Турецькі порти продовжують приймати судна з кукурудзою з окупованого рф Криму – Яресько

Новини
Судно «Сормовский-48» (IMO: 8226428) Фото: marinetraffic.com

Турецька влада продовжує приймати судна, завантажені зерном в окупованому росією Криму, незважаючи на те, що наразі неможливо чітко встановити його походження. Не виключено, що його вивезли з нових окупованих територій Херсонської та Запорізької областей України. Зокрема, з портів Криму у турецький порт Самсун доставлено 9000 тонн кукурудзи, а у порт Немрут – 16 000 тонн.

Про це пише у Facebook Катерина Яресько, розслідувачка проекту SeaCrime центру Миротворець.

«Триває доставка в Самсун партії кукурудзи 9000 тонн з окупованої Керчі. «Вера» і «Надежда» розвантажились, «Сормовский-48» ще чекає на дозвіл стати до причалу», – написала Яресько.

Також, додала вона, ще 16 000 тонн кукурудзи було доставлено судном FINIKIA з окупованого Севастополя в турецький порт Немрут.

«Отже, турецька влада продовжує приймати зерно в окупантів, незважаючи на те, що наразі неможливо чітко встановити походження цього зерна», – зазначила розслідувачка.

Перед цим вона опублікувала чергове розслідування про доставку з окупованого Криму в порт Самсун 9000 тонн кукурудзи російськими суднами-порушниками «Вера», «Надежда» і «Сормовский-48».

Судно «Вера» (IMO: 8602957, MMSI: 273443550, Call Sign: UBZR3, Flag: Russia [RU]) завантажило в Керченському рибному порту приблизно 3000 тонн кукурудзи, вийшло з окупованої Керчі 29.04, прийшло в Самсун, де було прийнято до причалу та розвантажено з 1 по 4 травня. Наразі судно вказує порт призначення Кавказ, йде в Керченську протоку. З грудня 2021 року судно здійснює регулярні рейси в порт Самсун. З інших джерел SeaKrime відомо, що це рейси з окупованої Керчі, якими в турецький порт доставляється зерно.

Судно зареєстровано на компанію «Петрохлеб-Кубань» (ИНН 2310109650, IMO: 6085145), яка також здійснює комерційний менеджмент судна «Вера».

Судно «Надежда» (IMO: 8611221, MMSI: 273456690, Call Sign: UBXS8, Flag: Russia [RU]) прийшло в турецький порт 3000 тонн кукурудзи. Завантаження проходило в Керченському торговому порту до 28 квітня 2022 року. З січня «Надежда» курсує між Керченською протокою і Самсуном, здійснюючи незаконні суднозаходження в окуповану Керч для завантаження зерном. Судно оперується Кубанською морською компанією, оформлено на компанию «Костер» (ИНН 7805750182, IMO 6124214), пов’язану через керівника з «Петрохлеб-Кубань».

Судно «Сормовский-48» (IMO: 8226428, MMSI: 273453680, Call Sign: UBTS9, Flag: Russia [RU]) доставило у порт Самсун з 3000 тонн кукурудзи, яку порушник завантажив в рибному порту окупованої Керчі, звідки вийшов 1 травня. Історія портів «Сормовский-48» також показує регулярні переміщення між Самсуном і Керченською протокою. З власних джерел SeaKrime відомо, що всі ці рейси є перевезенням зерна, і завантаження відбувається в Керчі, куди судно заходить з вимкненим АІС.

ЦЖР повідомляв про тотальне мародерство російських військових на нових українських окупованих терторіях. У фермерів відбирають або за копійки скуповують ранні овочі, які потім везуть до окупованого Криму. Туди ж тентованими вантажівками переправляють зерно, яке крадуть з елеваторів та складів у Херсонській та Запорізькій областях. Криму це зерно не потрібне, адже свого вдосталь, більше того, він відправляє зернові на незаконний експорт до Сирії та Єгипту. Але зараз збільшує обсяги перевалки. Ймовірно — за рахунок сотень тисяч тонн пограбованого збіжжя з нових окупованих територій. Детально про це розповіла Катерина Яресько, доцентка Харківського університету та розслідувачка проекту SeaKrime Центру Миротворець, в ефірі програми «Питання національної безпеки» (телепроект Центру журналістських розслідувань).

Текстову версію інтерв’ю з Катериною Яресько, читайте за посиланням.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter