Війна Росії проти України: хроніка 2 квітня

Новини
война

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року  президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився.

Російські окупанти вчиняють сотні воєнних злочинів та злочинів проти людяності на території України. Це убивство цивільного населення, обстріли житлових кварталів та об’єктів невійськової інфраструктури, віроломство, мародерство, які є порушеннями Міжнародного гуманітарного права і Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: 

YouTube: https://bit.ly/3vdHSJm

Facebook: https://www.facebook.com/investigator.org.ua/

Telegram: https://t.me/investigatorua

Twitter: https://twitter.com/InvestigatorUa

Уся Київська область звільнена від загарбників, повідомила заступниця міністра оборони України Ганна Маляр

У Балаклії Харківської області російські війська обстріляли районну лікарню.

Близько 70 пацієнтів та медперсонал потребують евакуації. Місто тимчасово окуповане російськими військами.

Про це повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

Кількість загиблих внаслідок влучання російської ракети в будівлю Миколаївської облдержадміністрації сягає уже 36 людей.

Литва з початку квітня повністю припинила імпорт газу з Росії, ставши першою країною ЄС, що пішла на такий крок.

Як повідомляє LRT, про це заявило Міністерство енергетики Литви, пише «Європейська правда». У відомстві повідомили, що з початку квітня литовська газотранспортна система не імпортувала газу з РФ.

За підрахунками Міністерства фінансів, на місяць воєнних дій Українська держава витрачає приблизно 10 млрд доларів США.

У населених пунктах Броварського, Вишгородського та Бучанського районів, що знаходилися під російською окупацією та звільнені українськими силами оборони посилено комендантську годину.

На території цих міст та сіл обмеження діятимуть з 21:00 2 квітня до 06:00 5 квітня.

Про це написав голова Київської обласної військової адміністрації Олександр Павлюк у telegram.

Окупанти пошкодили залізничні колії у Павлоградському районі Дніпропетровської області.

«Сильно пошкоджені колії та контактні мережі. Вибухнули вагони», – написав голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

За попередньою інформацією, загиблих немає, одна людина отримала поранення

14:40 Російські військові відправляють поштою вкрадені в Україні речі та організували спецринок у Білорусі

13:53 Дмитро Комаров: Буча. Київська область. Україна. ЗСУ зайшли до міста Буча та розповіли, що вони там побачили. Заміновані дитячі майданчики, багато вбитих мирних громадян на вулицях міста, розстріляні чоловіки віком від 16 до 60 років, зі зв’язаними руками

Оперативна інформація станом на 12.00 02.04.2022 щодо російського вторгнення

Триває тридцять восьма доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.
Російські загарбники продовжують ведення повномасштабної збройної агресії проти нашої Держави. За наявною інформацією, ворог має наміри щодо оточення угрупування Об’єднаних сил і виходу на адміністративні кордони Луганської та Донецької областей.

З метою сковування дій наших військ буде продовжувати утримання окремих рубежів на тимчасово зайнятих територіях Київської та Чернігівської областей, імовірно, в районах у безпосередній близкості від державного кордону України (з республікою білорусь та російською федерацією відповідно).
На Волинському напрямку ознак формування наступальних угруповань з боку противника не спостерігається.

У підрозділах збройних сил республіки білорусь тривають посилені заходи оперативної та бойової підготовки. Ворог здійснює нарощування системи протиповітряної оборони у прикордонних районах з нашою Державою.

На Поліському напрямку противник продовжує переміщення окремих підрозділів на територію республіки білорусь. З метою уповільнення просування наших підрозділів окупанти здійснюють мінування покинутих позицій, шляхів висування, елементів транспортної інфраструктури та техніки, що не підлягає евакуації.

На Сіверському напрямку ворог продовжує утримувати окремі підрозділи зі складу 41-ї загальновійськової армії для блокування міста Чернігова. За наявною інформацією основна частина угрупування окупантів вже зосереджена для відходу на територію російської федерації.

З Броварського напрямку на територію Курської області російської федерації було виведено частину підрозділів зі складу 2-ї загальновійськової армії. Інші підрозділи перебувають у готовності до висування в напрямку російського кордону.

На Слобожанському напрямку ворог продовжує блокувати місто Харків. Намагається продовжити наступ на Ізюмському напрямку.

На Донецькому напрямку противник зосереджує основні зусилля на взятті під контроль населених пунктів Рубіжне, Северодонецк, Попасна, Троїцьке, Авдіївка, Мар’їнка, Красногорівка. Намагається встановити повний контроль над містом Маріуполь.

На Південнобузькому напрямку ворог проводить штурмові дії з метою виходу на адміністративні кордони Херсонської області.
У складі угруповань окупаційних сил до виконання бойових завдань на території нашої Держави залучено до 75 БТГр, на відновленні боєздатності перебуває до 34 БТГр, повністю знищено – 16 БТГр (інформація уточнюється).

