рф могла піти на евакуацію захисників «Азовсталі», щоб заявити про повний контроль на Маріуполем – аналітики ISW

Новини
Українські захисники з військового гарнізону «Маріуполь», яких евакуюють з «Азовсталі» Фото: Reuters

росія могла погодитися на евакуацію українських військових з території заводу «Азовсталь», щоб швидше проголосити Маріуполь повністю під своїм контролем.

Про це повідомляє вашингтонський Інститут дослідження війни (ISW).

«Кремль міг погодитися на умовну капітуляцію захисників «Азовсталі», щоб прискорити можливість росії оголосити Маріуполь повністю під своїм контролем», – вважають американські аналітики.

В ISW звернули увагу, що за даними української військової розвідки, департамент інформації та масових комунікацій Міноборони рф поспіхом готує прес-тур для іноземних журналістів новими окупованими територіями України з 18 по 21 травня.

Аналітики припускають, що Кремль також міг погодитися на таку угоду, щоб забезпечити перемогу, щоб запобігти критикі в соцмережах з приводу невдалого форсування російськими військами річки Сіверський Донець на Луганщині, де війська Росії зазнали значних втрат, та загального повільного темпу вторгнення.

«Угода про капітуляцію викликала певне обурення та замішання у проросійських соціальних мережах, а не святкування повної капітуляції Маріуполя, на який, ймовірно, очікував Кремль, що, можливо, підірвало російські інформаційні операції», – зазначають в ISW.

За інформацією Головного управління розвідки Міноборони України, усвідомивши, що світова громадськість більше не вірить брехливим повідомленням російських телеканалів, кремлівські пропагандисти вирішили залучити до своєї діяльності європейських журналістів та світові ЗМІ. З 18 до 21 травня окупанти планують показати представникам ЗМІ зруйновані райони Маріуполя.

«Щоб звинуватити Україну в руйнуванні міста та масових вбивствах мирних мешканців, російські пропагандисти вже завезли в Маріуполь уламки українських боєприпасів, зібраних зі всіх окупованих районів Донецької області, та готують завезених з Донецька та Горлівки «місцевих очевидців», які розповідатимуть журналістам про «злочини» захисників Маріуполя», – зазначили в ГУР.

Так званий «прес-тур» також передбачає виїзд групи з російського Ростова-на-Дону та відвідування журналістами окупованих Херсону, Нової Каховки, Скадовська, Армянська та Донецька.

До участі в «прес-турі» міністерство оборони рф намагається залучити представників ЗМІ з Франції, США, ФРН, Японії, Греції, КНР, Білорусі, Індії, Венесуели, Болгарії та ОАЕ.

Як повідомлялось, 16 травня почалася операція з порятунку заблокованих на території заводу «Азовсталь» захисників України з гарнізону «Маріуполь». 53 важкопоранених військовослужбовця доставлені до медичного закладу у окупованому Новоазовську. Ще 211 захисників через гуманітарний коридор евакуйовані до Оленівки в ОРДО з подальшим поверненням їх на підконтрольну Україні територію через процедуру обміну.

17 травня з оточеного комбінату «Азовсталь» у супроводі російського конвою в ОРДО виїхали ще 7 автобусів з українськими військовими.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter