Російські окупанти звільнили херсонського журналіста Олега Батуріна: сильно схуд, дуже брудний, стомлений

Війна

Російські окупанти звільнили херсонського журналіста Олега Батуріна, який зник 12 березня 2022 року у місті Каховка Херсонської області.

Про це повідомила його сестра Ольга Перепелиця, яка опублікувала звернення журналіста.

«12 березня о 17.00 на каховській автостанції мене схопили. Били. Принижували. Погрожували. Сказали, що вб’ють.

Майже вісім днів. 187 годин полону. Практично без їжі. Кілька днів майже без води. Без мила, без змінного одягу. Не розуміючи, де я. Але вони чітко знали, за що. Вони хотіли зламати, розтоптати. Показати, що буде з кожним журналістом: тебе позбавлять. Тебе вб’ють.

У мене були можливості виїхати за кордон, або в велике місто. Але своїм життям я хотів довести, що можна жити в невеликому містечку і всіма своїми вчинками намагатися зробити його кращим. Так, нехай Каховка не ідеальне місто, але воно моє рідне. Я його дуже люблю. Тут живуть мої друзі, які розділяють мої цінності, тут живуть мої рідні, тут є безліч людей, якими я пишаюсь. Моє серце назавжди з вами.

Так само я люблю свою рідну Херсонщину. Все своє життя я намагався бути чесним, об’єктивним і розповідати про дорогий мені край іншим, відкривати, захоплювати, влюбляти. Дорогі мені громади Милового і Новорайська, Горностаївки і Новоолександрівки. Я пишаюсь тим, що доля звела мене з вами. Але Херсонщина це і рідна мені з дитинства малесенька Іванівка, улюблене Щасливцеве і Зміївка, Станислав і Нова Каховка, Скадовськ і Веселе, Гола Пристань і Чаплинка. Всіх не перелічити. Я вас дуже люблю, захоплююсь вами і вірю, що на всіх вас чекає гарне майбутнє.

Майже 8 днів я сидів з низько нахиленою або покритою головою. Вони боялися, що я можу побачити їхні обличчя. Але показувати своє, сестричко, я не боюся», – заявив журналіст Олег Батурін.

Як повідомив Центр журналістських розслідувань, Прокуратура Херсонської області відкрила кримінальне провадження за фактом викрадення херсонського журналіста Олега Батуріна, кваліфікувавши його за статтею 438 Кримінального кодексу України – порушення законів і звичаїв війни. Нагадаємо, 12 березня в Каховці Херсонській області зник журналіст газети «Новий день» і автор спільних розслідувань Центру журналістських розслідувань Олег Батурин.

Російська Федерація є державою з практично нульовою терпимістю до незалежних ЗМІ. Репресивна політика РФ щодо журналістів стала частиною повсякденного життя на окупованих територіях АР Крим, м. Севастополя, Донецької та Луганської областей з перших днів окупації. В міру наступу російських військ все більше території Україні стикаються з деспотією, свавіллям та безкарністю, від яких страждають чимало категорій осіб, в тому числі журналісти. 

З початку вторгнення Росії в Україну 24 лютого 2022 року Інститут масової інформації нарахував понад 50 воєнних злочинів, скоєних російськими військовими щодо журналістів та медіа. Зокрема, це вбивства та обстріл українських та іноземних журналістів, припинення мовлення і захоплення майна телерадіоорганізацій та діяльності інших медіа.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року  президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні  провалився.

Російські окупанти вчиняють сотні воєнних злочинів та злочинів проти людяності на території України. Це убивство цивільного населення, обстріли житлових кварталів та об’єктів невійськової інфраструктури, віроломство, мародерство, які є порушеннями Міжнародного гуманітарного права і Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: 

YouTube: https://bit.ly/3vdHSJm

Facebook: https://www.facebook.com/investigator.org.ua/

Telegram: https://t.me/investigatorua

Twitter: https://twitter.com/InvestigatorUa