13:41 Під Києвом на лінії фронту загинув відомий документаліст, журналіст Макс Левін

13:22 Російські військові стріляли з мінометів по українських мітингувальників в Енергодарі – відео

12:37 В Україні знищили вже 17,8 тисячі військових РФ, 631 танк і 143 літаки

Також ворог втратив танків 631 одиницю, бойових броньованих машин ‒ 1776, артилерійських систем – 317, РСЗВ – 100, засобів ППО – 54, літаків – 143, гелікоптерів – 134, автомобільної техніки – 1236, кораблі / катерів – 7, цистерн з ПММ – 76, БПЛА оперативно-тактичного рівня – 87, спеціальної техніки – 24, пускових установок ОТРК/ТРК – 4.

12:18 В Україні на 2 квітня погоджено сім гуманітарних коридорів у Луганській, Запорізькій та Донецькій областях для евакуації громадян із населених пунктів, постраждалих від війни РФ проти України

11:13 Голова Полтавської ОДА (ОВА) Дмитро Лунін

«Ця ніч була неспокійною на Полтавщині. Після першої години сьогодні не менше 4 ракет вдарили по місту Полтава. На даний час постраждалих та загиблих немає. Рятувальники працюють на цих об’єктах.

Що стосується Кременчука, то о 6-й годині ранку не менше трьох літаків завдали ракетних ударів по промислових об’єктах Кременчука. Є пожежа, працюють рятувальники. Попередня інформація така, що є постраждалі і, можливо, загиблі. Пізніше будемо мати більш детальну інформацію».

Лунін закликав громадян спускатися в укриття під час повітряної тривоги. За його словами, він сам провів ніч в укритті – і «дуже мало людей» спускаються у сховок навіть у порівнянні з тим, як було два тижні тому.

Керівник області також закликав не публікувати фотографії та відео місць обстрілів.

10:12 Десантно-штурмових військ Збройних Сил України

За підтвердженнями даними, 1 квітня військовослужбовці 95 окремої десантно-штурмової бригади ЗСУ збили два транспортно-бойових вертольоти Мі-8 ЗС Російської Федерації.

Вказано, що вертольоти були знищені в районі Харківщини розрахунком вітчизняного переносного противотанкового ракетного комплексу «Корсар».

«Це по суті перший випадок, коли з ПТРК успішно знищено повітряну ціль! Після ураження ракетою, некерований повітряний противник, завалившись набік, при падінні зіштовхнувся зі своїм же гвинтокрилом, який летів позаду. На відео палають вертольоти противника після «успішного» приземлення».

09:15 На Чернігівщині Сили Опору поповнили бойові запаси ЗСУ

07:59 Вбиті російськими військовими цивільні у Бучі під Києвом

07:44 Зеленський закликав Європу рятувати Маріуполь та звернувся до кримчан – відео

07:09 Голова Полтавської ОВА/ОДА Дмитро Лунін: На Полтавщині вночі та в суботу вранці російські війська вели обстріли

«Полтава. Вночі ракетний удар по одному з інфраструктурних об’єктів. Кременчук. Вранці багато ударів по місту. По інфраструктурним об’єктам та житловим будинкам. Працюють усі відповідні служби. Інформацію про постраждалих уточнюємо».

Оперативна інформація станом на 06.00 02.04.2022 з російського вторгнення

Почалася тридцять восьма доба героїчного протистояння Українського народу російському військовому вторгненню.

Збройні сили Російської Федерації продовжують збройну агресію проти України.

Здійснюють відведення військ на окремих напрямках, ймовірно з метою посилення угруповання окупаційних військ для подальшого ведення наступальних дій на Слобожанському, Донецькому та Луганському напрямах.

Ворог активізував роботу із так званими добровольцями.

Першого квітня цього року міністерством оборони Російської Федерації було ухвалено рішення про проведення військових зборів з резервістами з 04 ​​квітня по 23 травня 2022 року.

Водночас активізовано роботу щодо залучення підрозділів російських військ, що базуються на території Придністровського регіону Республіки Молдова для проведення провокацій та демонстраційних дій на кордоні з Україною.

Відзначено передислокацію російських військ та підрозділів так званої придністровсько-молдавської республіки з метою підготовки до ведення демонстрації готовності до наступу та, можливо, бойових дій проти України.

На тимчасово зайнятих територіях ворог продовжує вчиняти протиправні дії та, порушуючи норми міжнародного гуманітарного права, вдається до викрадення місцевих жителів, обстрілу житлових кварталів населених пунктів, мінування об’єктів цивільної інфраструктури, пограбувань та мародерства.

Противник продовжує зазнавати суттєвих втрат у Луганській області. Так, у місті Алчевськ, до місцевої лікарні з району ведення бойових дій поблизу населеного пункту Попасна надійшло близько 30 поранених окупантів.

За наявною інформацією, загиблих окупанти залишають на полі бою. У той же час, за минулий тиждень безповоротні втрати особового складу в підрозділах так званого 2 армійського корпусу склали близько 800 осіб.

Угрупуванням військ Збройних Сил України на Донецькому та Луганському напрямках за добу відбито 9 ворожих атак. Наші воїни знищили 8 танків, 44 бойові броньовані машини, 16 одиниць автомобільної техніки та 10 артилерійських систем.