Україна в ніч на 27 березня перейде на літній час: годинник слід перевести на годину вперед

Новини

Україна в ніч на неділю, 27 березня, перейде на літній час. Годинник потрібно перевести на одну годину вперед.

27 березня о 3 (третій) годині за київським часом в Україні запроваджується літній час шляхом переведенням годинникової стрілки на 1 (одну) годину вперед.

Перехід на літній час передбачено постановою Кабінету Міністрів від 13 травня 1996 року №509 «Про порядок обчислення часу на території України».

Зміна часу в Україні відбувається двічі на рік: в останню неділю березня країна переходить на літній час, а кожної останньої неділі жовтня – на зимовий час.

18 жовтня 2021 року голова Верховної Ради Руслан Стефанчук заявив, що парламент повернеться до розгляду законопроєкту про обчислення часу, коли Україна перейде на зимовий час. Він також відзначив, що питання має розглядатися, враховуючи біологічний ритм та здоров’я українців, а також рішення країн Євросоюзу, які також відмовилися від сезонного переведення годинників.

Нагадаємо:

  • У 2018 році Євросоюз вирішив скасувати переведення годинників на літній і зимовий час після проведення найбільшого в історії ЄС опитування, в ході якого 84% жителів Євросоюзу виступили за скасування переведення годинників. Всього в онлайн-опитуванні взяли участь близько 4,6 мільйона чоловік.
  • 12 вересня 2018 року Європейська комісія запропонувала країнам-членам Євросоюзу назавжди відмовитися від переходу на літній і зимовий час в 2019 році, представивши план відмови ЄС від сезонного переведення годинників. Однак потім було вирішено відкласти скасування переведення годинників до 2021 року. Багато держав ЄС ще не визначилися з позицією в цьому питанні.