Російські літаки, що атакують міста України, регулярно вилітають з кримських аеродромів Бельбек та Кача – джерело

Новини
Російські винищувачі на аеродромі «Бельбек» Фото: Владимир Смирнов / GettyImages.com

Російські бойові літаки, що вже добу атакують міста України, ймовірно, вилітають з выйськових аеродромів Бельбек та Кача, що знаходяться, відповідно, на північному заході та на північ від Севастополя в окупованому Росією Криму. 

Про це Центру журналістських розслідувань повідомляють джерела серед мешканців Криму, яким агентство довіряє. 

За словами місцевих мешканців, вони спостерігаюють регулярні вильоти російських бойових літаків, що базуються в на аеродромах у Бельбеку та Качі під окупованим Севастоплем. Так, 24 лютого, коли розпочалось повномастабне вторгнення російських Збройних сил в Україну, літаки з цих аеродромів злетіли в 04:30 ранку за московським часом (03:30 за Києвом). Сьогодні, 25 лютого вони спостерігали виліт винищувачів о 08:30 ранку (07:30 за Києвом). Пізніше було зафіксовано ще один виліт літаків о 12:21 (11:21 за Києвом).

«В Севастополі також завантажують ракети великої ваги, довжиною близько 12 м, які потім везуть в напрямку Джанкоя. Завантаженням ракет займаються співробітники «управління Міністерства з надзвичайних ситуацій Росії в Севастополі», – повідомляє джерело.

Аеродром Бельбек розташований на північному заході Севастополя. З 1990-х років на ньому базувалася 204 бригада тактичної авіації Повітряних сил Збройних сил України, а також виконувалися цивільні рейси з перевезення пасажирів. З 2002 року «Аеропорт «Бельбек» отримав статус міжнародного.

Після окупації Криму в 2014 році аеродром Бельбек обслуговував виключно військово-космічні сили РФ і цивільні рейси не здійснювалися. На аеродромі дислокується 38-й винищувальний авіаційний полк ВПС Росії, на озброєнні якого знаходяться літаки Су-27, модернізовані Су-27СМ, навчально-бойові Су-27УБ та двомісні винищувачі Су-30М2, а також Севастопольський авіаційно-рятувальний центр МНС Росії.

Аеродром Кача розташований на північній околиці Севастопля, на відстані 23 км від центру міста. Належить Чорноморському флоту РФ, його експлуатує 318-й окремий змішаний авіаційний полк ЧФ РФ.

24 лютого 2022 року Російська Федерація розпочала повномасштабну війну проти України.

О 04:00 президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі.

Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення. Збройні сили України дають відсіч ворогові.

Найчастіше армія РФ без розпізнавальних знаків – це віроломство, воєнний злочин, порушення Міжнародного гуманітарного права і Римського статуту міжнародного кримінального суду.

Центр журналістських розслідувань веде хроніку війни на різних майданчиках: 

YouTube: https://bit.ly/3vdHSJm
Facebook: https://www.facebook.com/investigator.org.ua/
Telegram: https://t.me/investigatorua
Twitter: https://twitter.com/InvestigatorUa