В «Азові» назвали умови виходу захисників з Маріуполя: за підтримки третьої сторони

Новини
Святослав Паламар, заступник командира полку Нацгвардії «Азов Фото: t.me/polkazov

Заступник командира полку Нацгвардії «Азов» капітан Святослав Паламар (позивний Калина) повідомив, що українські захисники готові евакуюватись з Маріуполя за підтримки третьої сторони зі своєю стрілецькою зброєю, разом з пораненими та тілами загиблих воїнів. Також бійці просять створити належні умови для виходу цивільних, які ховаються у підвалах на території заводу «Азовсталь».

Про це Паламар заявив у відеозверненні, опублікованому у Telegram-каналі полку «Азов».

«Ми спілкувалися сьогодні з вищим політичним керівництвом. Це саме Давид Арахамія та Михайло Подоляк, які заявляють, що готові приїхати на переговори до Маріуполя з Мединським і Слуцьким щодо евакуації військового гарнізону, який тут залишився. Ми готові евакуюватися за підтримки третьої сторони з міста Маріуполь зі своєю стрілецькою зброєю для того, щоб врятувати особовий склад, вірний нам, для того щоб евакуювати наших поранених та забрати тіла загиблих та поховати їх з почестями на території, не підконтрольній російській федерації. Ми хочемо закликати весь цивілізований світ долучитися до гарантії безпеки», – сказав заступник командира «Азову», та додав, що умови росії щодо здачі зброї та здачі в полон українські бійці не підтримують.

Він наголосив, що цивільні, які перебувають на «Азовсталі» не мають можливості покинути свої підвали, оскільки бояться постійних обстрілів, які продовжуються всупереч заявам військ рф про дотримання «режиму тиші».

«Ворог продовжує обстріли, та безпечно залишити територію «Азовсталі» у наших цивільних поки що немає можливості, тому я закликаю до дотримання своїх гарантій, і лише таким чином і за підтримки третьої сторони цивільні вийдуть із заводу. Ми їх не тримаємо, ми просимо їх випустити, і тим більше ми просимо створити належні умови для виходу цивільних з першого дня війни. Буквально постійні наші звернення зосереджені на тому, щоб цивільні, наші діти, наші жінки покинули територію Маріуполя, який практично весь уже знищений. Ми закликаємо до того, щоб зібрати тіла загиблих, до того, щоб цивільні могли спокійно вийти з території «Азовсталі», припинити бомбардування і справді, не на словах, а насправді, ввести «режим тиші»», – підсумував заступник командира «Азову».

Він вказав, що війська рф не припиняють спроб взяти штурмом територію заводу «Азовсталь», де ситуація доходить критичної, та звернув увагу, що у Маріуполі зараз перебуває техніка росіян, яка була під Києвом.

«Характерним є те, що їхня техніка з маркування букви V, це саме ті злочинці, які вчиняли злочини проти цивільного населення на київському напрямку. Я вважаю, що таким чином Путін хоче замести сліди та ліквідувати цих ублюдків, які творили страшні звірства з нашими громадянами на північному напрямку», – заявив Паламар.

В свою чергу керівник української делегації на переговорах щодо угоди про гарантії безпеки Давид Арахамія заявив про готовність прибути до Маріуполя для проведення перемовин із російською стороною щодо евакуації українського військового гарнізону і мирних жителів.

«Сьогодні в розмові із захисниками міста була озвучена пропозиція провести безпосередньо на місці переговорний раунд щодо евакуації нашого військового гарнізону. Зі свого боку ми готові виїхати на такі переговори в будь-який момент як тільки отримаємо підтвердження російської сторони», – написав Арахамія у Telegram.

За його словами, представники української делегації підтримують постійний зв’язок з українськими захисниками Маріуполя.

Крім того, радник голови Офісу президента Михайло Подоляк у коментарі Суспільному повідомив, що також готовий їхати в Маріуполь.

«Якщо для того, щоб забрати наших хлопців, живих та повернених, потрібно за ними їхати в Маріуполь, безумовно поїду. Поки що, зрозуміло, відповіді від росіян, на жаль, немає. Але будемо чекати. Пропозиція публічна і апелює до людяності та гуманізму. Побачимо», – сказав Подоляк.

Як повідомлялось, 20 квітня командир 36-ї окремої бригади морської піхоти ВМСУ Сергій Волинський (Волина) закликав іноземні держави застосувати процедуру «extraction» до військових і цивільних, які заблоковані у Маріуполі – тобто вивезти їх у третю країну. Він зазначив, що на порятунок від російських загарбників залишаються лічені дні чи години.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter