В ОРДЛО окупанти затримали речника «командування ДНР» Басуріна, який розпатякав про хімічну зброю в Маріуполі – ГУР

Новини
Едуард Басурін, «заступник командувача корпусу міноборони ДНР» Фото: ДАН

В ОРДЛО співробітники ФСБ затримали й вивезли «заступника командувача корпусу міноборони ДНР», речника «військового командування ДНР» Едуарда Басуріна за розголошення планів про застосування російськими військами хімічної зброї проти захисників Маріуполя.

Про це повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони України.

«Встановлено, що після спілкування зі співробітниками ФСБ в невідомому напрямку вивезено Едуарда Басуріна, «заступника командувача корпусу міноборони ДНР». Розправу над ним пов’язують з необережною заявою, яка розкрила плани РФ застосувати хімічну зброю проти українських оборонців Маріуполя», – йдеться у повідомленні.

За інформацією військової розвідки, російські спецслужби проводять чистки командування російської армії та незаконних формувань так званої «ДНР», які «не виправдали високої довіри» керівництва РФ та фактично провалюють завдання в Україні.

Зокрема, з 24 березня по 2 квітня в окупованій Горлівці на Донеччині працювала комісія з РФ, яка мала виявити причини поточного некомплекту 3-ї окремої мотострілецької бригади окупаційних військ.

«З’ясувалось, що згідно доповідей командирів у 3 ОМСБР до початку війни була на 100% укомплектована особовим складом. Однак, після початку бойових дій з’ясувалось, що реальна наявність військовослужбовців склала близько 55% штатного розкладу. Після встановлення фактів невідповідності двох командирів батальйонів взято під арешт в невідомому напрямку цивільними особами (ймовірно, співробітниками ФСБ). Подальша доля вже колишніх командирів – невідома», – розповіли в ГУР Міноборони.

Як повідомлялося, увечері 11 квітня російські окупаційні війська використали проти українських військових та цивільних осіб в обложеному місті Маріуполь отруйну речовину невідомого походження, яка була скинута з ворожого БПЛА.

При цьому вдень 11 квітня один з ватажків бойовиків «ДНР» Едуард Басурін повідомляв, що проти українських захисників у Маріуполі може бути використана хімічна зброя.

«Зараз треба розібратися з блокуванням цього заводу (Азовсталь — ред), знайти всі виходи та входи — в принципі, це можливо зробити. А після цього вже звернутися, я думаю, до хімічних військ, які знайдуть спосіб, як викурити кротів зі своїх нор», — сказав Басурін, передає російське пропагандистське видання РИА Новости.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter