Уряд закрив порти в Бердянську, Маріуполі, Херсоні та Скадовську до деокупації

Новини

Через війну Росії проти України Міністерство інфраструктури видало наказ про закриття Бердянського, Маріупольського, Херсонського та Скадовського морських торгових портів до відновлення контролю за ними.

Про це йдеться у повідомленні на сайті Кабінету Міністрів України.

«У зв’язку з повномасштабною війною, яку Російська Федерація розв’язала 24 лютого 2022 року і веде проти України та українського народу з порушенням норм міжнародного права, завдаючи ракетних ударів по всій території України та вчиняючи злочини проти нашого суспільства, Міністерством інфраструктури України прийнято наказ від 28 квітня 2022 року № 256, зареєстрований у Міністерстві юстиції України 29 квітня 2022 року за № 470/37806 «Про закриття морських портів»», – йдеться в повідомленні.

Відповідно до наказу, з дня його офіційного опублікування морські порти Бердянськ, Маріуполь, Скадовськ, Херсон є закритими до відновлення контролю над зазначеними морськими портами.

Вказується, що ухвалення такого рішення обумовлене неможливістю здійснювати обслуговування суден та пасажирів, забезпечувати належний рівень безпеки судноплавства та охорону навколишнього середовища під час ведення Росією у цих регіонах воєнних дій, що несуть загрозу життю та здоров’ю людей.

Роботу цих морських портів неодмінно буде поновлено після перемоги України над російським окупантом.

О том, как Россия устроила блокада морских портов Украины – в видеоблоге Блокадна війна Росії проти України на морі

Порти всіх країн Євросоюзу закрили доступ для російських суден. 17 квітня почала діяти директива ЄС про заборону входу до портів суден, що ходять під прапором РФ. Але більшість російських суден реєструють у Белізі чи Панамі, тому під ці санкції не підпадають.

П’ятий пакет санкції ЄС містить норму про те, що вхід до морських і річкових портів заборонений для всіх суден, зареєстрованих під російським прапором. Як порахували у Єврокомісії, наразі діє 2873 торгівельних судна з російським прапором, всі вони потраплять під санкції. Зміна формальної реєстрації не допоможе обійти цю санкцію: рішення ЄС поширюється також на усі судна, що позбавилися російського прапора після 24 лютого 2022 року.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter