Війна Росії проти України: що відбувається — хроніка 26 лютого

Війна
Підірваний російською ракетою будинок на проспекті Лобановського, 6а в Києві

24 лютого 2022 року Російська Федерація розпочала повномасштабну війну проти України.

О 04:00 президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі.

Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення. Збройні сили України дають відсіч ворогові.

Найчастіше армія РФ без розпізнавальних знаків — це віроломство, воєнний злочин, порушення Міжнародного гуманітарного права і Римського статуту міжнародного кримінального суду.

Центр журналістських розслідувань веде хроніку війни на різних майданчиках:

YouTube: https://bit.ly/3vdHSJm

Facebook: https://www.facebook.com/investigator.org.ua/

Telegram: https://t.me/investigatorua

Twitter: https://twitter.com/InvestigatorUa

Хроніку за 24 лютого можна прочитати ТУТ.

Хроніку за 25 лютого можна прочитати ТУТ.

23:13 Міністерство інфраструктури України: Військові кораблі РФ захопили у Чорному морі українське цивільне рятувальне судно «Сапфір» при виконанні гуманітарної місії біля острова Зміїний.

«Сьогодні, 26.02.2022, під час виконання гуманітарної місії в районі острова Зміїний російськими військовими кораблями було захоплено та утримується цивільне рятувальне судно «Сапфір». Зв’язок із судном наразі втрачено», – йдеться у повідомленні.

Як наголосили у Мінінфраструктури, дії військових кораблів країни-окупанта є прямим порушенням норм Міжнародного морського права та Міжнародної конвенції з безпеки мореплавства.

Рятувальне судно «Сапфір» Фото: mtu.gov.ua

22:22 МВС України закликає громадян вимкнути геолокацію у телефонах

«Це вимога часу: усім вимкнути геолокацію у мобільних телефонах, власних та близьких. «Метки» у більшості вже знешкодженні, ворог починає орієнтуватися за скупченням моб трафіку. Прохання поширити в громадах», — йдеться у повідомленні.

22:10 У Дарницькому районі Києва знищена диверсійна група ворога, яка намагалася прорватися через блокпост. Про це повідомив радник міністра МВС Антон Геращенко у своєму telegram-каналі.

«При спробі прориву через блок пост, співробітниками поліції та ЗСУ було знищено групу російсько-фашистських диверсантів. Відео з місця подій знімає сміливий поліцейський!», — написав Геращенко.

Обережно, у відео присутня ненормативна лексика.

21:33 ТСН: Через артилерійські обстріли російських військових по Києву в дитячій лікарні «Охматдит» повідомили про 1 загиблу дитину, двоє дітей та ще двоє дорослих дістали поранення.

Одна дитина дістала поранення кінцівок, у ще однієї – неважкі ушкодження кінцівок.

У Києві очевидці повідомляють про обстріл міста з ракетних систем залпового вогню. Зокрема, сліди снарядів бачили неподалік лікарні «Охматдит».

На дитячій лікарні «Охматдит» виявили мітки для наведення ракет, повідомляє Військове телебачення України.

“Російські окупанти збираються вбивати дітей. Попри брехливі заяви ворога, що мирне населення не є ціллю їхньої збройної агресії, очевидні факти свідчать про протилежне. Новина, яка сьогодні шокує чи не найбільше — вороги свідомо обрали за ціль своєї агресії хворих дітей. Так окупанти або їх посібники розмістили датчик наведення для крилатих ракет на дитячій лікарні Охматдит», – йдеться у сюжеті.

Зазначається, що працівники помітили мітки сьогодні, але метадані з камери спостереження за лікарнею свідчать, що їх розмістили ще 18 січня.

У сюжеті повідомляється, що невідомо скільки таких датчиків наведення було виявлено, проте їх виявили з усіх чотирьох сторін закладу.

«Закликаємо українців бути пильними і вчасно обстежувати по можливості всі доступні споруди», – йдеться в сюжеті.

20:47 Сухопутні війська ЗС України: ПРОТЯГОМ ДОБИ ОКУПАНТИ ВТРАТИЛИ ТРИ СУ-30 СМ, 11 ВЕРТОЛЬОТІВ, ДВА СУ-25, ДВА ІЛ-76МД, КОЛОНУ ТЕХНІКИ ТА ЕШЕЛОН З ПАЛЬНИМ

Протягом поточної доби російські окупаційні війська втратили щонайменше 11 вертольотів різних типів, три винищувачі Су-30 СМ, 2 штурмовики Су-25 та ще один військово-транспортний Іл-76 МД із десантом окупантів.

Ворожу техніку знищували: винищувачі Су-27, бойові розрахунки зенітних ракетних комплексів С-300 та Бук М-1.

Фронтовий бомбардувальник українських Повітряних Сил Су-24М одним заходом розгромив колону із 20 одиниць військової техніки.

Блискуче відпрацював екіпаж безпілотного авіаційного комплексу Байрактар ТБ-2, який знищив цілий залізничний ешелон із пально-мастильними матеріалами.
Вірте в Збройні Сили України! Смерть ворогам!

20:29 Канцлер Німеччини Олаф Шольц: Німеччина надасть Україні зброю – ПЗРК Stinger та протитанкове озброєння.

«Російська атака знаменує собою поворотний момент. Наш борг – зробити все можливе, щоб підтримати Україну в її захисті від армії Путіна, яка вторглася. Ось чому ми доставляємо 1000 протитанкових засобів і 500 ракет Stinger нашим друзям в Україні», – заявив він.

20:13 Центр Протидії Корупції: На територію України у кожний населений пункт заїхали «сплячі групи». Вказані особи знімали квартири проживали там і чекали часу «Ч».

В основному квартири знімали користуючись послугами ріелторів.

В населених пунктах (містах) у ріелторів існують свої робочі чати. Прохання до ріелторів та всіх громадян, якщо у вас є інформація щодо осіб чоловічої статі схожих на росіян, які групами по 2-3 особи знімали житло в період з грудня 2021 по теперішній час, телефонувати за номером 0679839403 або на 102‼️

Вказані особи зараз використовуються у якості коригувальників вогню та диверсійних груп та можуть бути озброєними‼️

19:13 Неподалік від Херсона війська РФ розстріляли та підірвали автомобіль швидкої допомоги

Зазначається, що пораненого фельдшера доправили до обласної лікарні.

Дві швидкі їхали на виклик. Одна з постраждалим проскочила, друга — ні. Внаслідок обстрілу з боку російських окупантів дві людини згоріли живцем, одна з них — водій швидкої.

Загиблому водієві було 64 роки. Пораненому фельдшеру — 52.

19:13 Ердоган запросив Путіна для переговорів щодо України

«У телефонній розмові з Путіним я запросив його до Туреччини для нормалізації ситуації», — заявив Ердоган, наголосивши, що Туреччина має стояти за мир.

Раніше президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з президентом Туреччини, він подякував турецькому народу та президенту Ердогану за їх військову та гуманітарну підтримку.

18:22 Оперативне командування «Північ»: Хто нападає на Україну:

Командир танкового батальйону 35-ї мотострілкової бригади м. Олейськ Центрального військового округу армії РФ майор Щеткін Леонід Петрович.

Випускник Казанського військового танкового училища.
Одружений, має двох дітей.

Його танк був підбитий ЗСУ, дивом залишився живим.

Вірте в ЗСУ! Слава Україні!

18:00 Суспільне: На трасі Ізюм-Харків поблизу села Волохів Яр росіяни обстріляли пасажирський автобус з людьми, загинула одна людина.

Голова Ізюмської РДА Степан Масельський зазначив, що внаслідок обстрілу автобуса поранені 14 людей, одна загинула.

17:56 Генпрокурорка Ірина Венедіктова: На Харківщині українські захисники знаходили, заборонені в усьому світі, касетні бомби з мінами «Лепесток».

«Повідомлення з Харкова. Зараз. Увага – «Лепесток».

«Скидають касетні бомби з мінами «Лепесток». Колір може змінюватися. Розміром з палець. Настаєш – відриває ногу».

У Генштабі Українській правді підтвердили факти таких небезпечних знахідок на Харківщині.

Венедіктова уточнила, що «Лепесток» заборонений у всьому світі. Заборонений Женевською конвенцією.

За її словами, це біч Афгану та інших локальних війн ХХ століття.

17:47 Геращенко

17:47 Глава МЗС Румунії Богдан Ауреску: Румунія закрила свій повітряний простір для російських авіакомпаній.

«Румунія щойно приєдналася до інших країн-членів ЄС, які заборонили російським авіакомпаніям літати у нашому повітряному просторі. Румунія закликає всіх партнерів і союзників вжити таких дій, оскільки ми, як і раніше, рішуче підтримуємо Україну, яка зазнає нападу. Україна не самотня і необхідні санкції проти Росії за її агресію», – написав він.

Нагадаємо, раніше про аналогічні рішення оголосили всі країни Балтії, Польща, Болгарія та Чехія.

Першою про закриття повітряного простору для росіян заявила Британія – 24 лютого у новий пакет санкцій потрапив «Аерофлот».

У відповідь Росія заборонила рейси та транзит для усіх літаків, «пов’язаних з Британією».

В суботу Росія оголосила про закриття свого повітряного простору для літаків з Болгарії, Польщі та Чехії.

17:44 Речниця Державного агентства України з управління зоною відчуження (ДАЗВ) Євгенія Кузнєцова: Захоплена росіянами Чорнобильська АЕС працює у плановому режимі, але персонал утримують у заручниках

«Кілька десятків людей не випускають. Ротацію не дозволяють. Їх годують, персонал готує собі сам із тих продуктів, які є в столовій. Дозволять їм їсти та допускають до робочих місць. Російські військові готують собі із наших продуктів, але привезли із собою власного кухаря».

За даними Кузнєцової, серед заручників опинилися виконувач обов’язків гендиректора АЕС Валерій Сейда і люди, які в день захоплення були на зміні. Наразі станція все працює у плановому режимі.

Вона також повідомила, що основна техніка, яка захоплювала ЧАЕС, рушила на Київ, Іванків та Димер.

«Важка техніка, яка здійняла пил, їздила не по туристичних маршрутах, а там де їм цього хотілось. Вони могли й до «рудого лісу» заїхати. Для мирних людей — це безпечно, це небезпечно для них самих. Вони цей пил підняли, вони ним надихались, вони її вдихнули, вона на слизистій. Ніхто, звичайно, не проходив дозиметричний контроль, нічого».

Конфайнмент над саркофагом, який закриває зруйнований в 1986 році четвертий енергоблок ЧАЕС Фото: Facebook Anton Usov

17:41 Міністр оборони Олексій Резніков: Оскільки Росії не вдався швидкий наступ на Україну великими колонами, вона намагається змінити тактику

«Наші захисники і захисниці повністю зруйнували плани ворога. Станом на сьогоднішній ранок кількість знищених російських окупантів перевищила 3 тисячі осіб. Понад 200 інтервентів потрапили у полон. Кількість полонених збільшується. Вони не очікували такої відсічі і здаються самі. Знищено сотні одиниць бронетехніки, зокрема понад сто російських танків. Учора стінгерами було збито 7 гелікоптерів», – пише Резніков.

За словами міністра оборони, зміна тактики РФ полягає в переході на обстріл житлових кварталів, лікарень, навчальних закладів. У зв’язку із цим українців просять допомагати ЗСУ в протистоянні ворогу:

У Києві, Харкові, інших містах діють коригувальники, які можуть навести вогонь на ваші домівки чи прокласти дорогу російським військам. Вони є очима ворога.

Якщо ви бачите підозрілих осіб, які встановлюють маяки, наносять мітки, чи не можуть чітко пояснити мету свого перебування у певному місці, затримуйте їх самостійно або інформуйте тероборону. Затримані можуть стати джерелом корисної інформації.

«Окремо звертаюся до тих, хто свідомо співпрацює з російськими окупантами або може бути введений ними в оману обіцянками «підзаробити». За дві доби російські нелюди вбили майже двісті мирних громадян, з них – трьох дітей. Ще 33 дитини поранені. За таких обставин вас просто можуть не схотіти або не встигнути затримати живими. Відмовтеся від злочинних намірів, поки не пізно».

17:33 УП з посиланням на співрозмовників: у Росії відключили Twitter, також є проблеми із зв’язком – соцмережі ледве працюють.

«Твіттер відключили. Facebook працює ледь-ледь. Швидкість інтернету дуже впала».

17:26 СБУ викрила російську «ботоферму війни»: 7 тис. ботів з РФ поширювали фейки про бойові дії в Україні.

Основними платформами для дезінформації слугували Telegram, WhatsApp та Viber. Частину із викритих номерів вимкнено, інші – наразі на стадії блокування.

17:25 Сухопутні війська ЗС України:

«УВАГА ВСІМ!!!

МИ, НПУ, НГУ, ЗСУ, СБУ та інші правоохоронні структури віддаємо за Вас і Україну свої життя, а ви зробіть так, як написано, щоб нам допомогти ПОБОРОТИ ЦЮ НЕЧИСТЬ!!!!

З метою недопущення просування ворога по нашій території!!!

Якщо побачили колону танків, після них обов’язково поїде колона бензовозів. Зробіть все необхідне, щоб вони не пройшли. Блокуйте дороги, валіть дерева, розтягуйте сітки з воріт, будь який спосіб підійде. Немає палива – немає техніки.

Якщо бачите, що колона зайшла в лісосмугу – валіть дерева, блокуйте також, не дайте їм вийти.

Якщо знаєте, що в лісі зупинився ворог, і впевнені на 100 % що це ворог, не жалійте ліс, запаліть його…новий виросте на кістках окупанта!!!

В кого в наявності ЕСКАВАТОРИ, обкопуйте населені пункти, щоб ворог не міг проїхати, не чекайте, що хтось зробить це за вас!

До уваги власників ЗБРОЇ З ОПТИЧНИМИ ПРИЦІЛАМИ, не обов’язково у відкриту йти на ворога, стріляйте з відстані по колесах, це зупинить транспорт, далі – по обстановці.
Знімайте вказівники на місцевості, всі ви орієнтуєтесь, ворог – ні. Якщо запитують, де знаходимось – проявіть фантазію, ДЕЗІНФОРМУЙТЕ ворога.

Всі чули про мітки, які роблять диверсанти на будівлях, поблизу важливих об’єктів тощо. Засипайте землею, заливайте смолою, знищуйте будь-яким чином.

Якщо є інформація, що ворог на підході, паліть солому, шини у великих кількостях, чорний дим дезінформує, у ворога буде думка, що населений пункт вже обстріляний, це допоможе виграти трохи часу!!!

Будь яка допомога зараз важлива!!!»

17:21 Держприкордонслужба: Є надія, що всі українські захисники острова Зміїний можуть бути живими

ДПСУ та ЗСУ як і вся Україна отримали надію, що всі захисники Зміїного живі.

«Російські ЗМІ повідомили про доправлення в тимчасово окупований Росією Севастополь військовослужбовців України, які перебували на острові».

Деталі: Попередня інформація про те, що серед прикордонників можуть бути загиблі, надійшла перед тим, як з захисниками втратився зв’язок.

24 лютого агресор вів обстріли з корабельних озброєнь та застосував бойову авіацію по прикордонникам та воїнам ЗСУ на острові Зміїний.

За наявною на той момент інформацією, інфраструктура була зруйнована, а острів захоплений.

До цього ворог неодноразово марно намагався залякати українських захисників з вимогами здатися і отримував одну єдину вірну відповідь – здаватися ніхто не буде».

24 лютого Україна повідомила, що російські війська захопили український острів Зміїний в Чорному морі, в результаті чого загинуло 13 прикордонників. Відзначалося, що до нього підійшло два російських військових кораблі, крейсер Москва та патрульний корвет Василий Быков, та запропонували бійцям Ізмаїльского прикордонного загону, що були розміщені на острові, здатися. Вони відмовилися.

Згідно з записом радіодіалогу між ними, українські прикордонники отримали повідомлення: «Я русский военный корабль. Предлагаю сложить оружие и сдаться во избежание кровопролития и неоправданных жертв. В противном случае по вам будет нанесен бомбово-штурмовой удар. Как поняли, прием?». Украинцы ответили: «Русский корабель, иди нах*й».

17:16 Укрпошта з 25 лютого розпочала прийом благодійних внесків на потреби ЗСУ. Переказати кошти на спеціальний рахунок, який 24 лютого відкрив НБУ з метою збору коштів для потреб армії, можна у всіх працюючих відділеннях Укрпошти.

Про це повідомляє прес-служба компанії.

«Національний оператор комісію за переказ коштів не братиме», – йдеться у повідомленні.

Реквізити офіційного спеціального рахунку: UA843000010000000047330992708

Рахунок – мультивалютний, створений та відкритий як для переказу коштів від міжнародних партнерів та донорів – у іноземній валюті (доларах США, євро, британських фунтах, швейцарських франках, австралійських, канадських доларах, юані Женьміньбі та єнах), так і від українського бізнесу та громадян – у національній валюті.

Деталі – за посиланням:

https://bank.gov.ua/ua/news/all/natsionalniy-bank-vidkriv-spetsrahunok-dlya-zboru-koshtiv-na-potrebi-armiyi

17:12 Голос Америки: Більше 50 000 українських біженців полишили країну за менш ніж 48 годин, написав у п’ятницю Верховний комісар ООН з питань біженців Філіппо Гранді.

Він зазначив, що більшість біженців переїхали до Польщі та Молдови і багато людей ще прямують до кордонів.

«Щира подяка урядам та народам країн за те, що тримають свої кордони відкритими і приймають біженців», – додав Гранді.

Кількість біженців з України може сягнути 4 мільйонів осіб, заявила заступниця верховного комісара ООН з прав людини Келлі Клементс в інтерв’ю CNN в суботу.

«Ми бачимо, що більше 120 000 людей перемістились до сусідніх країн. Я маю сказати, що вони отримують надвичайний прийом від місцевих громад, місцевої влади», – додала вона. Клементс підкреслила, що гуманітарна криза в Україні триває вже вісім років.

17:05 Оперативне командування «Північ»: Під Черніговом ЗСУ знищили два ворожі танки і ще кілька захопили

«Спроба прорватися в Чернігів не вдалася. Мінус 2 ворожих танки».

«Воїни Збройних Сил України захопили кілька російських танків під Черніговом. Тепер вони послужать на благо України».

Українські військові додали, що місцеве населення допомагає їм бити загарбника.

«Люди роблять коктейлі Молотова для російських «братів», зливають паливо з заправників та руйнуть залізничні мости», – розповіли в «Півночі».

16:56 Кличко: Комендантська година в Києві триватиме майже дві доби.

У Києві продовжили комендантську годину 26 лютого. Тепер вона діятиме з 17:00 до 08:00. Такий час комендантської години вводиться до ранку 28 лютого, до 8:00 включно.

«У цей час рух власним транспортом, окрім того, що має спецперепустки, заборонено. Киян закликають максимально обмежити пересування і до початку комендантської години», – йдеться у повідомленні.

«У разі оголошення повітряної тривоги треба прослідувати у найближче укриття. У режимі укриття працюють станції метро. У разі необхідності на станціях можуть бути опущені гермозатвори», – додали у відомстві.

16:52 Крим.Реалії: Колони російської техніки рухаються від Керченського мосту у бік материкової України

На ділянці Феодосії траси «Таврида», в районі села Горностаївка, помічено інтенсивний рух колон російської військової техніки, яка рухається в напрямку від Керченського мосту в бік материкової частини України. Про це повідомили очевидці із окупованого Криму.

Зазначається, що на бортах броньованих автомобілів та іншої військової техніки, намальований білою фарбою, добре помітний знак «Z». Таке маркування було на російській військовій техніці, поміченій на території України після початку вторгнення в Україну.

16:50 США обмірковують санкції щодо Центрального банку Росії через ситуацію навколо України, повідомило у суботу агентство Bloomberg із посиланням на обізнані джерела.

«Остаточного рішення ще не ухвалено, і як просуваються дискусії, неясно», – йдеться у повідомленні.

«Питання про можливі санкції щодо Центрального банку Росії виникло наприкінці січня», – сказало агентству одне з джерел.

16:49 МИКОЛАЇВ: Прохання всім громадянським покинути вулиці та не заважати обороні міста.

Голова Миколаївської ОДА: «Всі додому з вулиць (крім тих хто виконує завдання для армії) дивимося на всі боки, машини військові ігнорують світлофори, супроводжувати поліцією не встигаємо.

Ховайте свої машини, дав дозвіл забирати машини на користь армії у особливо розумних та зрадників».

16:47 Президент Польщі заявив, що його країна підтримала б «експрес» вступ України до ЄС.

Про це він повідомив у Twitter.

«Польща підтримує експрес шлях до членства України в Європейському Союзі. Статус кандидата має бути надано негайно, а співбесіди з членством слід розпочати негайно після цього. Україна також має отримати доступ до коштів ЄС на реконструкцію», – йдеться в повідомленні.

16:44 Крим.Реалії: Російський військовий десантний літак ІЛ-76, який 26 лютого близько 9 ранку за київським часом вилетів з аеропорту «Жуковський» з Москви, о 12:33 (також за київським часом) зайшов на посадку в аеропорту Севастополя «Бельбек в аннексований Крим.

Про це свідчать дані сайту моніторингу повітряних суден Flight Radar.

У прес-службі Повітряних сил Збройних Сил України повідомили, що вивчають цю інформацію.

За даними Flight Radar, 20 лютого цей літак було помічено в аеропорту Єкатеринбурга.

«Літак призначений для парашутного та посадкового десантування особового складу, військової техніки, вантажів, палива, контейнерів. Максимально можливе навантаження – 47 тонн», – йдеться на сайті російського виробника «Іллюшин».

16:42 Путін звільнив начальника генштабу РФ Валерія Герасимова і боїться, що його можуть усунути від влади.

Народний депутат із «Європейської Солідарності» Олексій Гончаренко повідомив з посиланням на джерело, що російський президент Владімір Путін, який напав на Україну, звільнив начальника генштабу РФ. За словами Гончаренка, Путін боїться, що його усуне від влади найближче оточення.

«Є інформація із гарного джерела. Путін звільнив начальника генштабу РФ. У Путіна істерика. Він переїхав у бункер. Не спілкується з найближчим оточенням через побоювання, що вони спробують його усунути від влади», – написав Гончаренко в Telegram.

Гончаренко наголосив, що Путін сподівався захопити Україну за день. Але все не так, як він задумав.

16:40 У ДСНС спростували інформацію про нібито перевірки співробітниками служби бомбосховищ та укриттів на Харківщині

У Головному управлінні Державної служби з надзвичайних ситуацій України в Харківській області спростували інформацію про нібито перевірки бомбосховищ і тимчасових укриттів.

«Наразі спостерігаються випадки, коли до бомбосховищ та тимчасових укриттів заходять особи, котрі представляються співробітниками Державної служби з надзвичайних ситуацій, і говорять, що їм необхідно провести перевірку цих споруд. Ніяких перевірок ДСНС України не здійснює», – йдеться у повідомленні Головного управління ДСНС у Харківській області у Facebook.

У ДСНС закликали українців негайно повідомляти про випадки нібито перевірок до правоохоронних органів чи Служби порятунку за номерами телефонів 101, 102 та 112.

Водночас в управлінні офіційно підтвердили, що всі бомбосховища, тимчасові укриття, захисні споруди, підвали, паркінги та станції метрополітену цілодобово відкриті для гарантування безпеки цивільного населення від ураження ворожої авіації та артилерії.

16:38 Туреччина закрила протоки Босфор і Дарданелли для проходу російських військових кораблів у Чорне море.

Відповідне рішення ухвалив президент Туреччини Реджеп Ердоган, повідомив президент України Володимир Зеленський у Twitter.

«Дякую своєму другу, пану президенту Туреччини Реджепу Ердогану та турецькому народу за потужну підтримку. Заборона на прохід російських військових кораблів у Чорне море та вагома військова, гуманітарна допомога Україні сьогодні вкрай важливі. Народ України ніколи цього не забуде!», – написав Зеленський.

24 лютого посол України в Туреччині Василь Боднар повідомив, що Київ звернувся до Анкари із проханням закрити протоки Босфор та Дарданелли для російських кораблів. Також, він повідомив, що Україна попросила Туреччину закрити повітряний простір та протоки Туреччини для Росії.

Як повідомлялось, 26 лютого Росія заблокувала весь район в північно-західній частині Чорного моря. Азовське море перекрито повністю.

16:30 Верховна Рада України закликала виключити Російську Федерацію з Ради безпеки Організації Об’єднаних Націй.

Колективну заяву керівництва парламенту, узгоджену з лідерами всіх проукраїнських парламентських фракцій, яку прочитав спікер парламенту Руслан Стефанчук, оприлюднила у фейсбуці співголова парламентської фракції «Європейська солідарність» Ірина Геращенко.

У зверненні вони закликали країни ЄС і НАТО негайно, вже сьогодні, 26 лютого, закрити небо над Україною, «аби припинити терористичні нальоти російських окупаційних сил».

«Закликаємо виключити Російську Федерацію з Радбезу ООН. Країна-терорист не має права там знаходитися і руйнувати самі основи світової безпеки. Закликаємо світ визнати Путіна воєнним злочинцем, посилити санкції не лише проти нього і його фашистського режиму, а проти всіх росіян, які несуть повну відповідальність за свою владу. Вони її обирали, а значить підтримали політику терору проти суверенної України», – наголосив Руслан Стефанчук.

Він додав, що «Росія повинна понести відповідальність як держава терорист, всі росіяни повинні понести повну відповідальність за свою владу. Путінський режим влаштував в центрі Європи справжню гуманітарну катастрофу, і це має бути покарано».

16:27 Пресслужба Маріупольської міської ради: Російські окупанти здійснили авіаналіт на селище Сартана в передмісті Маріуполя, внаслідок чого загинуло щонайменше 3 людей.

«Сьогодні, біля 15.00, був нанесений авіаудар військами Російської Федерації по селищу Сартана біля Маріуполя».

Щонайменше 3 людей загинули, ще шестеро постраждали. Травмованих ушпиталили до лікарень.

Під обстріл потрапив будинок голови Маріупольського району Степана Махсми.

16:23 Мінцифри: на телеканалах Росії грає українська музика

У Росії не відкривається сайт Роскомнагляду, а на телеканалах звучить українська музика. Міністерство цифрової трансформації України вважає, що за цим можуть стояти хакери з Anonymous.

«Ліг сайт Роскомнагляду, а на російських телеканалах грає українська музика. Припускають, що це справа рук хакерів з Anonymous, які продовжуют зламувати російські сервіси та вебсайти».

Хакери з Anonymous опублікували звернення до Володимира Путіна. «Вони зробили свою спецоперацію щодо РФ», – додали у Мінцифри.

16:21 Блінкен погодив негайну виплату Україні 350 мільйонів доларів на армію

Держсекретар США Ентоні Блінкен повідомив, що погодив негайну виплату Міністерством оборони США 350 млн дол допомоги для української армії.

Про це він написав у Twitter.

«Сьогодні я уповноважив Міністерство фінансів надати додаткові 350 мільйонів доларів негайної військової допомоги Україні, щоб допомогти захиститися від неспровокованої та невиправданої війни Росії», – написав він.

Раніше президент США Джо Байден підписав документ, згідно з яким США виділять Україні 600 млн дол допомоги, з них 350 млн – на військові потреби.

«Ми єдині з Україною та її народом, попри те, що безрозсудний та безвідповідальний постійний член Ради Безпеки ООН зловживає своєю владою, аби напасти на свого сусіда та підірвати ООН і нашу міжнародну систему», – заявив Блінкен.

Він додав, що США розгляне це питання на Генеральній Асамблеї ООН, де країни світу «можуть, будуть і повинні» притягувати Росію до відповідальності та виступати єдиним фронтом за Україну.

16:20 Глава МЗС Кулеба: пересічні росіяни досі не зрозуміли, що санкції вдарять і по ним. Вони призведуть до втрати сучасних технологій, знецінення заощаджень та безробіття. В результаті – «гіперінфляція, дефіцит та черги. Пенсіонерам стане ще важче, а молодь втратить майбутнє. Найважливіше — в очах світу всі росіяни агресори та варвари. Мовчазні співучасники злочину». Міністр поділився відповідною інфографікою. Її можна поширити серед знайомих росіян.

16:13 МЗС: Країни Заходу погодились відключити Росію від SWIFT

Глава МЗС Дмитро Кулеба повідомив, що країни Заходу дійшли згоди щодо відключення РФ від платіжної системи SWIFT і почали підготовку до впровадження цієї санкції.

Про це глава української дипломатії розповів у Facebook.

«Офіційне рішення ще не оформлене, але вже розпочалася технічна підготовка до ухвалення рішення та впровадження цієї санкції.

Ми гризли-гризли і вигризли. Працювала вся вертикаль української дипломатії – від президента України до аташе в українському посольстві», – написав Кулеба.

Він подякував тисячам людей, зокрема, українській діаспорі, які тиснуть на свої уряди для підтримки цього рішення.

«Цю перемогу українські дипломати присвячують усім оборонцям України», – додав Кулеба.

Невдовзі перед повідомленням Кулеби стало відомо, що Німеччина, остання держава ЄС, яка утримувалась від підтримки відключення Росії від SWIFT, погодилась на введення цієї санкції.

16:09 Генеральний штаб ЗСУ повідомляє про знищиння військового літака ворога в акваторії Чорного моря, цікавим є те, що до знищення долучився корабель ЧФ РФ. Чи був цей вогонь випадковим, поки невідомо.

«В акваторії Чорного моря корабель ЧФ РФ «дружнім вогнем» знищив свій військовий літак».

15:55 Українські підрозділи територіальної оборони зловили диверсанта, якому керівництвом херсонської диверсійно-розвідувальної групи було поставлено завдання здійснювати підпали на підступах до Києва.

15:52 Генпрокурорка Ірина Венедіктова: Україна збирає докази для МКС – фіксуються всі обстріли цивільних об’єктів.

Генпрокурор Ірина Венедіктова зазначила, що всі випадки обстрілів Росією цивільних об’єктів фіксуються і Україна уже збирає докази для позову у МКС.

«Завдання номер один фіксувати кожен злочин агресора.

Наразі прокурори працюють у Києві на місці потрапляння ракети у житлову висотку. Злочин попередньо кваліфіковано як порушення законів і звичаїв війни.

Для ворога немає нічого святого: дитбудинок, садок, дитяча лікарня та центр служби крові у Харкові».

За її словами, за попередні дві доби ворог пошкодив щонайменше 30 цивільних об’єктів.

Генпрокурор зазначила, що російська пропаганда бреше про свої злочини та дії армії-вбивці.

15:51 Кіберполіція створила спеціальний бот для повідомлень про виявлені мітки, які окупанти залишають на об’єктах інфраструктури.

Можна сфотографувати точки і вони потраплять у єдину базу Google Maps.

Фото потрібно робити через бот та додавати геомітку.

15:50 В Україні створили чат-бот для відстеження дій російських військових.

Бачите російські війська та техніку? Помітили ворожі ДРГ? Повідомте про це негайно!

Для цього створено спеціальний ОФІЦІЙНИЙ чат-бот – @stop_russian_war_bot

Бот отримує та передає інформацію на відповідні штаби реагування.

В разі перебоїв в роботі бота, прохання надсилати інформацію в особисті повідомлення телеграм-акаунту @stop_russian_war

15:48 Верховна Рада України закликала виключити Росію з Радбезу ООН.

Про це йдеться у колективній заяві, погодженої з лідерами всіх проукраїнських парламентських фракцій, опублікованій депутаткою з «Євросолідарності» Іриною Геращенко.

«ВР звертається до всього цивілізованого світу із закликом засудити і покарати державу – терориста Російську Федерацію. Останні дії РФ, яка продовжує повномасштабну війну проти суверенної України, можна розцінювати виключно як міжнародний тероризм.

Регулярні частини збройних сил РФ, терористичні диверсійні групи, які Кремль закидає в Україну, цілеспрямовано проводять ракетні атаки і обстріли житлових кварталів і цивільних об’єктів, об’єктів критичної інфраструктури в усіх українських містах. Терористи влучили ракетою в багатоквартирний житловий будинок в Києві. Ця атака за почерком нагадує дії терористів Аль-Каїди, які знищили торговельний центр Нью-Йорку в 2001», – йдеться у заяві.

Верховна Рада зазначила, що Україна тримає оборону від найжорстокішої армії світу. Дії РФ є злочинами проти миру, людяності та воєнними злочинами.

«Закликаємо виключити РФ з Радбезу ООН. Країна – терорист не має права там знаходитися і руйнувати самі основи світової безпеки. Закликаємо світ визнати Путіна воєнним злочинцем, посилити санкції не лише проти Путіна і його фашистського режиму, а проти всіх росіян, які несуть повну відповідальність за свою владу. Вони її обирали і підтримали політику терору проти суверенної України» – указано в заяві.

15:46 Росія заблокувала весь район в північно-західній частині Чорного моря. Азовське море перекрито повністю.

Про це повідомив керівник Моніторингової групи Інституту Чорноморських стратегічних досліджень, головний редактор порталу BlackSeaNews Андрій Клименко на своїй сторінці у Facebook.

«В цей час кораблями ЧФ (імовірно командиром 30-Ї дивізії надводних кораблів Чорноморського флоту РФ, командиром ракетного крейсера «Москва»(флагманський корабель дивізії та ЧФ) та підпорядкованими ним командирами кораблів (безпосередні виконавці на кораблях – вахтові офіцери та зв‘язківці) на 16 міжнародному радіоканалі оголошують для суден, що у Чорному та Азовському морях розпочато «контртерористичну операцію».

«Весь район в північно-західній частині Чорного моря, на північ від паралелі знаходження острова Зміїного – N 45-21- перекрито групою кораблів на чолі з крейсером «Москва» із завданням закриття району проведення «операції». Ці кораблі РФ протизаконно вимагають від суден під прапорами різних держав, які рухаються з Одеси, Дунаю в напрямку Босфору, а також у зустічному – до портів України, зупинятись. Азовське море перекрито повністю. Морський трафік для суден до/з українських портів Маріуполь та Бердянськ припинено», – додав Клименко.

Державна прикордонна служба України повідомляє, що російські окупанти заблокували судноплавство цивільних суден у північно-західній частині акваторії Чорного моря вздовж українського узбережжя.

«Внимание! Всем судам в северо-западной части Черного моря запрещен заход в связи с проведением силами черноморского флота РФ контртеррористической операции. Нахождение судов и кораблей в данной зоне будет расценено как террористическая угроза», – повідомила країна-агресор.

Українські прикордонники додали, що перед цим у небі Ізмаїльський загін прикордонників зафіксував активність ворожих дронів на відстані 1 км від узбережжя Одеської області та гирла Дунаю.

15:45 Сумська ОДА: В Охтирці Сумської області було три ракетних удари по військовій частині та обстріл житлових кварталів, у результаті чого отримали поранення близько 70 осіб.

В Охтирці Сумської області було три ракетних точкових удари по військовій частині.

Перед цим був обстріл житлових кварталів.

Пошкоджено система теплопостачання, ймовірна зупинка ТЕЦ. Фахівці працюють над відновленням системи.

Близько 70 поранених, серед них – жінки.

14:11 За даними ЗМІ, у Чернігові ворог застосовує «Град», в обласній лікарні вибито вікна. При цьому на Чернігівщині ЗСУ знищили велику колону противника.

«В районі Епіцентра ворог застосовує системи «Град»».

Як розповів Суспільному очевидець Олександр Гашпар, в обласній лікарні у хірургічному корпусі, старій котельні та в харчоблоці повилітали вікна, які були в дерев’яних рамах. Металопластикові вистояли, зазначив він.

Голова Чернігіської обласної військової адміністрації В’ячеслав Чаус закликав усе населення Чернігова, яке не бере участі у загонах ТрО та обороні міста, сховатися в укриття, а за неможливості — перебувати вдома.

14:11 Зеленський надав Героя України посмертно саперу Віталію Скакуну, який підірвав Генічеський автомобільний міст ціною життя, щоб зупинити ворога.

«Я ухвалив рішення про нагородження званням Героя України Скакуна Віталія Володимировича, сапера 35-ї окремої бригади морської піхоти – посмертно. Ціною власного життя він підірвав міст».

13:50 Кличко: Київ посилює комендантську годину. Вона діятиме з 17:00 до 08:00. Такий спецрежим чинний до ранку 28 лютого. Усі цивільні, що перебувають на вулиці в період комендантської години, вважатимуться членами російських ДРГ.

12:43 У Миколаєві місцеві жителі зловили у полон російських військових із автоматами. Диверсанти ховалися у підвалі, відстрілювалися (відео)

12:36 На Сумщині авіація розкидає дитячі іграшки, мобільні телефони й цінні речі, які начинені вибухівкою.

Як повідомляє «Суспільне Суми» із посилання на військову адміністрацію, авіація РФ розкидає замасковану вибухівку.

12:27 СБУ у Львівській області: Наразі розповсюджують інформацію про висадку десанту РФ в районі населеного пункту Броди – це не відповідає дійсності! Просимо мешканців зберігати спокій ! Повідомляємо – працювала УКРАЇНСЬКА авіація. Захистимо Україну разом!

Раніше мер Львова Андрій Садовий повідомив: В районі Бродів о 9 ранку на 3 вертольотах висадився російський десант. Близько 60 людей.

12:15 МВС: Відбуваються фейкові дзвінки з сусідами військовослужбовців та рідними з недостовірною інформацією про їх стан та місце.

Прохання проінформувати близьких та рідних щодо дій у таких ситуаціях.

Інформація наразі перевіряється на достовірність. Але якщо такі дзвінки дійсно будуть, щоб розглянути питання про те, що знаєте лише ви двоє, відповідь, наприклад:

▫️Назва дитячого садочка в який ходів
▫️Номер школи в який навчався
▫️День народження матері

11:57 Полонений ефрейтор Магомед Гаджиев 1995 г.р. з Кызылюрта, Дагестан, РФ,в/ч 91701, водій

11:35 Видання RTL: Нідерланди надсилають Україні ракети Stinger, щоби збивати літаки та гелікоптери РФ.

Уряд Нідерландів ухвалив рішення «якнайшвидше» відправити до України 200 зенітних ракет Stinger.

Серед іншого, Нідерланди безоплатно передадуть на потреби української армії 200 ракет Stinger американського виробництва, які перебувають на озброєнні армії Нідерландів.

11:30 Секретар РНБО Данілов: Російські військові 150-тої мотострілецької дивізії повертаються назад до РФ деморалізованими і без техніки.

11:17 Мер Львова Андрій Садовий: В районі Бродів о 9 ранку на 3 вертольотах висадився російський десант. Близько 60 людей.

Наші війська дали відсіч. Зараз вони відступають в сторону лісу в район Лев’ятина. Збройні сили дають гідну відсіч окупанту!
Тримаємо ситуацію на контролі.

11:12 Роз’яснення від Наш Київ: Як відрізнити нашу техніку від ворожої?

11:07 Повітряне командування «Захід». «Вы тут подохнете к #баной матери»: Тероборона взяла у полон російського військового.

Відео

11:06 Глава МЗС Кулеба: В Україну прибула протитанкова зброя, засоби ППО, боєприпаси, автомобілі, бронежилети, паливо, озброєння та амуніція.

В Україну прибула протитанкова зброя, засоби протиповітряної оборони, боєприпаси для всіх типів зброї та артилерії, автомобілі, бронежилети, паливо, десятки позицій озброєнь та амуніції.

10:54 НВ із посиланням на очевидців: Міст підірвано на трасі Київ-Житомир, поблизу Стоянки.

Проїзд житомирською трасою закритий, тепер проїхати з Києва до Житомира неможливо.

10:33 Європейська правда: адміністрація президента США Джо Байдена зареєструвала у федеральному реєстрі актів підписане ним рішення про надання Україні фінансової допомоги та новітньої зброї.

Загальна вартість нового пакета допомоги складає 600 мільйонів доларів США, він поділений на 2 частини.

$350 млн буде надано у вигляді так званої «безпекової підтримки», що включає зброю, військове обладнання та боєприпаси, а також за потреби безпекові послуги (включно з навчанням), що будуть підібрані у відповідності до запитів української сторони. Рішення не уточнює, які саме елементи оборонного обладнання будуть надані. Відомо, що Україна, серед іншого, раніше надсилала США запит на надання системи протиракетної оборони.

Ще $250 млн будуть надані у вигляді цільового безповоротного фінансування «у разі визнання важливості для безпекових інтересів США». На практиці це, найімовірніше, означатиме потребу погодження з США мети витрачання цих коштів.

10:33 Кличко: Метро перейшло в режим укриття. Транспортних перевезень здійснюватись не буде.

10:32 ДСНС: У будинку на проспекті Лобановського, 6а, в який вранці 26 лютого влучила ворожа ракета, існує загроза руйнування кількох поверхів, проводиться евакуація людей.

«Існує загроза руйнування 22 – 23 поверху. Проводиться евакуація. Проводиться пошук потерпілих. Пожежу ліквідовано о 09:05. Крім того, особовий склад рятувальників через загрозу своєму життю від ворога, періодично укривається в укритті».

10:13 Міністерство інфраструктури з посиланням на Укрводшлях: Ворог хотів зруйнувати дамбу Київського водосховища.

«Сьогодні зранку о 3:50 Українські ППО збили російську ракету, яка прямувала у напрямку дамби Київського водосховища, яке розташоване на північ від Києва. Якщо дамба буде зруйнована, повінь призведе до катастрофічних жертв та збитків – в тому числі затоплення житлових районів Києва та передмість.

Руйнування Київської дамби може призвести до руйнування Канівської, Кременчуцької та інших греблей каскаду і навіть аварії на Запорізькій АЕС», – йдеться у повідомленні.

10:05 Звернення до російських військових від хлопців із Борисполя

10:01 Зеленський закликав ЄС нарешті припинити дискусії та ухвалити рішення про членство України в ЄС.

«Настав вирішальний момент, щоб раз і назавжди закрити багаторічну дискусію та ухвалити рішення про членство України в ЄС. Обговорив з президентом Євроради подальшу дієву допомогу та героїчну боротьбу українців за своє вільне майбутнє», – написав він.

Зеленський звертався з таким закликом ще до початку повномасштабної війни з РФ на Мюнхенській конференції з безпеки.

09:53 Термінове звернення від міського голови Чернігова Владислава Атрошенка:

«Шановні чернігівці. Нам треба готуватися до вуличних боїв. Хто знає і розуміє про що мова, приготувати запалювальні суміші. Друге – небайдужі чернігівці, пацани, прошу прибути на Верені 2, звернутися до командира з проханням отримати зброю і захищати місто зі зброєю в руках».

