Помстилися: «Госсовєт Криму» позбавив почесних звань Кравчука, Кучму, Усика та Огневич за «русофобію»

Новини
Фото: crimea.gov.ru

Так званий «Госсовєт Криму» вирішив позбавити сімох громадян України, у тому числі і кримчан, нагород та звань Автономної Республіки Крим у зв’язку з «веденням ними активної антиросійської діяльності», хоч і не привласнював їх. Зокрема, за версією окупантів, залишилися без почесних звань АРК боксер Олександр Усик, який народився в Сімферополі, мешканка Судака співачка Злата Огневич, а також перший та другий президенти України Леонід Кравчук і Леонід Кучма.

Відповідне «рішення» було ухвалено 20 квітня, повідомляє кримський пропагандистський ресурс «Крыминформ».

«Пропонується позбавити низку осіб, раніше нагороджених нагородами Автономної Республіки Крим, даних нагород у зв’язку з веденням ними активної антиросійської діяльності та втратою морального права на носіння нагород та відзнак Автономної республіки Крим, які прирівняні до державних нагород Республіки Крим», – йдеться у пояснювальній записці до проекту ухваленої «постанови Держради».

Зокрема, окупанти позбавили відзнаки «За вірність обов’язку» колишнього командувача Нацгвардії України Миколи Балана, який у 2010-2014 роках служив у Криму начальником управління кримського територіального командування внутрішніх військ МВС України, а також головного інспектора Міноборони України Ігоря Воронченка, який у 2014 році був заступником командувача ВМС України з берегової оборони.

Також без відзнаки «За вірність обов’язку» залишився перший президент України Леонід Кравчук, екс-прем’єр АР Крим Сергій Куніцин та боксера Олександр Усик, якого також позбавили ще й почесного звання «Заслужений працівник фізичної культури та спорту АРК».

Крім того, почесног звання «Заслужений артист АРК» позбавили співачку Злату Огневич, яка у 2012 році була обличчям рекламної кампанії кримських курортів. Другого президента України Леоніда Кучму «Госсовєт Криму» позбавив звання «Почесний кримчанин».

Позбавлення нагород громадян України за їхні «русофобські висловлювання та діяльність» раніше анонсував «спікер Госсовєта» Володимир Константинов.

Усі рішення про присвоєння почесних кримських звань у попередні роки ухвалювала Верховна Рада Автономної Республіки Крим, до якої жодного стосунку не має «Госсовєт Криму», утворена після окупації Криму росією у 2014 році.

Нагадаємо: