В Криму окупанти почали забирати чоловіків на війну проти України – представництво президента України

Крим

В Криму російські окупанти почали активно забирати чоловіків на війну проти України у складі різних підрозділів армії РФ.

Про це повідомляє представництво президента України в Автономній Республіці Крим.

«За нашою інформацією, у лавах ворожої армії є чимало чоловіків, яких призвали в Криму, а тепер – кинули воювати проти України. З родичами таких військових в Криму проводяться зустрічі, їх повідомляють про можливість отримання психологічної допомоги у разі потреби на час фактичної участі членів їх родин у військових діях проти України. Але про це навіть не кажуть прямо, стверджуючи, що вони задіяні у якійсь «спецоперації», – йдеться у повідомленні.

При цьому, за наявною інформацією, про місцезнаходження, фізичний стан осіб, які були відправлені на так звану «спецоперацію», родини будуть повідомлені лише після її закінчення.

«Це означає, що і про смерть родича чи його потрапляння в полон вони дізнаються невідомо коли. Така тактика окупанта обрана, аби «не сіяти паніки» та, вочевидь, уникнути невдоволення та протестів серед цивільного населення. Тим часом, тисячі родичів чоловіків, яких окупанти відправили воювати до України і тіла яких вже або лежать в нашій землі, або захоплені в полон, не знають і не скоро дізнаються правду, і не закликають зупинити війну», – додали у відомстві.

У представництві зазначили, що на підтвердження цієї інформації є десятки й сотні повідомлень від рідних незаконно відправлених на війну чоловіків, відеофіксація допитів військовополонених російської окупаційної армії. За посиланнями можна подивитись відео затриманого у полон хлопця з міста Севастополя, яке було поширене Збройними Силами України: https://cutt.ly/1P7ZGbz

«Ворог зараз активно та в насильницький спосіб мобілізує на війну проти власної ж країни мешканців з усіх куточків тимчасово окупованого Кримського півострову, зокрема кримських татар та українців. Ми звертаємось до громадян України, що проживають у тимчасово окупованому Криму: чиніть опір окупанту – не відпускайте своїх членів сімей на війну проти власного ж народу! Забирайте дітей з військових частин, не давайте їм чинити воєнні та військові злочини, не відправляйте їх на загибель! Бо наша українська армія дає гідну відповідь окупаційним військам!», – заявили у представництві президента в АРК.

Якщо вам відомо про відповідні факти – коли примусово мобілізовані кримчани воюють проти України в ці дні, будь ласка, надсилайте цю інформацію у приватні повідомлення на сторінці представництва, або на електронну адресу: [email protected]

У представництві нагадали, що примусовий призов українських громадян з тимчасово окупованих територій України в армію агресора – це воєнний злочин РФ та особисто Володимира Путіна, а призвані Росією українські громадяни у Криму – жертви цього злочину.

Як повідомлялось, вранці 27 лютого у Харкові під час прориву легкої броньованої техніки та вантажівок російських військ українські військові взяли в полон сержанта строкової служби з 25-ї мотострілецької бригади з окупованого Севастополя Іванова Дмитра Олексійовича.

24 лютого 2022 року Російська Федерація розпочала повномасштабну війну проти України.

О 04:00 президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі.

Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення. Збройні сили України дають відсіч ворогові.

Найчастіше армія РФ без розпізнавальних знаків — це віроломство, воєнний злочин, порушення Міжнародного гуманітарного права і Римського статуту міжнародного кримінального суду.

Центр журналістських розслідувань веде хроніку війни на різних майданчиках:

YouTube: https://bit.ly/3vdHSJm

Facebook: https://www.facebook.com/investigator.org.ua/

Telegram: https://t.me/investigatorua

Twitter: https://twitter.com/InvestigatorUa

Хроніку за 24 лютого можна прочитати ТУТ.

Хроніку за 25 лютого можна прочитати ТУТ.

Хроніку за 26 лютого можна прочитати ТУТ.