Зеленський прибув до Бучі і обвинуватив РФ у воєнних злочинах та геноциді

Новини
Президент Володимир Зеленський у Бучі, Київська область 04.04.2022 Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський 4 квітня приїхав у місто Буча Київської області, у якому після звільнення від російської окупації знайшли сотні тіл вбитих цивільних осіб. Він і обвинуватив війська РФ у воєнних злочинах та геноциді.

Про це повідомляє Офіс президента.

Під час поїздки президент оглянув дорогу зі знищеною російською технікою, знищений міст, а також поспілкувався з журналістами.

При цьому Зеленський обвинуватив Росію у воєнних злочинах та геноциді.

Він наголосив, що чим довше Росія затягуватиме перемовини, тим гірше для неї та ситуації з війною загалом.

«Тому що з кожним днем, коли заходять наші війська і деокуповують ті чи інші території, ви бачите, що відбувається. Дуже складно розмовляти, коли ти бачиш те, що вони тут натворили… Тому я вважаю, що якщо їм є чим думати, треба думати швидше», – сказав Зеленський.

Президент вважає, що в Україні має бути мир, але для цього паралельно з бойовими діями треба продовжувати перемовини з російською стороною.

Також глава держави запевнив, що Україна робитиме все, щоб притягнути винних за вбивства у Бучі до відповідальності у судах.

Колишній заступник генпрокурора України (2019-2021) Гюндуз Мамедов, який зараз з правозахисниками збирає докази проти дій Росії в Україні, закликав створити експертну групу для фіксації та вивчення обставин смерті вбитих окупантами людей на українській території, зокрема на Київщині.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав місії Міжнародного кримінального суду (МКС) та міжнародних організацій якнайшвидше прибути в Бучу та населені пункти Київської області для збору доказової бази скоєння росіянами воєнних злочинів та злочинів проти людяності.

Як повідомляось, українські захисники звільнили від російських загарбників Київську область. Світ облетіли кадри убитих загарбниками мирних мешканців Бучі, Ірпеня та Гостомеля. Серед вже знайдених жертв воєнних злочинів російських військ є зґвалтовані жінки, яких намагалися спалити, вбиті представники місцевого самоуправління, діти, літні люди, чоловіки. У багатьох з них зв’язані руки, є сліди катувань та вбиті вони пострілами у потилицю.

Російські військові грабували людей та їхні домівки, прагнучи забрати золото, коштовні речі, килими, пральні машинки та інше.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року  президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці.  Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: 

YouTube,  Facebook, TelegramTwitter