В Криму ФСБ погрозами змусила журналістку Ірину Данилович підписати чисті аркуші

Новини
Ірина Данилович Фото: facebook.com/ppu.gov.ua

В окупованому Криму співробітники ФСБ погрозами змусили громадянську журналістку Ірину Данилович підписати чисті аркуші паперу, нібито, в обмін на звільнення з під варти. Після цього її відвезли до «суду», який заарештував її за підозрою «у незаконних діях з вибуховими речовинами».

Про це повідомляє видання ZMINA з посиланням на кримського адвоката Айдера Азаматова.

За його словами, журналістку утримували у будівлі ФСБ протягом восьми днів. Там силовики проводили тестування на поліграфі та погрожували вивезти до лісу, якщо вона щось приховуватиме.

Адвокат повідомив, що увесь цей час Данилович годували один раз на день. Під кінець цього перебування у ФСБ їй запропонували підписати незаповнені бланки в обмін на визволення. Після того як журналістка це зробила, їй повідомили, що в сумочці знайшли двісті грамів вибухівки і відвезли її до «суду» для обрання запобіжного заходу.

Як повідомлялось, лише на тринадцяту добу після викрадення в СІЗО Сімферополя адвокату підтвердили, що громадянська журналістка Ірина Данілович перебуває в них. Її підозрюють у незаконних діях з вибуховими речовинами за ч.1. ст 222.1 Кримінального кодексу рф. Санкція інкримінованої статті передбачає від шести до восьми років та до 100 тисяч рублів штрафу.

Формально запобіжний захід їй обрали лише 7 травня. Із залученням «державного адвоката» за призначенням усупереч тому, що її адвокат вісім днів проводив її пошуки, зокрема в ФСБ та в адвокатській палаті півострова.

Нагадаємо:

  • 29 квітня в окупованому Криму російські силовики затримали у Феодосії громадянську журналістку, медика Ірину Данилович, яка висвітлює проблеми системи охорони здоров’я. Її обвинувачують у нібито «зв’язках з іноземною державою».