В окупованому Криму під мобілізацію потрапили загони «Юнармії» – Денісова

Новини
Юнармійці в окупованому Криму Фото: krympatriotcentr.ru

В окупованому Криму під загальну мобілізацію потрапили загони «Юнармії», які знаходиться на півострові. За рахунок юнармійців, яким вже виповнилося 18 років, Росія планує поповнити значні втрати своїх військовослужбовців, понесені у війні з Україною.

Про це повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова у Facebook.

«У найкращих традиціях Гітлера РФ як гарматне м’ясо вирішила кинути у бій молодь. Під загальну мобілізацію потрапили загони «Юнармії», частина яких знаходиться і в тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим. Рішення про залучення підлітків до воєнних дій було ухвалено ще в середині березня, проте впроваджувати подібні заходи вирішили одночасно з офіційною мобілізацією у Росії, з 1 квітня 2022 року», – написала Денісова.

Вона зазначила, що починаючи з 29 березня 2022 року юнармійцям, яким виповнилося 18 років, почали надходити листи із запрошеннями «на співбесіду» та «проведення культурно-патріотичних занять», які фактично є повістками на відправлення у військову частину.

«Юнармійців збиратимуть у штабах до 10 квітня 2022 року, після цього їх планується перекидати у місця дислокації, а потім – на Харківщину та Донбас», – додала омбудсмен.

Вона вказала, що РФ у порушення законів та звичаї війни здійснює пропаганду, спрямовану на забезпечення добровільного вступу в армію цивільного населення, що заборонено Женевською конвенцією 1949 року про захист цивільного населення під час війни, Факультативного протоколу до Конвенції про права дитини щодо участі дітей у збройних конфліктах.

«Звертаюся до Комісії ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення РФ в Україну та експертної місії, створеної державами-учасницями ОБСЄ відповідно до Московського механізму, врахувати ці факти порушень прав людини РФ в Україні», – наголосила Денісова.

За даними окупаційних відомств, у Криму та Севастополі організовано 874 загони так званої «Юнармії», куди входять близько 29 тисяч дітей.

У 2021 році близько 4 тисяч дітей з окупованого Криму було прийнято до лав всеросійського військово-патріотичного громадського руху «Юнармія». Діти брали участь у «патріотичних заходах», спрямованих на «збереження пам’яті про визначні події та дати в історії Росії».

  • Мілітаризація свідомості дітей у Криму напряму пов’язана з темою незаконного призову до лав Збройних Сил РФ. Це поступовий процес перевиховання неповнолітніх громадян України у Криму у громадян Росії, які готові померти, захищаючи країну-окупанта зі зброєю в руках. За даними Кримської правозахисної групи за всі роки окупації до лав ЗС РФ призвали щонайменше 18 000 жителів Криму віком від 18 років і старше. За цей період за ухиляння від служби в ЗС РФ набули чинності як мінімум 83 вироки, писала Ірина Сєдова, аналітик Кримської правозахисної групи.
  • Російський щорічний комплекс пропагандистських заходів до річниці перемоги у «Великій вітчизняній війні» отримав влучну народну назву «побєдобєсіє». Він не оминає нікого, зокрема, й наймолодших українських громадян в окупованому Росією Криму. Розповімо вам про один зразок «святкової» воєнної пропаганди РФ серед малолітніх.
  • Детальніше — в матеріалі Центру журналістських розслідувань «Бац — артилерія!»: Побєдобєсіє для кримських малят».

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року  президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці.  Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: 

YouTube,  Facebook, TelegramTwitter