В Україні розпочався призов резервістів. Генштаб опублікував роз’яснення

Новини
призыв

В Україні стартував призов резервістів на військову службу у особливий період. Йдеться виключно про громадян, які віднесені до оперативного резерву.

Генеральний штаб ЗСУ дав роз’яснення.

«22 лютого 2022 року президент України видав наказ верховного головнокомандувача Збройних Сил України «Про призов резервістів на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період». Призову підлягають резервісти від 18 до 60 років. Це будуть як офіцери так і рядовий, сержантський склад», – зазначено у повідомленні.

У Генштабі вказали, що максимальний термін служби – 1 рік.

«Резервісти оперативного резерву першої черги проходитимуть службу в тих військових частинах і за тією спеціальністю, в яких вони проходили службу до цього та підписали контракт для проходження служби в оперативному резерві».

У Генштабі заявили, що якщо, наприклад, під час попередньої служби військовослужбовець був водієм-механіком в умовній військовій частині А0000, то будуть призивати його до цієї ж частини, на цю ж військово-облікову спеціальність.

Зазначається також, що за призваними резервістами згідно із Законом України зберігатиметься робоче місце та середньомісячна заробітна плата.

«Відповідно до Наказу Президента України, резервісти оперативного резерву мають самостійно з’явитись у свої військові частини або ТЦК та СП, за телефонним дзвінком або ж отримавши повістку для явки у свій ТЦК. Якщо резервіст з тих чи інших причин, передбачених Законом, не може бути призваним, йому необхідно особисто надати підтверджуючі документи. За неявку чи ігнорування виклику передбачено адміністративну або кримінальну відповідальність», – наголошують у Генеральному штабі.

Резервісти оперативного резерву — це військовослужбовці, які звільняються із строкової військової служби, військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, які за своїми професійно-психологічними характеристиками та станом здоров’я придатні до служби у військовому резерві та відповідають встановленим вимогам проходження служби у військовому резерві, та отримали певну військову облікову спеціальність.

Відповідно до закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо удосконалення окремих питань виконання військового обов’язку та ведення військового обліку, протягом доби резервісти можуть бути призвані на військову службу в особливий період без оголошення мобілізації. Право оголосити про такий призов має президент України – верховний головнокомандувач ЗСУ.

Президент України Володимир Зеленський видав указ про призов резервістів у особливий період.

У документі зазначено, що з 23 лютого для забезпечення національної безпеки та оборони України призивають на службу на строк до 365 днів громадян, які зараховані до військового оперативного резерву:

  • 36 000 осіб – до органів військового управління та військових частин ЗСУ;
  • 5000 осіб – до Нацгвардії;
  • 5000 осіб – до Держприкордонслужби.

Командири військових частин у взаємодії з працівниками військкоматів повідомлять резервістів про призов протягом двох діб. Командирів зобов’язують призвати контрактників, військкомати мають призвати резервістів, які перебувають на військовому обліку.

Військкомати у взаємодії з командирами повинні протягом семи діб забезпечити доставку резервістів, призваних на службу, до місць дислокації військових частин.

В указі генштаб ЗСУ зобов’язують донести інформацію до військкоматів та військових частин, СБУ – забезпечити контррозвідувальні заходи під час призову.

Читайте також матеріал ЦЖР Тероборона Херсонщини: важкий шлях від «паперової» до професійної

  • 21 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін визнав «незалежними республіками» захоплені Росією території Донбасу – терористичні «ДНР» та «ЛНР». Він підписав відповідні укази. Перед тим відбулося засідання Ради безпеки РФ, на якому всі члени висловились за визнання «ДНР» та «ЛНР».
  • В указах про «ДНР» та «ЛНР»визнання Путін вперше офіційно наказав увести російські війська на територію окупованого Донбасу.
  • Президент США Джо Байден запровадив ті самі обмеження щодо ОРДЛО, які були застосовані виконавчими указами президента Барака Обами у 2014 році після окупації Криму Російською Федерацією.
  • Президент РФ Володимир Путін висунув чотири ультиматуми Україні та світу і вже «визнав» за ОРДЛО всю Луганську та всю Донецьку область.