На сьогодні з Маріуполя та «Азовсталі» вдалося вивезти майже 500 цивільних, операція триває

Новини
Колона автобусів із цивільними особами з Маріуполя, у тому числі з евакуйованими із заводу «Азовсталь», на шляху до Запоріжжя Фото: Reuters

Із заблокованого військами рф Маріуполя та з території заводу «Азовсталь» в ході евакуації за участю ООН та Міжнародного комітету Червоного Хреста загалом вдалося вивести близько 500 цивільних. Триває наступний етап операції.

Про це повідомив голова Офісу президента України Андрій Єрмак у Telegram.

«Ми провели черговий етап складної операції з евакуації людей з Маріуполя та «Азовсталі». Можу сказати, що нам вдалося вивезти близько 500 цивільних. Україна продовжить робити все, щоб урятувати всіх мирних жителів та військових. Дякую за допомогу ООН», – написав Єрмак.

Пізніше він додав: «В ці хвилини триває наступний етап порятунку наших людей з «Азовсталі». Про результати інформація буде згодом».

Про евакуацію загалом 500 цивільних також повідомив і генсек ООН Антоніу Гутерреш.

«ООН та МКЧХ 2 конвоями успішно евакуювали майже 500 людей із заводу «Азовсталь», Маріуполя та прилеглих районів. Я сподіваюся, що подальша координація з Москвою та Києвом призведе до нових гуманітарних пауз, щоб забезпечити безпечний прохід цивільним особам», – написав Гутерреш у Twitter.

Як повідомлялось, з 30 квітня розпочалася евакуація цивільних осіб, які ховаються від бойових дій у сховищах на території заводу «Азовсталь». У першій групі евакуювали 20 цивільних. 1 травня евакуювали другу групу приблизно зі 100 осіб. Вони прямують на підконтрольну територію України. 2 травня евакуація продовжилась.

Президент Володимир Зеленський повідомив, що евакуація людей із заводу «Азовсталі» у Маріуполі не стосується військових та поранених, бо ООН, за сприяння якої триває евакуаційна місія, не бере на себе таку відповідальність.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter