У Ростові суд засудив п’ятьох фігурантів «справи кримських мусульман» на строк від 15 до 19 років позбавлення волі

Крим
Вгорі: Фарход Базаров, Раїм Айвазов, Різа Ізетов. Внизу: Ремзі Бекіров, Шабан Умеров Фото: Facebook Крымская солидарность

Південний окружний військовий суд в Ростові-на-Дону 10 березня засудив фігурантів сфальсифікованої ФСБ другої сімферопольської «справи кримських мусульман» – кримського журналіста Ремзі Бекірова, правозахисника Різу Ізетова, активістів Шабана Умерова, Фархада Базарова та Раїма Айва – до позбавлення волі на строк від 15 до 19 років.

Про це повідомляє громадський рух «Кримська солідарність».

Кореспондента «Кримської солідарності» та інтернет-видання «Грани.ру» Ремзі Бекірова та правозахисника Різу Ізетова суд засудив до 19 років позбавлення волі з відбуванням перших 5 років у в’язниці, а ті, що залишилися у виправній колонії суворого режиму з обмеженням 1 рік 6 місяців.

Активісту Шабану Умерову суд призначив 18 років, з яких перші 5 років у тюрмі, з обмеженням 1 рік та 6 місяців.

Активісту Раїму Айвазову суд призначив 17 років колонії, з яких перші 5 років у тюрмі, з обмеженням 1 рік та 6 місяців.

Активісту Фарходу Базарову суд запрацював 15 років, перші 4 роки та 10 місяців у тюрмі, з обмеженням 1 рік.

Умеров, Бекіров, Ізетов і Айвазов обвинувачувалися за ч.1 ст.205.5 КК РФ («Організація діяльності терористичної організації», до довічного позбавлення волі). Базаров – за ч.2 ст.205.5 КК РФ («Участь у діяльності терористичної організації», до 20 років позбавлення волі). Всім фігурантам справи також було висунуто обвинувачення за ч.1 ст.30 і ст.278 КК РФ («Приготування до насильницького захоплення влади», до 10 років позбавлення волі).

Згідно з матеріалами справи, обвинувачені не мали зброї, вибухівки, боєприпасів, не планували вчиняти терористичний акт та не закликали інших до здійснення терористичних дій.

За даними кримськотатарських активістів, на сьогодні в окупованому Криму за подібними обвинуваченнями заарештовано, перебуває під слідством і засуджено вже понад 80 людей.

25 кримськотатарських громадських активістів – Руслан Сулейманов, Алім Карімов, Рустем Шейхалієв, Меджит Абдурахей, Шабан Умеров. Акім Бекіров, Фарход Базаров, Сервет Газієв, Сейран Муртаза, Ерфан Османов, Осман Аріфмеметов, Ремзі Бекіров, Ескендер Сулейманов, Енвер Аметов, Владлен Абдулкадиров і Раїм Айвазов – обвинувачуються в причетності до ісламської політичної партії «Хізб ут-Тахрір», яка визнана терористичною в Росії, але діє без обмеження на рівні національних законодавств багатьох країн світу.

Нагадаємо:

  • 16 серпня 2021 року Південний окружний військовий суд в російському Ростові-на-Дону засудив фігурантів сфальсифікованої ФСБ алуштинської «справи кримських мусульман», кримських татар Руслана Нагаєва, Ельдара Кантімірова, Ленура Халілова і Руслана Месутова до позбавлення волі в колонії суворого режиму на строк від 12 до 18 років.
  • 29 жовтня 2021 року у російському в Ростові-на-Дону Південний окружний військовий суд засудив фігурантів третьої бахчисарайської групи сфальсифікованої ФСБ «справи кримських мусульман» Сейтумера Сейтумерова, Османа Сейтумерова, Рустема Сейтмеметова та Амета Сулейманова до позбавлення волі на строк від 12 до 17 років з відбуванням перших 3 років та 6 місяців у в’язниці.