Співробітники «Росатому», які, за заявою МЗС РФ, нібито утримуються на Рівненській АЕС, бояться і не хочуть повертатися до Росії

Влада

МЗС РФ вимагає від української сторони негайно звільнити чотирьох співробітників дочірнього підприємства «Росатома», які нібито утримуються на Рівненській АЕС. Проте вони самі, перебуваючи в українському місті Вараш Рівненщини, на камеру розповіли, чому вони під час війни перебувають в Україні та чому бояться повертатися додому.

З вимогою до Києва звільнити співробітників Росатому 29 березня виступила офіційний представник МЗС Росії Марія Захарова.

«Кричуща ситуація склалася з чотирма російськими співробітниками дочірнього підприємства Росатому. Вони доставили спеціальний вантаж на Рівненську АЕС відповідно до контрактних зобов’язань. Більше місяця українська влада утримує їх у залізничному вагоні на території станції. Ми вимагаємо від української сторони звільнення наших громадян та їхнього безпечного повернення до Росії та закликаємо МАГАТЕ сприяти в даному питанні», – цитує Захарову ТАСС.

23 лютого 2022 року співробітники центральної філії АТ «Атомспецтранс» (підприємство Росатома) Володимир Лапін, Ілгіз Хуснетдінов, Іван Крячко та Владислав Шишкін доставили вантаж на Рівненську АЕС відповідно до контрактних зобов’язань і відтоді не повертаються до Росії.

Як пояснили в НАЕК «Енергоатом», йдеться про чотирьох озброєних охоронців із Росії, які супроводжували вантаж – елементи ядерного палива, поставленого на РАЕС ще до початку військової агресії.

25 березня «Енергоатом» опублікував у Telegram відеозвернення цих співробітників Росатома, які заявили, що самі не хочуть і бояться повертатися до Росії після того, як побачили, що творять російські війська після вторгнення в Україну.

Спростовуючи фейки Москви, яка намагається переконати МАГАТЕ у тому, що росіян-атомників насильно утримують на РАЕС, вони розповіли: «Ми з 22 лютого перебуваємо на території України. Ми прибули залізницею, привезли важливий вантаж – радіоактивне паливо для Рівненської атомної станції. 17 березня ми повністю його розвантажили й передали станції. 17 березня ми цілком завершили свою роботу за інструкцією та за договором. Претензій до приймаючої сторони немає. Ми працювали в гарних умовах», – наголошується на відео.

Водночас, за словами російських атомників, їх жахає правда про «спецоперацію», яку здійснюють в Україні їхні співвітчизники.

«З початку війни в Україні ми бачимо ті жахи, які творять наші співвітчизники. Вони вбивають дітей, матерів, громадян України. Тут ми побачили всю правду», – сказали спеціалісти «Росатома».

«…Не розуміємо, як офіцери можуть віддавати наказ бомбити атомні станції. Ми розуміємо, що наслідки цього можуть виявитися плачевними та призвести до ядерної катастрофи. І не розуміємо, чому відбуваються обстріли Чорнобильської та Запорізької атомних станцій», – сказали вони.

При цьому працівники «Росатому» наголосили, що бояться повертатися до Росії.

«Ми не бажаємо в цьому брати участь та мати до цього відношення. Після всього побаченого нам страшно повертатись», – сказали вони.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився.

Російські окупанти вчиняють сотні воєнних злочинів та злочинів проти людяності на території України. Це убивство цивільного населення, обстріли житлових кварталів та об’єктів невійськової інфраструктури, віроломство, мародерство, які є порушеннями Міжнародного гуманітарного права і Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTube: https://bit.ly/3vdHSJm

Facebook: https://www.facebook.com/investigator.org.ua/

Telegram: https://t.me/investigatorua

Twitter: https://twitter.com/InvestigatorUa