Українців закликають почати вирощувати продукти на доступних земельних ділянках: очікується нестача їжі через війну

Новини
Фото: agrotechnika.com.ua

В Україні стартувала ініціатива «Сади перемоги» – всеукраїнська кампанія, спрямована на ефективне використання доступних земельних ділянок та спрямування всіх ресурсів для вирощування продуктів харчування для недопущення продовольчої кризи в Україні.

Кампанія реалізується Міністерством розвитку громад та територій та Міністерством аграрної політики й продовольства спільно з проєктом міжнародної технічної допомоги «Супровід урядових реформ в Україні» (SURGe), що впроваджується Alinea International за фінансової підтримки уряду Канади, йдеться на сторінці ініціативи у Facebook.

«Через війну, яку розпочала Росія проти України, у 2022 році ми можемо недоотримати близько 42% щорічного врожаю зернових і зернобобових; 53% врожаю гречки; 68% врожаю помідорів; 36% врожаю картоплі, 46% врожаю цибулі; 38% врожаю моркви; 45% врожаю огірків, 32% врожаю капусти; 35% врожаю буряків та багатьох інших культур, що вирощувалися на наших територіях», – зазначають ініціатори.

На практиці це означає, що третина українців матимуть проблеми в отриманні достатньої кількості харчових продуктів, що є реальною загрозою, яка потребує швидкої та дієвої відповіді.

Ініціатори закликають усіх українців засадити кожну можливий клаптик у своєму домогосподарстві, на балконі чи біля будинку, а місцеві громади – мобілізувати зусилля та використати для вирощування продовольства усі доступні земельні ресурси, включаючи пустирі, задні двори, парки та галявини.

Своєю чергою бізнес та міжнародних партнерів закликають допомогти українцям насінням, добривами, новітніми технологіями вирощування, пальним та технікою для обробки землі, обладнанням для переробки та зберігання продуктів.

Організатори мають намір надавати консультаційну підтримку громадам та домогосподарствам як організувати «сади перемоги», як ефективно вирощувати, зберігати та переробляти вирощену продукцію, а також активно заохочувати кожного громадянина приєднатися до вирощування їжі вдома.

Ця ініціатива має історичні аналоги.

Так, у Канаді, яка фінансує нинішній проєкт, спочатку ще під час Першої світової війни було організовано акцію «Сад у кожний будинок»: домовласників заохочували займатися садівництвом та утриманням курей. В результаті по всій країні до 1944 року було висаджено близько 209,2 тисячі «садів перемоги». Зокрема, 1944 року в рамках цієї ініціативи там було вирощено 57 тисяч тонн овочів.

У США протягом усього Другої світової війни майже третина всіх вирощених овочів походила з «садів перемоги». Зазначається, що у травні 1943 року у США було засаджено 18 мільйонів таких ділянок, зокрема 12 мільйонів у містах.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився.

Російські окупанти вчиняють сотні воєнних злочинів та злочинів проти людяності на території України. Це убивство цивільного населення, обстріли житлових кварталів та об’єктів невійськової інфраструктури, віроломство, мародерство, які є порушеннями Міжнародного гуманітарного права і Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTube: https://bit.ly/3vdHSJm

Facebook: https://www.facebook.com/investigator.org.ua/

Telegram: https://t.me/investigatorua

Twitter: https://twitter.com/InvestigatorUa