Зеленський так і не підписав закон про воєнних злочинців, натомість Кабмін зареєстрував проект, з якого викинули командну відповідальність

Новини
чрезвычайное положение
Верховна Рада України Фото: investigator.org.ua

У Верховній Раді України зареєстровано урядовий проект закону про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів, спрямованих на імплементацію норм міжнародного права та встановлення відповідальності за міжнародні злочини – геноцид, злочин агресії, злочини проти людяності та воєнні злочини. Подібний закон був ухвалений українським парламентом у травні 2021 року, проте, всупереч Конституції,  і досі не підписаний президентом Володимиром Зеленським. 

Урядовий законопроект зареєстровано 15 квітня під номером 7290, повідомляє Центр журналістських розслідувань. 

Законопроект в цілому повторює норми законопроекту №2689, прийнятого ВР України ще 20 травня 2021 року  і направленого президенту на підпис 7 червня. Згідно законодавства, президент мав підписати або ветувати закон з поверненням у парламент упродовж  15 днів. Однак і 10 місяців потому закон «про воєнних злочинців» не підписано і не опубліковано, що є порушенням законодавства, на що неодноразово вказували у своїх заяваї правозахисні організації. Без відповіді лишались звернення громадськості і після повномасштабного вторгнення рф 24 лютого 2022, в ході якого вчиняються тисячі воєнних злочинів. 

Як свідчить зареєстрований законопроект, на відміну від закону №2689, урядовий проект не передбачає таку важливу норму міжнародного права як командна відповідальність, тобто кримінальна відповідальність військового комиандира за воєнні злочини, вчинені його підлеглим – особою, що перебувала під його фактичним командуванням і контролем, та за незапобігання таким злочинам.  Натомість у проекті КМУ пропонується стаття, що передбачає покарання за «бездіяльність військових командирів», які умисне не припинили злочин підлеглих або не доповіли про його вчинення.

Як повідомлялося, коаліція правозахисників «Україна. 5 ранку» звернулася до президента України Володимира Зеленського із проханням внести на розгляд парламенту законопроєкт про ратифікацію Римського статуту, а також підписати вже ухвалений Верховною Радою законопроєкт №2689 щодо імплементації в українське законодавство норм міжнародного кримінального та гуманітарного права, що буде сприяти кращому розслідуванню воєнних злочинів Росії в Україні.

Надія Волкова, директорка «Української правової консультативної групи» вважає, що процес ратифікації Римського статуту і інепідписання закону про воєнних злочинців гальмується в Україні або через некомпетентність влади, або свідомо — на вимогу російської делегації на переговорах. 

«Питання правосуддя завжди гостро постає під час переговорних процесів, коли йдеться про відповідальність, виплати репарацій, тощо. Принаймні, так було в інших збройних конфліктах. Моє особисте відчуття: всі ці процеси, пов’язані з ратифікацією і взагалі покаранням за воєнні злочини і злочини проти людяності, можуть бути вимогою Російської Федерації. Щоби Україна відмовилася від Римського статуту і переслідування російської верхівки», — заявила  Надія Волкова в ефірі програми «Питання національної безпеки».

Про це та інші невиконані уроки України з покарання воєнних злочинців у матеріалах Центру журналістських розслідувань:

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter