Втікаючи, окупанти вкрали 5 контейнерів з запчастинами для ремонту обладнання на ЧАЕС – Енергоатом

Новини
Конфайнмент над саркофагом, який закриває зруйнований в 1986 році четвертий енергоблок ЧАЕС Фото: Facebook Anton Usov

Все технологічне обладнання Чорнобильської АЕС працює. Також в штатному режимі працюють всі системи контролю та моніторингу радіаційних показників. Однак, втікаючи, російські окупанти забрали з собою 5 з 15 контейнерів з обладнанням для ремонту і запчастинами необхідними для ЧАЕС.

Про це повідомив директор Чорнобильської АЕС Валерій Сейда, інформує НАЕК «Енергоатом» e Telegram.

За його словами, зараз на території Чорнобильської АЕС немає жодного рашиста. Усі вони покинули станцію та її територію 31 березня до 20.00, забравши з собою українських нацгвардійців, яких тримали у полоні з моменту захоплення ЧАЕС.

Щодо стану станції після звільнення її окупантами то, персонал поки що не може оцінити втрати.

«Загальні втрати оцінити поки не можемо. Окупанти забрали з собою 5 з 15 контейнерів з обладнанням для ремонту і запчастинами, необхідними для ЧАЕС. Що саме там було ми поки сказати не можемо», – сказав директор ЧАЕС.

Він додав, що ЧАЕС загалом працює в штатному режимі. Це стосується як об’єкту Укриття, так і Сховищ відпрацьованого палива.

Нагадаємо, раніше Генштаб повідомляв, що російські загарбники готують свої позиції у зоні відчуження, біля Чорнобильскої АЕС, яку вони захопили в перший день вторгнення в Україну – 24 лютого.

1 березня у НАЕК «Енергоатом» повідомили, що російські загарбники зазнають значного зовнішнього та внутрішнього опромінення у Чорнобильській зоні відчуження.

У Білорусі до Республіканського науково-практичного центру радіаційної медицини та екології людини, який розташований у Гомелі, регулярно привозять російських військових, які, ймовірно, отримали опромінення у Чорнобильські зоні відчуження на території України.

31 березня стало відомо, що російські військові збираються покинути Чорнобильську АЕС та її місто-супутник Славутич.

***

 

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року  президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився.

Російські окупанти вчиняють сотні воєнних злочинів та злочинів проти людяності на території України. Це убивство цивільного населення, обстріли житлових кварталів та об’єктів невійськової інфраструктури, віроломство, мародерство, які є порушеннями Міжнародного гуманітарного права і Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: 

YouTube: https://bit.ly/3vdHSJm

Facebook: https://www.facebook.com/investigator.org.ua/

Telegram: https://t.me/investigatorua

Twitter: https://twitter.com/InvestigatorUa