Окупований рф південь України. Огляд подій за 20 квітня

Новини
Прапор рф на будівлі Херсонської ОДА, окупований Херсон 09.04.2022 Фото: facebook.com/vgoru

Викрадення людей, вбивства та протидія доставленню української гуманітарної допомоги. Огляд найважливіших новин за неділю, 20 квітня на нових тимчасово окупованих російськими військами територіях Херсонської та Запорізької областей України.

У Херсоні вбили 38-річного блогера Валерія Кулешова.

Про це повідомив депутат Обласної ради Сергій Хлань, пише IPC-Херсон.

Розстріляли Кулешова в автомобілі біля під’їзду у Шуменському мікрорайоні.

З початку вторгнення російських військ в Україну Кулешов вів блог, у якому розповідав, як живе Херсон та займався волонтерством. Мав статус учасника АТО.

Валерій Кулешов

З 2016 року активно розвивав пабліки у соцмережах. У цей же період почав працювати із Кирилом Стремоусовим. До 2019 року Кулешов і Стремоусов активно працювали у парі, влаштовуючи політичні провокації.

Російські окупанти розстріляли цивільного мешканця Херсона

Про це повідомляється на сайті Херсонської обласної прокуратури, пише IPC-Херсон.

«За даними слідства, 19 квітня 2022 року військовослужбовці збройних сил рф поблизу самовільно встановлених блокпостів у мікрорайоні ХБК міста Херсона, завдали вогнепальне поранення місцевому жителю. Ворожа куля пошкодила чоловіку стегнову артерію, внаслідок чого він помер», — йдеться у повідомленні.

***

У Скадовську 21 квітня буде працювати відділення ПриватБанку.

Про це повідомив керівник відділення Роман Кондрашов.

Мешканці окупованого міста зможуть скористатися послугами банку та отримати готівку з обмеженням у 2000 гривень.

«Буде працювати 4 спеціаліста, всі бажаючі зможуть оформити картки (пенсійні, зарплатні та інші). При собі обов’язково мати оригінали паспорта, ідентифікаційного коду та мобільний телефон», — написав Кондрашов.

***

Незаконно позбавлений волі російськими окупантами староста села Осокорівка Нововоронцовської громади Херсонської області Сергій Кунець вийшов на зв’язок.

Про це повідомляють facebook-спільноті «Новини Нововоронцовщини».

«Інформація від старости с.Осокорівка Кунця С.і. Він вийшов на зв’язок. Повідомив, що знаходиться в м. Нова Каховка в полоні. З ним все добре», — йдеться у повідомленні.

***

Російські окупанти хочуть повністю припинити роботу гуманітарних ініціатив на Херсонщині — Облрада

«Орки підвищують градус терору майже щодня. Вони дуже серйозно поставили за мету повністю припинити діяльність наших гуманітарних «ініціатив». Щодня проводяться обшуки у членів нашої команди, а списки на блокпостах поповнюються їхніми прізвищами», — написав заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський.

***

Окупаційну «поліцію» у Бердянську очолив ексміліціонер з Маріуполя Олег Саприкін

Звільнений з лав української поліції колишній начальник відділів МВС в Донецькій області та Криму Олег Саприкін став у нагоді російським окупантам — очолив захоплений та незаконно діючий відділ «поліції» у Бердянську, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Олег Саприкін, окупаційний керівник «поліції» у Бердянську

У сюжеті пропагандистського телеканалу НТВ Саприкін рапортує про роззброєння українського населення окупованого Бердянська. Говорить, що наразі вилучено вже 509 одиниць вогнепальної зброї, зокрема, 369 одиниць нарізної зброї, 168 пістолетів, 45 автоматів.

***

Херсонська прокуратура розпочала кримінальне провадження через радянський прапор, який повісив колаборант Стремоусов у Херсоні

Прокурори здійснюють процесуальне керівництво у кримінальному провадженні, розпочатого за фактами виготовлення, поширення, а також публічного використання символіки комуністичного, націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів (ч. 1 ст. 436–1 КК України).

«За даними слідства, двоє, житель м. Херсона та кримчанин, підняли на флагшток прапор червоного кольору з комуністичною символікою біля меморіалу «Вічного вогню»», — йдеться у повідомленні.

Мова йде про місцевого колаборанта Кирила Стремоусова та кримчанина Книрика.

***

У Мелітополі окупанти на блокпосту викрали дитину

Про це йдеться у повідомленні у facebook-спільноті «Мелітополь — щоденник окупованого міста».

«Окупантом на одному з блокпостів під час спроби евакуації було викрадено дитину. Сина відомого у регіоні бізнесмена і політика Буряка Олега. Ситуація набуває розголосу. Це також доводить факт наявності у ворога актуальної оперативної інформації про громадян що перебувають на окупованій території, про їх дії і можливі плани», — йдеться у повідомленні.

***

В окупованому селі Снігурівка Запорізької області російські військові планують видавати місцевому населенню рублі та паспорти РФ

Про це повідомило Головне управління розвідки Міноборони України.

До того ж у селищі вже розпочато перепис населення осіб пенсійного віку.

«Росіяни анонсують встановлення до 1 вересня російської адміністрації, відкриття відділення «пошти росії», запуск мобільного зв’язку та інтернет-послуг від російських провайдерів, введення в обіг російських рублів. Є інформація про початок оформлення російських паспортів, в тому числі — закордонних», — йдеться у повідомленні.

***

Російські окупанти 19 квітня викрали директора краєзнавчого музею в Бердянську

Цю інформацію підтвердили в Запорізькій обласній військовій адміністрації, повідомляє РІА-Мелітополь.

Йдеться про Олега Будяка, очільника музею села Осипенка в Бердянському районі. Наразі невідомо де його утримують.

***

Російські окупанти завдали ракетного удару по одному з сіл Запоріжжя

Про це повідомили в Офісі генерального прокурора.

Зокрема йдеться про село Павлівське, в яке 19 квітня потрапила ворожа російська ракета. Внаслідок цього постраждали приватні будинки мирних жителів. На щастя потерпілих немає.

Наразі Запорізька обласна прокуратура здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактами порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України).

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTube, Facebook, Telegram, Twitter