Джо Байден зустрівся з українськими біженцями в Польщі і назвав Путіна «м’ясником»

Новини
Президент США Джо Байден тримає на руках дівчинку, яка змушена була рятуватися від війни в Україні, Варшава, Польща, 26.03.2022 Фото: Reuters

Президент США Джо Байден зустрівся з українцями у Варшаві, які опинилися там через розв’язану Росією війну проти України.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Під час зустрічі з українськими біженцями Байден назвав президента Росії Володимира Путіна «м’ясником» і сказав, що не певен, що Путін змінив стратегію Росії у війні, аби зосередитися на східних регіонах України.

Байдена також запитали, що він думає про Путіна?

Президент США відповів: «Він – м’ясник».

Телекамери показали, як Байден обіймає дітей та розмовляє з людьми на імпровізованій кухні.

Фото: Reuters

«Сьогодні вдень я відвідав українських біженців, які втекли до Польщі. Не треба говорити однією мовою, щоб відчути бурю емоцій у їхніх очах», – написав Байден пізніше у Twitter.

Як повідомляє Голос Америки, перед цим пройшла зустріч між американськими та українськими керівниками зовнішньополітичних відомств, Ентоні Блінкеном та Дмитром Кулебою, міністрами оборони, Ллойдом Остіним та Олексієм Резніковим, в якій також взяв участь Джо Байден.

За повідомленням прес-секретаря Державного департаменту Неда Прайса, учасники зустрічі обговорили «результати позачергового саміту НАТО 24 березня в Брюсселі та непохитну відданість Сполучених Штатів суверенітету та територіальній цілісності України перед обличчям все більш жорстокого нападу Російської Федерації на українські міста та цивільне населення». Американська сторона пообіцяла продовжити гуманітарну, безпекову та економічну підтримку України.

Це була перша зупинка у Варшаві американського президента, який перебуває в Польщі з дводенним візитом. У зустрічі також взяли участь радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван, тимчасова повірена у справах США в Україні Крістіна Квін, посол України в Польщі Андрій Дещиця та інші посадовці з обох сторін. Виходу до преси після зустрічі не було; представники ЗМІ були присутні лише під час початку розмови делегацій. Після зустрічі президент США Джо Байден відправився до президентського палацу для зустрічі із Президентом Польщі Анджеєм Дудою.

По завершенню зустрічей і перед вильотом у Вашингтон президент США виступить з промовою «про об’єднані зусилля вільного світу з підтримки народу України, притягнення Росії до відповідальності за жорстоку війну та захист майбутнього, яке ґрунтується на демократичних принципах», повідомляє прес-служба Білого дому.

Напередодні під час спільного брифінгу з президентом Польщі Дудою, та представниками організацій, які надають гуманітарну допомогу Україні, Байден, серед іншого, наголосив на необхідності негайного надання допомоги постраждалим від війни та заявив, що вважає президента Росії воєнним злочинцем.

«Думаю він відповідає і юридичному визначення цього», – сказав він.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився.

Російські окупанти вчиняють сотні воєнних злочинів та злочинів проти людяності на території України. Це убивство цивільного населення, обстріли житлових кварталів та об’єктів невійськової інфраструктури, віроломство, мародерство, які є порушеннями Міжнародного гуманітарного права і Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTube: https://bit.ly/3vdHSJm

Facebook: https://www.facebook.com/investigator.org.ua/

Telegram: https://t.me/investigatorua

Twitter: https://twitter.com/InvestigatorUa