Уряд США обвинуватив російських військових у воєнних злочинах в Україні

Новини
Державний секретар США Ентоні Блінкен Фото: AFP

Державний секретар США Ентоні Блінкен від імені уряду Сполучених Штатів обвинуватив російських військовослужбовців у вчинені воєнних злочинів на території України.

Про це йдеться у заяві Блінкена, опублікованій на сайті Держдепу.

«Сьогодні я можу оголосити, що, ґрунтуючись на наявній на даний момент інформації, уряд США вважає, що російські військові скоїли військові злочини в Україні. Наша оцінка ґрунтується на ретельному аналізі доступної інформації з відкритих та розвідувальних джерел», — йдеться у заяві.

Блінкен заявив, що оцінка США ґрунтується на аналізі доступної інформації з відкритих та розвідувальних джерел. Уряд США продовжить відстежувати повідомлення про військові злочини, а також за необхідності ділитися зібраною інформацією з союзниками, партнерами, міжнародними установами та організаціями.

Щодня, коли російські війська продовжують свої жорстокі напади, зростає кількість убитих і поранених цивільних людей, включаючи жінок і дітей. Станом на 22 березня офіційні особи Маріуполя, який перебуває в облозі, заявили, що лише у цьому місті було вбито понад 2400 мирних жителів. Крім руйнувань у Маріуполі, ООН офіційно підтвердила понад 2500 жертв серед цивільного населення, включаючи вбитих та поранених, і наголошує, що фактичні втрати, ймовірно, вищі.

Як повідомлялося, коаліція правозахисників «Україна. 5 ранку» звернулася до президента України Володимира Зеленського із проханням внести на розгляд парламенту законопроєкт про ратифікацію Римського статуту, а також підписати вже ухвалений Верховною Радою законопроєкт № 2689 щодо імплементації в українське законодавство норм міжнародного кримінального та гуманітарного права, що буде сприяти кращому розслідуванню воєнних злочинів Росії в Україні.

1 березня 2022 року прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан особисто ініціював розслідування воєнних злочинів Росії під час повномасштабної війни проти України. Прокурор уточнив, що вже бачить ознаки воєнних злочинів та злочинів проти людяності.

2 березня до Канцелярії прокурора МКС звернулися 39 країн-учасниць Римського статуту, що дозволило прокурору негайно взятися за розслідування.

Група слідчих Міжнародного кримінального суду в Гаазі виїхала до України для розслідування за колективним міжнародним позовом проти Росії щодо її воєнних злочинів.

16 березня прокурор МКС Карім Хан прибув в Україну, щоб розпочати роботу зі збору доказів та фактів воєнних злочинів російських окупантів. У розмові з президентом Володимиром Зеленським він сказав, що очікує ефективної співпраці з Україною.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився.

Російські окупанти вчиняють сотні воєнних злочинів та злочинів проти людяності на території України. Це убивство цивільного населення, обстріли житлових кварталів та об’єктів невійськової інфраструктури, віроломство, мародерство, які є порушеннями Міжнародного гуманітарного права і Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTube: https://bit.ly/3vdHSJm

Facebook: https://www.facebook.com/investigator.org.ua/

Telegram: https://t.me/investigatorua

Twitter: https://twitter.com/InvestigatorUa