадав, що 21 лютого МЗС України направило державам – членам Ради безпеки ООН запит на основі Будапештського меморандуму з вимогою негайно провести консультації. 

Він повідомив, що ініціював скликання Ради безпеки ООН і проведення спеціального засідання ОБСЄ. 

“Ми наполягаємо на повноцінній роботі СММ ОБСЄ для запобігання провокаціям і подальшій ескалації. Також ініційовано скликання саміту Нормандської четвірки».

Зеленський очікує від партнерів України чітких і дієвих кроків на підтримку України. 

“Дуже важливо побачити, хто наш справжній друг і партнер, а хто продовжить лякати РФ словам», – сказав він. 

Президент наполягає, що кордони України надійно захищені, та нагадує, що згідно статті 51 статуту ООН Україна залишає за собою право на колективну та індивідуальну оборону. Він пообіцяв вчасно інформувати суспільство про зміну ситуації і зростання ризиків.

  • 21 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін визнав «незалежними республіками» захоплені Росією території Донбасу – терористичні «ДНР» та «ЛНР». Він підписав відповідні укази. Перед тим відбулося засідання Ради безпеки РФ, на якому всі члени висловились за визнання «ДНР» та «ЛНР».
  • В указах про «ДНР» та «ЛНР»визнання Путін вперше офіційно наказав увести російські війська на територію окупованого Донбасу.
  • Президент США Джо Байден запровадив ті самі обмеження щодо ОРДЛО, які були застосовані виконавчими указами президента Барака Обами у 2014 році після окупації Криму Російською Федерацією.