Вторгнення до України: Рада Федерації дала згоду Путіну на використання збройних сил РФ за межами країни

Новини
Совет Федерации

Рада Федерації дала згоду президентові Росії на використання збройних сил РФ за межами країни «у зв’язку із ситуацією на Донбасі». Своїм рішенням Путіну фактично дозволили вторгнення до України.

Відповідна ухвала одноголосно прийнята у вівторок на позачерговому засіданні верхньої палати російського парламенту. За це рішення проголосували 153 сенатори.

«Рада Федерації ухвалює дати згоду президенту РФ на використання Збройних сил РФ за межами території РФ на основі загальновизнаних принципів та норм міжнародного права. Загальна чисельність формувань збройних сил РФ, райони їх дій, що стоять перед ними завдання, терміни перебування за територією РФ визначаються президентом РФ відповідно до Конституції РФ», – йдеться у ухвалі.

Документ набирає чинності з його прийняття.

Як повідомила спікер палати Валентина Матвієнко, до розгляду питання у відкритому режимі його вже обговорили профільні комітети з конституційного будівництва, з оборони, у міжнародних справах та Рада Ради Федерації.

За словами голови конституційного комітету Андрія Клішаса, загальну чисельність формувань, райони їхніх дій, термін перебування за межами Росії визначає президент відповідно до конституції.

  • 21 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін визнав «незалежними республіками» захоплені Росією території Донбасу – терористичні «ДНР» та «ЛНР». Він підписав відповідні укази. Перед тим відбулося засідання Ради безпеки РФ, на якому всі члени висловились за визнання «ДНР» та «ЛНР».
  • В указах про «ДНР» та «ЛНР»визнання Путін вперше офіційно наказав увести російські війська на територію окупованого Донбасу.
  • Президент США Джо Байден запровадив ті самі обмеження щодо ОРДЛО, які були застосовані виконавчими указами президента Барака Обами у 2014 році після окупації Криму Російською Федерацією.