Путін 9 травня може офіційно оголосити війну Україні, або анексувати «ЛДНР» та проголосити «ХНР» – CNN

Новини
путин

У президента Росії Володимира Путіна є кілька сценаріїв на 9 травня: він може офіційно оголосити війну Україні, або анексувати «ЛДНР» та проголосити «ХНР».

Думки західних чиновників опублікувало видання CNN.

«Путін міг би перейти до офіційного оголошення війни Україні вже 9 травня, що дасть змогу повноцінно мобілізувати російські резервні сили під час спроби завоювати східну та південну Україну, вважають чиновники США та Заходу. 9 травня, відомий як «День перемоги» Росії, вшановує пам’ять розгрому росіян проти нацистів у 1945 році. Західні чиновники довгий час вірили, що Путін використає символічне значення та пропагандистську цінність цього дня, щоб оголосити про військове досягнення в Україні, серйозна ескалація бойових дій — або обидва», – пише видання.

«Я думаю, що він спробує закінчити свою «спеціальну операцію». «Дивіться, зараз війна проти нацистів, а мені потрібно більше людей. Мені потрібно більше російського гарматного м’яса», – сказав міністр оборони Великобританії Бен Воллес.

Офіційне оголошення війни 9 травня могло б підсилити російських громадян і підвищити популярність щодо вторгнення. За російським законодавством це також дозволить Путіну мобілізувати сили резерву та призвати військовозобов’язаних, які, за словами чиновників, вкрай потрібні Росії на тлі зростаючого дефіциту робочої сили, пише CNN.

«Інші варіанти на 9 травня включають анексію відколотих територій Луганська та Донецька на сході України, посилення Одеси на півдні або оголошення повного контролю над південним портом Маріуполем».

Посол США в ОБСЄ Майкл Карпентер заявив у понеділок, що США мають «високо достовірні» повідомлення розвідки про те, що Росія спробує анексувати Луганськ і Донецьк «десь у середині травня». Є також ознаки того, що Росія може планувати проголосити та анексувати «Херсонську народну республіку».

Прессекретар Держдепартаменту США Нед Прайс заявив, що є «поважні підстави вважати, що росіяни зроблять все можливе, щоб використати» 9 травня в цілях пропаганди.

Російським окупантам критично не вистачає колаборантів на тимчасово окупованих територіях Херсонської області для формування адміністрації та організації пропагандистських заходів, зокрема, до дня перемоги 9 травня. Через це вони відряджають на Південь України агентів спецслужб та пропагандистів з окупованого Криму, в інтерв’ю програмі «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар повідомив Сергій Данилов, експерт Центру близькосхідних досліджень .

Страх і брехня — власне, це все, що треба знати про політику Росії як на власних, так і на окупованих нею територіях. Страх, що має сковувати свободу і викликати побоювання втратити те, що лишилося; і брехня, що виправдовує будь-які злочини та видає картонне за граніт, а чужі установки — за власні переконання пише Валентина Самар, головна редакторка Центру журналістських розслідувань у статті Як Росія облаштовується на окупованому півдні.

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter