Блокадна війна Росії проти України на морі

Блоги

Відеоблог Микити Панасенка про те, як Росія воює з Україною не тільки на суходолі та авіаударами. Є ще інший вид війни – економічний. Це блокада морських портів України, що завдає економіці України значних збитків.

За кілька днів до початку повномасштабного вторгнення в Україну Росія оголосила про перекриття акваторії Чорного та Азовського морів під приводом проведення військових навчань. Обмеження почали діяти з 13 лютого. Чорне море мало бути закрите в північно-західній частині аж до межі територіального моря України в районі 12 миль. Азовське – від узбережжя окупованого Криму і до узбережжя Краснодарського краю.

Першим на сполох почав бити Андрій Клименко, головний редактор порталу BlackSeaNews, керівник Інституту чорноморських стратегічних досліджень. Він опублікував карту, з якої стало зрозуміло, що в українські порти Одеси, Миколаєва, порти Південний, Чорноморськ, Херсон і Бердянськ не зможуть заходити торгові судна. Це було ще до російського вторгнення – 9 лютого.

Де-факто заявлене Росією перекриття зон судноплавства у міжнародних водах Чорного та Азовського морів є морською блокадою. Такі дії Росії юридично вже є актом агресії, відповідно до резолюції Генеральної Асамблеї ООН від 1974 року.

Протягом наступних днів Росія стягувала до Криму великі десантні та інші кораблі Чорноморського флоту. І ось почалася повномасштабна війна. Росія заблокувала весь район в північно-західній частині Чорного моря. Азовське море також перекрито повністю.

Військові кораблі РФ почали протизаконно вимагати від суден під прапорами різних держав, які рухаються з Одеси, Дунаю в напрямку Босфору, а також у зустрічному – до портів України, зупинятись. Морський трафік для суден до та з українських портів Маріуполь та Бердянськ було припинено. Блокада українських портів триває і досі.

Подробиці дивіться у відео: