В Україні запровадять надзвичайний стан і, можливо, комендантську годину. У прикордонних районах – особливі обмеження

Новини
чрезвычайное положение

Рада національної безпеки та оборони (РНБО) ухвалила рішення запровадити надзвичайний стан на всій території України, крім Донецької та Луганської областей. Це рішення має затвердити Верховна Рада. В залежності від ситуацій в окремих регіонах України можуть запроваджувати комендантські години.

Про це заявив секретар РНБО Олексій Данілов на брифінгу 23 лютого.

Обмеження, пов’язані з надзвичайним станом, будуть варіюватися залежно від регіону.

Щодо Донецької та Луганської областей секретар РНБО пояснив, що там вводити НС неможливо, але там і так діє окремий правовий режим, оскільки йдуть бойові дії.

Надзвичайний стан запроваджується на 30 днів.

«В залежності від ситуації, яка буде на тій чи іншій території, штаб може приймати ті чи інші рішення. За необхідності. Ніхто не буде когось кошмарити, але забезпечувати безпеку у разі необхідності», – сказав Данілов.

Додаткові тимчасові режимні обмеження вводяться у районах, які межують з РФ, Білоруссю, тимчасово окупованою територією України, прилягають до морського узбережжя, повідомляє Державна прикордонна служба.

Серед обмежень:

  • перебування у прикордонні у нічний час,
  • вихід будь-яких плавзасобів з пунктів базування,
  • рух транспорту (окрім військового, силових структур, агро-техніки) дорогами, що відсутні в реєстрі автомобільних доріг та ведуть до державного кордону і не забезпечують пересування до встановлених пунктів пропуску через державний кордон.

Також режимні заходи введені щодо перебування іноземців у прикордонній смузі, використання радіостанцій, здійснення польотів легкомоторних та безпілотних летальних апаратів, відео-, кіно-, фотознімання особового складу, об’єктів, будівель, споруд, транспорту та інших об’єктів, що належать Державній прикордонній службі України, та пересування по берегу чи льоду прикордонних водойм.

Наголошується, що додаткові режимні обмеження вводяться наказами прикордонних загонів та можуть відрізнятися у різних районах та областях.

У зв’язку з цим, особам, які мають необхідність перебування, проведення певного роду робіт у прикордонних контрольованих районах, прикордонній смузі, рекомендовано ознайомитися з чинними режимними обмеженнями на сайті Державної прикордонної служби України.

В Україні стартував призов резервістів на військову службу у особливий період. Йдеться виключно про громадян, які віднесені до оперативного резерву.

Читайте також матеріал ЦЖР Тероборона Херсонщини: важкий шлях від «паперової» до професійної

  • 21 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін визнав «незалежними республіками» захоплені Росією території Донбасу – терористичні «ДНР» та «ЛНР». Він підписав відповідні укази. Перед тим відбулося засідання Ради безпеки РФ, на якому всі члени висловились за визнання «ДНР» та «ЛНР».
  • В указах про «ДНР» та «ЛНР»визнання Путін вперше офіційно наказав увести російські війська на територію окупованого Донбасу.
  • Президент США Джо Байден запровадив ті самі обмеження щодо ОРДЛО, які були застосовані виконавчими указами президента Барака Обами у 2014 році після окупації Криму Російською Федерацією.
  • Президент РФ Володимир Путін висунув чотири ультиматуми Україні та світу і вже «визнав» за ОРДЛО всю Луганську та всю Донецьку область.