В Україні наразі офіційно перебувають 562 російських військовополонених

Влада

Віцепрем’єрка та глава Мінреінтеграції Ірина Верещук повідомила, що в Україні наразі перебувають 562 російських військовополонених.

«Наразі офіційно військовополонених рф у нас 562 особи. А є ще так званий «вантаж-200» — ми теж тут формуємо дані і організовуємо роботу разом із Червоним Хрестом, — озвучила дані Ірина Верещук. Із усіма полоненими зі сторони рф поводяться відповідно до міжнародного гуманітарного права», — йдеться у повідомленні Мінреінтерації.

Як повідомляла Генпрокурорка Ірина Венедіктова в інтерв’ю російській службі BBC, в Україні з’явилися табори для російських військовополонених, як того вимагає Женевська конвенція (Конвенція про поводження з військовополоненими).

“Вже є. Ми над цим попрацювали. Вони є, тому що цього знову ж таки вимагає Женевська конвенція. Я хочу, щоби ми були дуже відкритими. Ми працювали в рамках міжнародного гуманітарного права, нашого національного законодавства і не переходили якихось меж, щоб до нас потім були питання”, – додала Венедіктова.

У 2017 році в Україні була затверджена Інструкція про порядок виконання норм міжнародного гуманітарного права у ЗСУ, яка роз’яснює правила поводження з військовополоненими.

«Згідно з її положеннями, утримуюча держава може використовувати працю військовополонених та мінімально її оплачувати. Але лише у визначених сферах. До таких сфер відносяться, наприклад, легка промисловість, сільське господарство та сфера ЖКГ», — пояснював заступник генерального прокурора України Гюндуз Мамедов.

Також Женевська Конвенція IІІ, серед іншого, зобов‘язує утримуючу державу забезпечити гідні умови проживання військовополонених.

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року  президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився.

Російські окупанти вчиняють сотні воєнних злочинів та злочинів проти людяності на території України. Це убивство цивільного населення, обстріли житлових кварталів та об’єктів невійськової інфраструктури, віроломство, мародерство, які є порушеннями Міжнародного гуманітарного права і Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: 

YouTube: https://bit.ly/3vdHSJm

Facebook: https://www.facebook.com/investigator.org.ua/

Telegram: https://t.me/investigatorua

Twitter: https://twitter.com/InvestigatorUa