09:49 Мер Києва Кличко: Станом на ранок 26 лютого у Києві внаслідок бойових дій противника поранено 35 людей, з них 2 – діти.

Кличко наголосив, що російських військ у Києві немає, водночас діють ворожі ДРГ. «Було кілька зіткнень, перестрілки. Поранено станом на 6 ранку 35 людей, в тому числі 2 дітей. Найбезпечніше – залишайтесь в укриттях, бо ворог атакуватиме з повітря».

Мер попередив, що військові, правоохоронці та тероборона облаштовуватимуть блокпости, тому пересування буде обмежене і ускладнене.

Всі об’єкти критичної інфраструктури працюють, громадський транспорт їздить в кількості, достатній для перевезення працівників критичної інфраструктури міста.

09:46 Фонд «Повернись живим» закликає українських військових і цивільних фотографувати тіла знищених російських окупантів, щоб донести цю інформацію до росіян.

«Росіяни приховують від своїх громадян втрати на фронті. Ми мусимо показати правду. Поки їхні тіла та техніка ще розкидані по нашим дорогам та полям: підійдіть до них, сфотографуйте, зніміть відео і надішліть сюди: [email protected]».

У фонді додали, що ці матеріали буде направлено на територію Росії для деморалізації та зниження військового азарту її громадян.

«Не кваптесь, зробіть це якісно, оберіть хороші ракурси і світло, на відео та фото має бути однозначно зрозуміло, що це вони: видно шматки форми, моделі техніки, тіла, документи та імена. Ми зробимо так, щоби про це дізнались», – йдеться в повідомленні.

Частину цих матеріалів буде опубліковано на каналі: https://t.me/UkrainianWitness

У фонді додали, що до росіян уже надіслано знімки тіл окупантів, розбитих Збройними Силами України під Охтиркою на Сумщині.

Момент попадання снаряда в житловий будинок у Києві на вул. Лобановського, 6а

09:14 Міністр енергетики Герман Галущенко: Збройні сили України відбили Київську ГЕС у російських окупантів, вона знову працює.

«Українські збройні сили під час тривалих боїв цієї ночі відбили Київську ГЕС у російських окупантів. Станція повністю під контролем. Технічний персонал залишив сховища й приступив до роботи. Станом на 8:30 26 лютого 2022 року Київська ГЕС працює в штатному режимі».

У суботу вранці Міненерго повідомляло, що Київська ГЕС знаходиться під контролем українських збройних сил, але не працює, бо персонал перебуває у сховищі.

Також повідомлялося, що Київська ТЕС-6 працює у штатному режимі.

Внаслідок бойових дій було пошкоджено низку повітряних ліній та підстанцій і відключено від енергомережі близько ста населених пунктів по Україні.

09:05 Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав зупинити воєнних злочинців РФ.

«Київ — наше чудове, мирне місто — пережив ще одну ніч під нападами російських наземних сил та ракет. Одна з них вдарила по житловому будинку в Києві. Я вимагаю від світу повністю ізолювати РФ. Виганяйте послів. Нафтове ембарго. Знищте економіку РФ. Зупиніть воєнних злочинців РФ!» – йдеться в повідомленні.

09:00 Президент Володимир Зеленський вранці 26 лютого поговорив з президентом Франції Емануелем Макроном: в Україну їде зброя і обладнання від партнерів.

«Новий день на дипломатичному фронті почали з розмови з Емануелем Макроном. До нас прямує зброя та обладнання від наших партнерів. Антивоєнна коаліція діє!»

08:54 Мер Херсона Ігор Колихаєв: Доброго ранку. Над Херсоном український прапор!

Місто працює та живе. О 6.30 на лінії вийшли перші тролейбуси. Встигаємо трохи навіть прибирати місто. З продуктами та хлібом питання вирішуємо, стежте за оновленнями інформації на офіційному сайті міськради. Водопостачання у звичайному режимі. Про «воду по годиннику» – фейк. Усі аварії намагаємося усувати оперативно.

Вчора у бомбосховищах Херсона народилися двоє здорових хлопчаків. Наші медики були готові і все пройшло успішно – і для мам, і нових херсонців. Будемо жити!

Фото: Ірина Саліхова

08:53 У житловий будинок на вул. Лобановського, 6а влучила ракета, повідомив мер Києва Віталій Кличко. Аварійно-рятувальні служби прямують туди. За даними ДСНС, снаряд потрапив в 17-18 поверхи будинку. Попередньо жертв та постраждалих немає. Проводиться евакуація.

08:49 Речниця столичного метро Наталка Макогон: Червона гілка метро в Києві працює лише як укриття, їхати можна тільки по синій та зеленій.

«Станції червоної лінії метрополітену працюють лише в режимі укриття. Поїзди між станціями не курсують!

Рух поїздів синьою та зеленою гілками метро наразі здійснюється в штатному режимі.

У разі необхідності на станціях можуть бути опущені гермозатвори».

В місті час від часу оголошують цивільну тривогу, громадян просят заховатися в укриття.

08:39 У соцмережах очевидці повідомляють про серію найпотужніших вибухів у Гостомелі. Земля тремтить.

08:43 Віцепрем’єр-міністр, міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук: Україна очікує на військову допомогу в суботу, 26 лютого.

«На сьогодні ми займаємося міжнародною підтримкою і допомогою. Сьогодні приїде допомога, протиповітряна оборона, яка нам дуже потрібна. Також інші види допомоги будуть сьогодні в Україні. Наші війська будуть забезпечені», – сказала Верещук в ефірі телеканалу Рада.

Віцепрем’єр-міністр зазначила, що військові утримують позиції, і закликала не читати інформаційних вкидів з боку Російської Федерації, що хтось переходить на сторону супротивника.

«Цього не відбувається», – сказала Верещук.

08:39 Мер Києва Віталій Кличко: У житловий будинок на вул. Лобановського, 6а влучила ракета. Аварійно-рятувальні служби слідують туди.

08:38 Ігор Мосійчук:

08:31 Президент України Володимир Зеленський звернувся до українців у зв’язку із поширенням фейкової інформації про «капітуляцію України».

«Доброго ранку, українці! Зараз у мережі з’явилося дуже багато інформації, немов я закликаю складати зброю нашу армію і що йде евакуація. Я тут. Ніяку зброю ми не складемо, будемо захищати нашу державу, том що наша зброя – це наша правда. А наша правда в тому, що це наша земля, наша країна, наші діти, і ми все це будемо захищати», – повідомив він.

08:30 Посол України в США Оксана Маркарова: Байден погодив $350 мільйонів додаткової військової допомоги Україні.

«Поки всі українці віддано захищали наш спільний дім, у нас гарні новини з Вашингтона», – заявила Маркарова.

За її словами, після вчорашніх перемовин американського та українського президентів:

Президент Байден погодив 350 млн дол додаткової негайної військової допомоги Україні.

Мінфін США буде запроваджувати повні блокуючі санкції проти Російського фонду прямих інвестицій – російського фонду добробуту.

«Все для перемоги! Все дипломатичне військо, наша команда Посольства України в США далі працюють для України 24/7», – підкреслила Маркарова.

08:26 LIGA.net: Наш кореспондент Богдан Заїка зараз перебуває біля метро Берейстейська, де вночі бригада ЗСУ знищила колону росіян. За його словами, військові перекрили місто через проспект Перемоги. Перехожих та водіїв змушують йти та їхати обхід.

Станції червоної лінії метрополітену працюють лише в режимі укриття, повідомляє столична влада. Поїзди між станціями не курсують. Рух поїздів синьою та зеленою гілками метро наразі здійснюється в штатному режимі. У разі необхідності на станціях можуть бути опущені гермозатвори.

08:14 150 гелікоптерів припарковані в Білорусі біля кордону України — супутникові знімки Maxar

Близько 150 транспортних вертольотів та сухопутні війська знаходяться приблизно за 32 км від кордону з Україною на півдні Білорусі.

Зокрема, одне велике розгортання гелікоптерів – біля білоруського міста Хойники, де на дорозі було припарковано понад 90 гелікоптерів. Протяжність розгортання перевищує 8 км, свідчать супутникові знімки Maxar, оприлюднені Reuters.

Зображення також засвідчили велике розгортання сухопутних військ із кількома сотнями транспортних засобів у колоні у кількох районах.

Білорусь є союзником Росії у війні проти України. Російські війська вторглися в Україну зокрема через Білорусь, а перед початком війни російські та білоруські військові провели спільні навчання.

08:01 Мер Василькова Наталія Баласинович: Після запеклих боїв місто Васильків на Київщині залишилося під контролем України.

«Наразі закінчуються бої. Можна сказати, що у Василькові вже тихо і що наша дуже страшна ніч підійшла до свого кінця».

«Після тривалих боїв, після великої кількості і поранених, і загиблих, на щастя, це все закінчилося. Васильків ніхто нікому не віддав».

Баласинович розповіла, що з вечора п’ятниці почався ракетний обстріл українських військових частин і обстріл аеродрома у Василькові, протягом всього вечора і ночі поблизу Василькова на полях і лісах висаджувався ворожий десант із парашутів. Про це владі міста та військовим повідомляли мешканці.

«Найстрашніше було на нашій центральній вулиці Декабристів, це були запеклі бої, вся вулиця палала», – говорить мер.

За її словами, територіальна оборона спільно з військовими 40-ї бригади втримали місто. На допомогу Василькову з Києва оперативно направили велику кількість техніки.

8:00 На ранок 26 лютого орієнтовні втрати російської армії складають:
літаки – 14 од.,
гелікоптери – 8 од.,
танки ‒ 102 од.,
ББМ ‒ 536 од.,
гармат – 15 од.,
ЗРК БУК-1 од. 3500 знищено живої сили.
Понад 200 полонених.

07:58 Генштаб ЗСУ: Російські окупанти почали передислокацію в прикордонних з Україною районах та продовжують завдавати авіаудари.

«Російський окупант продовжує наступальну операцію проти України. Ворог розпочав передислокацію резервних підрозділів у прикордонні з Україною райони та продовжує наносити авіаційні удари по аеродромах, угрупованнях військ ЗС України на Сході України та у північній частині Київської області», – йдеться у повідомленні.

Також здійснено поодинокі авіаційні удари в районах Суми, Полтава, Маріуполя. З Чорного моря ворог здійснив пуск крилатих ракет морського базування «Калібр» по території України.

В Генштабі зазначають, що управління діями тактичної авіації РФ відбувається з території Білорусі та ТОТ Крим.

У районі Мозиря перебувають батальйонні тактичні групи 35 загальновійськової армії Східного ВО, що можуть бути застосовані для завдання ударів по об’єктах на території України.

Встановлене тимчасове місце перебування десятків одиниць танків у районі Шумське та ракетних систем залпового вогню БМ-21 “Град” у районі Косівщина.

Ворог неодноразово застосовував оперативно-тактичну авіацію у районах Южний та Одеса, по аеродрому Озерне, по об’єктах цивільної інфраструктури у Київській області.

4:29 Російські окупанти обстрілюють Нову Каховку

4:20 Напад на військову частину на Берестейській відбито – Сухопутні війська ЗС України

3:35 У Києві та області тривають бої. Столиця чує вибухи

2:10 У Києві на Троєщині пролунало кілька потужних вибухів

1:50 У Києві за добу вбили близько 60 диверсантів РФ, повідомив радник голови МВС Віктор Андрусів. Крім того, затримали «десятки любителів поставити мітку».

1:30 У Сумах помітили пересування ворожої техніки

Камери спостереження у Сумах зафіксували ворожу техніку приблизно о 00.40 26 лютого. Мова йде про близько 10 одиниць озброєння. Їх помітили біля РАГСу на вулиці Кондратьєва. Колона ворожої бронетехніки рухалась повз військове містечко. У складі колони помітили БМП та САУ, а також один санітарний автомобіль.

1:25 Командування Повітряних Сил ЗСУ: на Київщині тривають важкі бої у місті Васильків, де окупанти намагаються висадити десант з повітря.

1:20 Командування Повітряних Сил ЗСУ повідомляє, що близько опівночі в районі проведення ООС зенітним ракетним комплексом С-300 Повітряних Сил ЗС України збито дві ворожі цілі – вертоліт та штурмовик Су-25 російських окупаційних військ.

00:50 Головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний повідомив, що українські сили ППО збили російський ІЛ-76 з ворожим десантом в районі Василькова.

«Це помста за Луганськ 2014. Смерть ворогам!», – написав Залужний.

0:48 Франція підтримує відключення Росії від міжнародної банківської системи SWIFT

Франція підтримала відключення Росії від SWIFT. Про це заявив президент Володимир Зеленський після розмови з президентом Франції Еммануелем Макроном.

00:20 Президент Володимир Зеленський у своєму зверненні до українців сказав, що ніч на 26 лютого буде важкою, а ворог піде на штурм Києва.

«Цієї ночі ворог застосує всі наявні у них сили, щоб зламати наш опір — підло, жорстко і не по-людськи. Цієї ночі вони підуть на штурм. Всі ми маємо розуміти, що нас чекає. Цієї ночі маємо вистояти. Доля України вирішується саме зараз», — сказав Зеленський.

0:17 Уряд Болгарії вирішив закрити повітряний простір країни для російських авіакомпаній

Після рішення Чехії та Польщі про закриття свого повітряного простору для авіакомпаній з Росії, з аналогічним рішенням виступила і Болгарія. Про це повідомляє телеканал «Дождь».

00:08 На Вінниччині льотчики збили російський винищувач

Про це повідомив голова Вінницької облдержадміністрації Сергій Борзов у facebook.

«Щойно під Калинівкою наші військові льотчики збили російський СУ-25! Слава ЗСУ!», — написав Борзов.

00:04 КМДА: УВАГА! У Києві оголошена чергова повітряна тривога

Просимо всіх терміново прослідувати в укриття цивільного захисту!

00:02 Мінцифри звернулося до СЕО компанії Apple, Тіма Кука, щоб заблокувати для громадян РФ Apple Store, підтримати пакет санкцій уряду США, заборонити завантажувати свої продукти в маркети.

Про це написала у facebook заступниця голови парламентського комітету з питань національної безпеки та оборони Мар’яна Безугла.

«Дозволяєте обирати собі президентом вбивцю, тоді прийдеться насолоджуватися сайтом Росія 24», — додала вона.

00:01 КМДА: у Києві не планують відключати електроенергію чи постачання води

Повідомляється, що можливі лише локальні відключення вуличних ліхтарів за потреби.