В Енергодарі депутат від «ОПЗЖ» заявив про створення незаконної «ради міста»

Війна

В окупованому російськими військами Енергодарі Запорізької області депутат міської ради Андрій Шевчик заявив, що очолив «раду самоорганізації міста», що нібито буде виконувати функції міської влади.

Про це повідомляє місцеве видання «Забор».

Андрій Шевчик — депутат останнього скликання міськради від партії «ОПЗЖ». 27 березня, у мережі з’явилося відео, в якому він зачитує звернення до мешканців Енергодару.

Шевчик заявляє, що у місті атомників працюватиме «рада самоорганізації», яка створена для комунікації «небайдужих громадян» і, фактично», виконуватиме функції міської влади. Депутат заявив, що шляхом голосування його було обрано керувати цією «радою», але не повідомив, хто саме за нього голосував та які ще були кандидати.

Повідомляється, що 18 березня у місті вже була інформація, що Шевчик може стати окупаційним «мером» міста.

Чинний міський голова Енергодару Дмитро Орлов повідомив, що «організація» Шевчика не має стосунку до юрисдикції України.

«Офіційно повідомляємо, що створена сьогодні так звана «народна рада» на чолі з Андрієм Володимировичем Шевчиком не має жодного відношення до юрисдикції України», — написав Орлов.

Нагадаємо:

  • У місті Енергодар Запорізької області 20 березня місцеві мешканці вийшли на мітинг з протестом проти викрадення окупантами заступника міського голови Івана Самойдюка. Російські військові намагалися затримати кількох учасників акції, коли містяни їх відбили, окупанти відкрили вогонь у повітря.
  • Зранку в неділю 20 березня російські окупанти викрали першого заступника мера Енергодара Івана Самойдюка. Мер закликав містян швидко виходити на акції протесту.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився.

Російські окупанти вчиняють сотні воєнних злочинів та злочинів проти людяності на території України. Це убивство цивільного населення, обстріли житлових кварталів та об’єктів невійськової інфраструктури, віроломство, мародерство, які є порушеннями Міжнародного гуманітарного права і Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTube: https://bit.ly/3vdHSJm

Facebook: https://www.facebook.com/investigator.org.ua/

Telegram: https://t.me/investigatorua

Twitter: https://twitter.com/InvestigatorUa