Рада ЄС запровадила санкції проти 15 росіян та дев’яти юросіб з РФ через збройну агресію проти України

Новини
санкции
Фото: shutterstock.com

Рада Євросоюзу в рамках четвертого пакету санкцій проти РФ за війну в Україні запровадила обмежувальні заходи щодо ще 15 російських фізичних та 9 юридичних осіб. Під санкції ЄС потрапили олігархи Роман Абрамович та Герман Хан, а також гендиректор російського Першого каналу Костянтин Ернст.

Про це йдеться у повідомленні на сайті Європейської ради.

Як зазначається, 15 березня Рада ЄС прийняла рішення запровадити обмежувальні заходи ще щодо 15 фізичних і 9 юридичних осіб у зв’язку з необґрунтованою і неспровокованою військовою агресією Росії проти України, а також діями, що підривають або загрожують територіальній цілісності, суверенітету і незалежно.

«Ми додаємо в наш список санкцій ще більше олігархів та еліти, пов’язаної з режимом, членів їхніх сімей та відомих бізнесменів, які залучені до секторів економіки, які забезпечують режим істотним джерелом доходу. Ці санкції також націлені на тих, хто відіграє провідну роль у дезінформації та пропаганді, які супроводжують війну президента Путіна проти українського народу. Наш повідомлення зрозуміле: ті, хто сприяє вторгненню в Україну, платять за свої дії», – зазначив Жозеп Боррель, Верховний представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки.

Зокрема, до списку підсанкційних осіб включені ключові російські олігархи Роман Абрамович та Герман Хан, а також інші видні бізнесмени, які працюють у ключових секторах економіки РФ, таких як чорна металургія, енергетика, банківська справа, засоби масової інформації, товари та послуги військового та подвійного призначення. До списку також входять лобісти та пропагандисти, такі як Костянтин Ернст (генеральний директор Першого каналу в Росії), які просувають кремлівський наратив щодо ситуації в Україні.

Під санкції потрапили компанії авіаційного, військового та подвійного призначення, суднобудування та машинобудування.

«Це рішення є частиною четвертого пакету обмежувальних заходів, запроваджених ЄС проти Росії у зв’язку з її військовою агресією проти України», – наголошується в повідомленні.

Таким чином обмежувальні заходи ЄС тепер застосовуються загалом до 877 фізичних та 62 юридичних осіб.

«Неспровокована та необґрунтована військова агресія Росії проти України грубо порушує міжнародне право та принципи Статуту ООН та підриває європейську та глобальну безпеку та стабільність. Вона завдає невимовних страждань українському населенню. Росія та її спільниця Білорусь несуть повну відповідальність за цю агресивну війну, і винні будуть притягнуті до відповідальності за свої злочини, у тому числі за невиборчі напади на громадянське населення та цивільні об’єкти», – зазначають у Раді ЄС.

Європейський Союз вимагає, щоб Росія припинила свої військові дії та негайно та беззастережно вивела всі сили та військову техніку з усієї території України, а також повністю поважала територіальну цілісність, суверенітет та незалежність України у її міжнародно визнаних кордонах.

15 березня Євросоюз запровадив четвертий пакет санкцій проти Росії. Вони передбачають повну заборону на будь-які операції з окремими держпідприємствами військово-промислового комплексу РФ та заборону нових інвестицій в енергетичний сектор Росії, крім цивільної ядерної енергетики та імпорту певних енергетичних продуктів до Євросоюзу.

Управління контролю за іноземними активами Мінфіну США (OFAC) опублікувало повний список оточення президента РФ Володимира Путіна, російських олігархів, членів їх сімей і компаній, а також підприємств ВПК, проти яких Сполучені Штати запровадили економічні обмеження через війну, яку Росія веде проти України.

США запровадили додаткові санкції проти РФ, заборонивши американцям вести справи з центробанком Росії, також були запроваджені санкції проти Мінфіну РФ і Фонду національного добробуту.

Європейський Союз опублікував новий санкційний список, до якого потрапили російські олігархи та пропагандисти.

Рада ЄС на додачу до оголошених раніше секторальних санкцій проти Росії і Білорусі вирішила застосувати обмежувальні заходи ще проти 160 росіян, серед яких є члени російської Ради Федерації, олігархи та представники бізнесу.

10 березня уряд Великої Британії запровадив санкції проти сімох наближених до президента РФ Володимира Путіна російських олігархів, серед яких власник англійського футбольного клубу «Челсі» Роман Абрамович, та власник En+ Group Олег Дерипаска. 11 березня Велика Британія оголосила про заморожування активів і заборону на поїздки 386 депутатів Держдуми РФ, які проголосували за «незалежність» «ЛДНР».

Як повідомлялось, 27 лютого лідери Європейської комісії, Франції, Німеччини, Італії, Великобританії, Канади та США оголосили про новий потужний набір економічних обмежень проти Росії, який включає відключення російських банків від платіжної системи SWIFT, санкції проти Центробанку РФ та заборону продажу «золотих паспортів» заможним росіянам.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року  президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився.

Російські окупанти вчиняють сотні воєнних злочинів та злочинів проти людяності на території України. Це убивство цивільного населення, обстріли житлових кварталів та об’єктів невійськової інфраструктури, віроломство, мародерство, які є порушеннями Міжнародного гуманітарного права і Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: 

YouTube: https://bit.ly/3vdHSJm

Facebook: https://www.facebook.com/investigator.org.ua/

Telegram: https://t.me/investigatorua

Twitter: https://twitter.com/InvestigatorUa