У Київській області вже знайшли тіла понад 900 убитих цивільних. Їх може бути більше – Нацполіція

Новини
Тіла вбитих окупантами мешканців Бучі на вулицях міста Фото: Twitter Михайло Подоляк

У Київській області на раніше окупованих територіях вже знайшли тіла більш ніж 900 убитих цивільних українців.

Повідомив начальник ГУ НП у Київській області Андрій Нєбитов на брифінгу.

Він додав, що досі розбираються завали в Макарові й Бородянці, тому тіла загиблих можуть знаходити й далі.

Усього в окупації після повномасштабного вторгнення РФ знаходилось 180 населених пунктів Київщини. З них найбільше загиблих знайшли у Бучі – 350 людей. 95% людей у масових похованнях у Бучі були застрелені зі снайперської або стрілецької зброї. «Тобто людей просто розстрілювали на вулицях», – пояснює начальник поліції.

Як розповів Нєбитов, під час окупації російська армія встановлювала свій режим, намагалася відшукати людей, які мають вплив на громаду і примусити їх працювати на РФ. Саме через відмову співпрацювати з окупантом росіяни закатували й застрелили голову Мотижинської сільради та її чоловіка і сина.

Також окупанти примушували громадян носити білі пов’язки, як знак того, що вони вже були перевірені, аби до них не ставилися підозріло. Саме тому на тілах багатьох загиблих є білі пов’язки – наші громадяни вдягали їх, щоб урятуватись. Також для цього вішали білі ганчірки на помешкання, і писали на будинках «Діти».

Президент України Володимир Зеленський 4 квітня приїхав у місто Буча Київської області, у якому після звільнення від російської окупації знайшли сотні тіл вбитих цивільних осіб. Він і обвинуватив війська РФ у воєнних злочинах та геноциді.

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter