В ОРДЛО окупанти через нестачу мобілізованих скасували медогляд для «призовників» – ГУР

Новини
Солдати, мобілізовані до «армії ДНР» на окупованій території Донецької області Фото: Reuters

В ОРДЛО російським окупантам вже не вистачає мобілізованих для постачання «живої сили» на війну з Україною, через що скасований медогляд для «призовників». Відтепер єдиний спосіб для мешканців окупованого Донбасу «відкосити» від мобілізації – виплата хабаря за встановленими розцінками.

Про це повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони України.

«росіяни практично вичерпали ресурс для примусової мобілізації в ОРДЛО. З метою виконання встановлених планів з постачання «живої сили», з 20 квітня там призупинено проведення медичних оглядів мобілізованого особового складу. Офіційне пояснення: «у зв’язку з браком спеціалістів». Наразі потенційні «призовники» не мають змоги отримати документи, що підтверджують будь-які проблеми зі здоров’ям», – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, тих, хто має явні проблеми зі здоров’ям (каліцтво, інвалідність, важкі гострі захворювання) або встиг отримати на руки необхідні документи, все одно мобілізують, але розподіляються у підрозділи матеріально-технічного забезпечення.

Крім того, з метою виявлення ще не мобілізованих чоловіків призовного віку, російська військова поліція проводить систематичні рейди на вулицях та за місцем ймовірного проживання «призовників».

«Єдина альтернатива примусовій мобілізації – виплата хабаря за встановленими розцінками (залежать від віку, спеціальності та стану здоров’я). Зокрема, в окупованій Горлівці розмір хабаря з метою ухилення від служби становить від 5 тис. рос. руб, якщо сплатити безпосередньо на місці затримання. При доправленні в районні відділи «МВС» – від 75 тис. рос. руб», – додали у військовій розвідці.

Як повідомлялось, на окупованому Донбасі у так званих «ДНР» та «ЛНР» рф мобілізує навіть тих осіб, які не підлягають призову. Зокрема, це стосується й співробітників так званих «стратегічних підприємств», яким спочатку гарантували «бронь», а також інвалідів дитинства.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter