росія на окупованих українських територіях планує мобілізувати навіть жінок – Денісова

Новини
Солдати, мобілізовані до «армії ДНР» на окупованій території Донецької області Фото: Reuters

росія проводить на тимчасово захоплених українських територіях приховану мобілізацію, а до лав збройних сил росії планують закликати навіть жінок.

Про це повідомила уповноважена Верховна Рада України з прав людини Людмила Денісова.

«Зокрема, такі заходи розпочалися у тимчасово окупованому Криму, де багато громадян під час призову відмовиться воювати проти української армії та здаються в полон ЗСУ», – уточнила вона.

За її даними, всіх чоловіків віком до 60 років, прописаних у місті Саки та Сакському районі, у період з 16 по 20 травня 2022 року викликають у військкомат для проведення звірки.

«У свою чергу, в ОРЛО в рамках мобілізації окупанти інформували керівництво підприємств про те, що необхідно провести «звіряння даних» жінок віком від 18 до 45 років, які мають такі спеціальності: бухгалтер, кухар, медсестра, лаборант, водій, машиніст, прибиральник », – зазначила український омбудсмен.

За словами уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, примусова мобілізація заборонена міжнародним гуманітарним правом, а статтею 51 IV Женевської Конвенції про захист цивільного населення під час війни забороняється загарбницькій державі змушувати осіб, які перебувають під захистом, тобто тих, хто опиняється під владою. конфлікту або загарбницької держави служити в його збройних або допоміжних силах.

«Звертаюся до Комісії ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення Росії в Україну врахувати цей факт порушення Росії прав людини в Україні», – уточнила Денісова.

Росія все ж таки почала проводити приховану мобілізацію. Українська розвідка вже має підтвердження цієї інформації. Резервісти ворога залучаються до виконання бойових дій на короткострокові контракти, наголосив голова Генерального управління розвідки України генерал-майор Кирило Буданов.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter