США оголосили про нову військову допомогу Україні

Новини
Доставка американських ПТКР Javellin в Україну Фото: U.S. Embassy Kyiv Ukraine

Державний секретар США Ентоні Блінкен та міністр оборони Ллойд Остін у неділю відвідали Київ з візитом, підтвердив у понеділок зранку Державний департамент. Вони зустрілися з керівництвом України та пообіцяли відновити роботу американського посольства, яке з початком війни евакуювалось до Польщі, а також про надання військової допомоги, пише CNN.

З посиланням на представника Державного департаменту видання повідомляє, що Блінкен і Остін у Києві зустрілися з президентом Володимиром Зеленським, міністром закордонних справ Дмитром Кулебою, міністром оборони Олексієм Резніковим та міністром внутрішніх справ Денисом Монастирським.

Переговори тривали близько 90 хвилин.

Блінкен під час зустрічі пообіцяв, що американські дипломати повернуться до України ще цього тижня. Він також підтвердив намір США призначити послом в Україні дипломатку Бріджіт Брінк. Зараз вона очолює посольство США у Словаччині.

На переговорах підійматися питання американської військової допомоги, яка, наголосили джерела CNN, не передбачає закриття неба над Україною.

«Цей візит не передбачає реального залучення збройних сил США», – пише видання.

Блінкен і Остін під час візиту до Києва оголосили про виділення $713 млн на військові потреби України та ще 15 країн. З них $322 млн будуть призначатися для України, уточнило Associated Press. Ці гроші Україна зможе витратити на закупівлю озброєння, яке їй потрібне.

Решта буде розділена між членами НАТО та іншими країнами, які забезпечували Україну критично важливими військовими постачаннями.

Також США продадуть Україні боєприпаси, виготовлені не в США і сумісні з радянською зброєю. Загальна вартість – $165 млн.

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter