Держслужбовцям в Україні офіційно дозволили використовувати фразу про «русскій воєнний корабль»

Новини
Острів Зміїний Фото: ГУР МО України

Використання державними службовцями України відомої фрази прикордонників з острова Зміїний «русскій воєнний корабль, іді нах@й» не є порушенням кодексу державного службовця, оскільки вона є одним із символів боротьби з російськими загарбниками.

Про це повідомив заступник голови Державної екологічної інспекції України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації (CDTO) Андрій Богданович у Facebook.

«На мій лист Національне агентство України з питань державної служби надало дуже важливе роз’яснення — використання державними службовцями відомої фрази прикордонників з острова Зміїний не є порушенням кодексу державного службовця (Загальних правил етичної поведінки державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування). Користуйтеся! Слава Україні!», – написав Богданович.

Як випливає з оприлюдненої відповіді Нацдержслужби, яка підписана її головою Наталією Алюшиною, «вимовлену українськими прикордонниками фразу на острові Зміїний українці сприйняли як заклик до згуртування».

№Її підхопили прихильники України по всьому світу. Фраза стала одним із символів боротьби з російськими окупантами», – зазначає голова НАДС.

Окрім того, наголошує Наталія Алюшина, фраза стала основою для створення багатьох поетичних рядків, пісень. Плакатні версії за мотивами фрази з’явилися у виконанні українських митців.

№З огляду на зазначене, на думку НАДС, вказана фраза не може завдати шкоди репутації державних органів та місцевого самоврядування», – зазначила вона.

Нагадаємо, вранці 24 лютого 2022 року до острова Зміїний у Чорному морі підійшло дві нерозпізнані цілі, які згодом виявилися російськими військовими кораблями: ракетний крейсер «Москва» та  корвет «Василий Быков».

Українські прикордонники зайняли оборону.

Російський агресор використав міжнародний канал зв’язку з безпеки судноплавства та з погрозами висунув вимогу до військовослужбовців Ізмаїльського прикордонного загону здатися. У відповідь на це прозвучала відома фраза про «русскій воєнний корабль» та куди йому йти.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року  президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні  провалився.

Російські окупанти вчиняють сотні воєнних злочинів та злочинів проти людяності на території України. Це убивство цивільного населення, обстріли житлових кварталів та об’єктів невійськової інфраструктури, віроломство, мародерство, які є порушеннями Міжнародного гуманітарного права і Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: 

YouTube: https://bit.ly/3vdHSJm

Facebook: https://www.facebook.com/investigator.org.ua/

Telegram: https://t.me/investigatorua

Twitter: https://twitter.com/InvestigatorUa