Виплати для РФ за газ та нафту потрібно направити на спеціальний рахунок ЄС для репарацій Україні – Зеркаль

Влада

Україна наполягає на створенні окремого рахунку в ЄС, на який РФ будуть надходити кошти за газ і нафту, потім вони будуть спрямовані на відновлення економіки України та на репарації. Цей рахунок відкривається на підставі санкцій ЄС Європейськими державами, які зараз отримують від РФ енергоносії.

Про це розповіла член делегації України для участі в усних слуханнях Міжнародного суду ООН Олена Зеркаль в ефірі ТСН.

«Ми займаємося тим, щоб створити прецедент в платежах і щоби закумулювати гроші, які зараз ідуть в Росію за газ і за нафту. Щоби ці гроші перестали надходити на російські рахунки, а були закумульовані на спеціальному рахунку в ЄС. Щоб Росія не отримувала їх, а ці гроші потім надходили в Україну на відновлення економіки України та на репарації. А також для того, щоби Російська Федерація була покарана і сплатила повною мірою за всі злочини, які вона чинить в Україні. Замість того, щоб надходити у РФ, а за підрахунками самих європейських держав, це майже мільярд доларів в місяць, ці кошти відкладаються на спеціальному рахунку і потім… із цих рахунків ця сума надходить до України», – додала вона.

Уряд України працює над двома стратегічно важливими кроками для економічної підтримки України під час війни.

Росія зобов’язана виплатити компенсації та репарації за всі скоєні нею руйнування та вбивства. Агресор має нести не лише моральну, юридичну, а й фінансову відповідальність за свої дії.

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року  президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні  провалився.

Російські окупанти вчиняють сотні воєнних злочинів та злочинів проти людяності на території України. Це убивство цивільного населення, обстріли житлових кварталів та об’єктів невійськової інфраструктури, віроломство, мародерство, які є порушеннями Міжнародного гуманітарного права і Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: 

YouTube: https://bit.ly/3vdHSJm

Facebook: https://www.facebook.com/investigator.org.ua/

Telegram: https://t.me/investigatorua

Twitter: https://twitter.com/InvestigatorUa