Кулеба про нову ціль у війні з рф: перемогою буде звільнення всіх окупованих територій

Новини
Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ України Фото: Youtube Радіо Свобода

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба зазначає, що Україна міняє цілі у війні з рф: у випадку перемоги в битві за Донбас вона хотіла б звільнити усі свої окуповані росією території, включно з Донбасом та Кримом.

Про це очільник МЗС сказав в інтерв’ю Financial Times, передає Українська правда.

«Картина перемоги – це концепція, що розвивається. У перші місяці війни перемога для нас виглядала як відведення російських військ на позиції, які вони займали до 24 лютого, і розплата за завдані збитки. Тепер, якщо ми будемо досить сильні на військовому фронті і виграємо битву за Донбас, що буде вирішальним для подальшої динаміки війни, то, безумовно, перемога для нас у цій війні буде звільненням решти наших територій», – сказав Кулеба.

Він зазначив, що лише поразка росії дозволить Україні знову відкрити свої чорноморські порти та відновити експортну економіку.

За словами Кулеби, якщо Київ отримає «ще більше військової підтримки, ми зможемо відкинути їх із Херсонської області, розгромити Чорноморський флот і розблокувати прохід (до моря – ред.)».

Водночас він також визнав, що кровопролиття може бути занадто великим, і Україні, можливо, доведеться вести переговори про врегулювання.

У такому разі Київ хотів би «підійти до неминучого моменту з найсильнішими картами», сказав очільник МЗС.

Він сподівається, що західні партнери продовжать підтримку України й нададуть сучасну зброю для боротьби проти загарбників.

Кулеба упевнений, що союзники підтримають Україну до кінця, включно з витісненням росії з Донбасу та Криму, оскільки саме агресія москви дала Заходу нове відчуття мети.

За його словами, коли три місяці тому «демократія була в занепаді», а «авторитарні режими йшли в наступ», опір України «повернув США та ЄС єдність».

«Вони вже відчувають, що наша перемога буде і їхньою перемогою, і тому я вірю, що вони підтримають нас», – сказав міністр.

Кулеба говорив це за кілька годин після параду Перемоги на Червоній площі в Москві 9 травня, під час якого президент рф Володимир Путін заявив про необхідність захисту росії від НАТО боями на території України.

Як повідомлялось, попри очікування, 9 травня президент росії Володимир Путін на параді в Москві під час своєї промови не оголосив війну Україні. Також нічого не сказав про можливу загальну російську мобілізацію. При цьому глава Кремля заявив, що НАТО та Україна готувалися до «каральної операції на Донбасі, до вторгнення на російські історичні землі, включаючи Крим».

Британська розвідка вважає, що саме недооцінка росією українського опору і понесені через це втрати військ рф не дозволили Володімиру Путіну оголосити про військові успіхи своєї армії в Україні на параді Перемоги 9 травня.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter