У Криму окупанти проводять обшук у будинку кримськотатарського активіста та правозахисника Абдурешита Джеппарова

Крим

В окупованому Криму в Білогірську російські силовики зранку 16 березня проводять обшук у будинку правозахисника та ветерана кримськотатарського національного руху Абдурешита Джеппарова.

Про це повідомляє громадський рух «Кримська солідарність».

«Сьогодні о 7-й ранку, до мікрорайону Сари-Су заїхав один автозак, дві білі ГАЗелі зі співробітниками спецназу, поліції для проведення обшуку у правозахисника Джеппарова Абдурешита. На даний момент, час 8:20, обшук ще триває. Що відбувається всередині – невідомо. Джемаат (народ – ред.) зібрався, ми всі чекаємо», – розповів активістам один із місцевих мешканців.

Для надання юридичної допомоги Абдурешиту Джеппарову приїхала адвокат Еміне Авамілєва, але силовики органів не пропускають її до будинку. Також вони не пропускають у будинок і дорослу доньку Абдурешита Джеппарова, яка приїхала, щоби підтримати батьків.

Як зазначили у «Кримській солідарності», попередні роки окупаційна «прокуратура Білогірського району» неодноразово намагалася вручати правозахиснику застереження «про неприпустимість порушення антиекстремістського законодавства».

Фото: facebook.com/crimeansolidarity

Нагадаємо:

  • 17 лютого 2022 року в окупованому Криму в Бахчисараї російські силовики зранку провели обшук у будинку делегата Курултаю кримськотатарського народу Едема Дудакова, який відомий активною діяльністю  проти знищення культурної спадщини в Криму, зокрема, Ханського палацу. За кілька годин його відвезли до міського відділу поліції. При цьому окупанти не допустили до Дудакова адвокатів.
  • Російські силовики затримали Дудакова за пост у соцмережі, розміщений ще у 2017 році, і обвинувачують його в нібито «розпалюванні міжнаціональної ворожнечі».
  • 18 лютого 2022 року «Бахчисарайський районний суд» заарештував на 10 діб Едема Дудакова, якого співробітники «Центру з протидії екстремізму» (ЦПЕ) обвинуватили в нібито «розпалюванні національної ворожнечі» за коментар у соціальній мережі у 2017 році. При цьому силовики затримали біля будівлі «суду» 15 кримських татар, які прийшли підтримати Дудакова.