У Херсоні зник журналіст Костянтин Риженко

Новини

Костянтин Риженко не виходить на зв’язок з 30 березня. Його місцезнаходження невідоме. У відтермінованому повідомленні у телеграм-каналі Риженко просить не панікувати, а продовжувати підтримувати його волонтерську команду.

Telegram-канал «Очі кобзаря» повідомляє, що російські військові забрали брата журналіста, приходили додому до його дружини. Немає зв’язку з усіма його бабусями та батьком.

«Ми знаємо, що одночасно приїхали декілька груп військових РФ майже по всім адресам, де він міг знаходитись. Сусіди кажуть, що їх до домівок та під’їздів привели місцеві жителі», — йдеться у повідомленні.

Також йдеться про те, що останні декілька днів його дуже активно шукали місцеві проросійські активісти та журналісти проросійських видань, а також почали лити багато бруду рашистські канали та кримські ЗМІ, звинувачуючі його у нацизмі, організації мітингів та закликах захищати країну.

Риженко займається волонтерством, організовує доставку життєво необхідних ліків з Миколаєва, інформує місто про поточні події, розвінчує фейки, які вкидувались з метою створення «ХНР».

31 березня на каналі журналіста з’явилося повідомлення, яке Костянтин відтерміновував на один-два дні, однак на цей раз не зміг це зробити.

“Якщо воно опублікувалося, то я не зміг в черговий раз відтермінувати дату.

Сигнал звичайно неприємний, але не варто одразу панікувати. Причин може бути кілька. 1. Я опинився в такому положенні, що довгий час немає зв’язку, а потрапити в те місце, де вона є, немає можливості. 2. Міг втратити телефон або зламати його, щоб він не дістався ворогові за такої загрози”, – пише Риженко.

Журналіст закликає не панікувати, а продовжувати підтримувати його волонтерську команду.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року  президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився.

Російські окупанти вчиняють сотні воєнних злочинів та злочинів проти людяності на території України. Це убивство цивільного населення, обстріли житлових кварталів та об’єктів невійськової інфраструктури, віроломство, мародерство, які є порушеннями Міжнародного гуманітарного права і Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: 

YouTube: https://bit.ly/3vdHSJm

Facebook: https://www.facebook.com/investigator.org.ua/

Telegram: https://t.me/investigatorua

Twitter: https://twitter.com/InvestigatorUa