«Залишились лічені години»: Морпіхи просять світ вивезти військових і цивільних із Маріуполя у третю країну

Новини
Командир 36-ї окремої бригади морської піхоти ВМСУ Сергій Волинський (Волина) Фото: t.me/polkazov

Командир 36-ї окремої бригади морської піхоти ВМСУ Сергій Волинський (Волина) закликав іноземні держави застосувати процедуру «extraction» до військових і цивільних, які заблоковані у Маріуполі – тобто вивезти їх у третю країну. Він зазначив, що на порятунок від російських загарбників залишаються лічені дні чи години.

Про це йдеться у відеозверненні Волинського, яке він опублікував на своїй сторінці у Facebook.

«Це наше звернення до світу. Це може бути нашим останнім зверненням. В нас, можливо, залишилися лічені дні або години. Угруповання противника в десятки разів перебільшує нас. Вони мають панування в повітрі, в артилерії, в угрупованнях, які діють на суходолі, в техніці й танках.

Ми ведемо оборону на одному об’єкті, на заводі («Азовсталь» – ред.), де знаходяться військові Маріупольського гарнізону та цивільні особи, які потрапили в пастку війни. Ми звертаємося до світових лідерів (із проханням) допомогти нам. Ми звертаємось із проханням застосувати до нас процедуру «extraction» та вивести нас на територію третьої держави.

Маріупольський гарнізон військових – з нами більше 500 поранених бійців та сотні цивільних осіб, серед яких є жінки та діти. Ми просимо надати нам безпеку на території третьої держави», – сказав Волинський.

19 квітня Маріупольська міська рада повідомила, що російські окупанти завдають ударів по заводу «Азовсталь» надважкими авіабомбами. При цьому у підземних укриттях металургійного комбінату знаходиться не менше 1000 цивільних. Переважно це жінки с дітьми та літні люди.

Раніше заступник командира полку «Азов» Святослав «Калина» Паламар повідомив Радіо Свобода, що на території «Азовсталі» облаштували імпровізований шпиталь, де переховуються цивільні українці, зокрема діти.

«Надпотужні бомби скидаються по цілому заводу «Азовсталь» і зараз там під завалами перебуває дуже багато людей. Ми не знаємо повністю, яка там ситуація, але «Азовсталь» розбомблений і знищений практично повністю. Ми витягуємо з-під завалів людей… Ми будемо воювати, ми будемо використовувати кожен патрон, який у нас залишився, але ми закликаємо батьківщину врятувати цивільних, поранених та забрати тіла», – сказав Паламар.

Як повідомлялось, 15 квітня командир 36-ї окремої бригади морської піхоти майор Сергій Волинський закликав українську владу провести деблокаду Маріуполя в найкоротші терміни військовим або політичним шляхом.

18 квітня радник мера Маріуполя Петро Андрющенко повідомив, що під Маріуполем російські загарбники утримують у фільтраційних таборах до 27 тисяч цивільних осіб, яким окупанти навмисне створюють перешкоди для евакуації.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter