Екстрене засідання Ради Безпеки ООН щодо визнання «ЛДНР» Росією – трансляція (оновлюється)

Новини
Засідання Радбезу ООН Фото: un.org

Україна ініціювала проведення екстреного засідання Ради Безпеки ООН через рішення РФ про визнання «незалежності» «ДНР» і «ЛНР». 

Про це повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у twitter.

«Україна вимагає скликати засідання Ради Безпеки ООН у зв’язку із протиправними діями Російської Федерації. Відповідне звернення вже передано в Радбез», – написав Кулеба. Вимогу України про проведення екстреного засідання підтримали Сполучені Штати Америки і ще низка країн. 

Засідання почалося о 4 ранку за київським часом. 

Представниця США в Раді Безпеки ООН Лінда Томас-Грінфілд заявила, що РФ «розірвала на шамтки» Мінські домовленості. Томас-Грінфілд також заявила, що дії РФ є відвертою атакою суверенітету і територіальної цілісності України та спробою створити привід для подальшого вторгнення до України. За її словами, РФ зробила серйозний крок до війни. Вона також звернула увагу на безпідставність підозр, нібито Україна намагається створити ядерну зброю. 

Лінда Томас-Грінфілд Скріншот: Youtube un.org

Представник Франції висловив підтримку Україні та зазначив, що Париж спільно з Євросоюзом готує санкції проти РФ.

Представниця Великої Британії звинуватила РФ у постійному порушенні будь-яких домовленостей, зокрема й Мінських, і Будапештського меморандуму. Також вона зауважила, що війська РФ несуть смерть та руїну українському народу. 

За словами представника Китаю, поточна ситуація в Україні склалася «внаслідок низки складних факторів». Китайський дипломат закликав усі сторони дотримуватися стриманості та висловився за дипломатичне вирішення проблеми, діалог та консультації.

Представник Норвегії заявив, що визнання «ДНР» та «ЛНР» йде врозріз із нормандським форматом. За його словами, РФ віддала перевагу військовим діям і загрозам, а не дипломатії та діалогу. Представник Норвегії закликав РФ забезпечити деескалацію та привітав стриманість України. Дії РФ порушують архітектуру безпеки не лише у Європі, додав він.

Василь Небензя Скріншот: Youtube un.org

Василь Небензя, представник РФ , яка головує у Раді безпеки ООН, виклав офіційну позицію Кремля, пославшись на те, що «ДНР» та «ЛНР» оголосили про «незалежність» ще у 2014 році, а Москва визнала їх тільки зараз: мовляв, у РФ сподівалися, що Київ говоритиме з «республіками» не лише мовою гармат. За його словами, особливо багато сподівань РФ покладала на обрання нового президента України у 2019 році. Але, за словами представника РФ, Київ нібито не лише повернувся до войовничої риторики, а й зробив усе, щоб зруйнувати Мінські домовленості. Головним гріхом України, на думку РФ, стало небажання вести переговори безпосередньо з «республіками». Росія вкотре заявила, що не вважає себе стороною Мінських домовленостей, і розкритикувала ті країни, які висловилися про їхню неактуальність. На думку РФ, домовленості все ще діють, і Київ нібито зобов’язаний їх виконувати. Крім того, представник РФ звинуватив країни Заходу в тому, що вони під’юджували Україну та роздмухували “безпідставну паніку” навколо військової загрози з боку РФ і “накачували Україну зброєю”.

Сергій Кислиця Скріншот: Youtube un.org

Представник України Сергій Кислиця заявив, що ООН заражена вірусом, який розповсюджується Кремлем. За його словами, всі члени ООН опинилися під загрозою з боку держави, яка в обхід статуту ООН стала членом РБ ООН (мається на увазі РФ). Також представник України майже дослівно процитував звернення президента України Володимира Зеленського, опубліковане за годину до початку засідання РБ ООН, після чого закликав членів Ради безпеки виконати свій обов’язок. Він висловився за скасування рішення про визнання «ДНР» і «ЛНР» за повернення до переговорів.

Представник України також звернув увагу, що у своєму виступі представник РФ словом у слово повторив заяву щодо Грузії 2008 року. «Жодної творчості. Хто із членів ООН стане наступним? Питання відкрите», – сказав він.

Представник Німеччини звинуватила РФ у тому, що та «зняла маску», нарощує військові сили біля кордонів України та готова напасти. Вона нагадала, що РФ не повинна порушувати міжнародно визнані кордони і пообіцяла вжити всіх мирних заходів для впливу на РФ.

Раніше генеральний секретар ООН Антоніо Гутерріш назвав рішення РФ визнати «незалежність» «ДНР» і «ЛНР» порушенням територіальної цілісності України і закликав до мирного врегулювання конфлікту.

  • 21 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін визнав «незалежними республіками» захоплені Росією території Донбасу – терористичні «ДНР» та «ЛНР». Він підписав відповідні укази. Перед тим відбулося засідання Ради безпеки РФ, на якому всі члени висловились за визнання «ДНР» та «ЛНР».
  • В указах про «ДНР» та «ЛНР»визнання Путін вперше офіційно наказав увести російські війська на територію окупованого Донбасу.
  • Президент США Джо Байден запровадив ті самі обмеження щодо ОРДЛО, які були застосовані виконавчими указами президента Барака Обами у 2014 році після окупації Криму Російською Федерацією.
  • Президент України Володимир Зеленський у своєму зверненні назвав рішення РФ про визнання «незалежності» «ДНР» і «ЛНР» порушенням територіальної цілісності України і зазначив, що це може означати односторонній вихід Росії з Мінських домовленостей.