Прокремлівське видання з посиланням на Міноборони рф повідомило про 13 тисяч загиблих військових, а потім видалило інформацію

Новини
Знищений українськими захисниками російський військовослужбовець Фото: Maks Levin

Прокремлівське видання Readovka, яке підтримує війну з Україною, увечері 21 квітня повідомило з посиланням на закритий брифінг Міноборони рф, що втрати російської армії під час війни з Україною становлять 13414 загиблих і ще 7 тисяч вважаються зниклими безвісти. Також повідомлялося про 116 загиблих членах екіпажу затонулого крейсера «Москва», ще понад 100 вважаються зниклими безвісти. Потім інформацію було видалено, але оригінал тексту залишився у веб-архіві.

«На закритому брифінгу Міноборони Росії оголосили дані про втрати під час спецоперації на території України. Неповоротні втрати з російської сторони становлять 13414 осіб. Ще близько 7000 людей вважаються зниклими безвісти. Також було озвучено цифри по крейсеру «Москва»: підтверджено 116 загиблих, ще понад 100 людей вважаються зниклими безвісти», – йшлося у повідомленні.

Пост незабаром був видалений, але він залишається доступним у веб-архіві.

Вранці 22 квітня Readovka повідомила, що її обліковий запис у соцмережі «ВКонтакте» був нібито зламаний.

З початку війни в Україні Міноборони РФ лише двічі повідомляло про втрати російської армії: 2 березня відомство заявило про 498 загиблих та 1597 поранених, 25 березня – про 1351 загиблого та 3825 поранених.

За даними Генштабу ЗСУ, станом на 22 квітня в Україні загинули 21200 російських військових.

Як повідомлялось, 20 березня російське видання «Комсомольська правда» з посиланням на Міноборони РФ опубліковало інформацію, що на війні в Україні загинув 9861 російський солдат та ще 16153 отримали поранення. Через деякий час дані про втрати було видалено, але оригінал тексту статті залишився в архівах інтернету.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter