Рада затвердила указ Зеленського про примусове вилучення активів Сбербанку Росії та «ВЭБ.РФ» в Україні

Новини
Верховна Рада України Фото: investigator.org.ua

Верховна Рада 12 травня затвердила указ президента Володимира Зеленського від 11 травня про примусове вилучення активів в Україні Сбербанку Росії та «ВЭБ.РФ».

За законопроєкт №7371 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 11 травня 2022 року «Про примусове вилучення в Україні об’єктів права власності Російської Федерації та її резидентів» проголосвали  334 народні депутати, передає Інтерфакс-Україна.

Як уточнив нардеп Олексій Гончаренко, йдеться про фінансові активи української «дочки» Сбербанку – Міжнародного резервного банку (МР Банк, раніше – Сбербанк, Київ) на 5 млрд 825,88 млн грн та «дочки» «ВЭБ.РФ» Промінвестбанку (ПІБ, Київ) – 4 млрд 483,31 млн грн.

Нардеп додав, що вилучаються також права вимоги боргу Сбербанку Росії та «ВЭБ.РФ» до своїх «дочок» відповідно на 14 млрд 889,69 млн грн та 934,87 млн грн.

Згідно з указом, документ вводить у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України, ухвалене 11 травня. Згідно з пояснювальною запискою у Раді, ці дії здійснено відповідно до ухваленого парламентом 3 березня цього року закону «Про головні засади примусового вилучення в Україні об’єктів права власності РФ та її резидентів» (№2116-IХ).

«Об’єкти права власності РФ та її резидентів, реєстрація права власності на які не вимагається відповідно до закону, переходять у власність держави з дня набуття чинності указом президента України рішення РНБО…», – йдеться у законі.

Закон вимагає затверджувати такі укази президента у Раді не пізніше ніж через шість місяців після скасування воєнного стану в країні, проте глава держави і парламент вирішили одразу провести цю процедуру.

Відповідно до указу, розміщеного на сайті Ради, примусово вилучаються також 99,772644% акцій ПІБу, що належать «ВЭБ.РФ», та 100% акцій МР Банку, що належать Сбербанку Росії.

У частині вилучення інших фінансових активів зазначених «дочок» російських банків робиться виняток для активів на 3 млрд грн МР Банку, які спрямовуються на задоволення вимог його кредиторів та необхідні для цього витрати Фонду гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО).

Другим винятком є також права за кредитами МР Банку «Укрзалізниці» із заборгованістю приблизно на $166 млн, «Електроважмашу» на 516,9 млн грн, ДАХК «Артем» на 205,1 млн грн та НВКГ «Зоря-Машпроект» на 2 млрд 325,3 млн грн, а також права за кредитом ПІБ «Укрзалізниці» на $231,6 млн, які підлягають переданню (ймовірно призначеному для цієї ролі Кабміном 10 травня «Націнвестфонду» – ІФ).

Згідно з рішенням РНБО, Кабмін та ФГВФО спільно з Нацбанком мають забезпечити проведення примусового вилучення зазначених об’єктів права власності РФ та її резидентів у 10-денний термін з моменту опублікування указу.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter