ЗМІ повідомили, що захисників Маріуполя вивезли до ОРДО, Білецький просить почекати два-три дні

Новини
Азов
Фото: Reuters

Засновник і перший командир полку Національної гвардії «Азов» Андрій Білецький закликав не нашкодити порятунку українських військових з оточеного комбінату «Азовсталь» у Маріуполі. Водночас видання Reuters повідомляє, що понад 250 українських захисників вивезли в колонію в Оленівці, яка знаходиться у терористичній «ДНР».

«Зараз я закликаю утриматися від коментарів та оцінок того, що відбувається там. Єдине, що кожен із вас мусить зробити сьогодні, – не нашкодити порятунку наших хлопців. Через 2-3 доби сам гарнізон розповість, як все відбувалося. Полк «Азов» на зв’язку, я знаю, що там відбувається. Гарнізон на місці і зі зброєю в руках. Все буде добре», – сказав Білецький.

Як пише Reuters, російський конвой супроводжував 7 автобусів з українськими військовослужбовцями. 

Фото: Reuters

Окупанти кажуть, що принаймні 256 українських військових здалися в полон, включно з 51 пораненим. Українська влада повідомляла про 264 військових, із них 53 поранених.

Невідомо, що чекає на українських військових, оскільки росіяни говорили про підготовку допитів бійців полку «Азова». Також невідомо, чи лишилися на заводі «Азовсталь» у Маріуполі ще українські військові.

Міністр оборони України Олексій Резніков заявляє, що завдяки героїзму захисників Маріуполя вдалося відтягти війська російської федерації від Києва та зупинити наступ на Запорізьку і Донецьку області.

«Завдяки героїзму гарнізону Маріуполя вдалося відтягти війська російських окупантів від Києва. Вони виконали свій наказ стримати угруповання 20 тис. російських загарбників і не пустити їх на Запоріжжя й далі на Донеччину. Вони всі герої, у них зараз новий наказ – зберегти своє життя», – наголосив Резніков, повідомляє Еспресо.

За словами міністра оборони, головна мета – зберегти життя гарнізону захисників Маріуполя, до складу якого входять морські піхотинці, бійці Територіальної оборони, поліція, прикордонники, нацгвардійці, бійці окремого полку «Азов».

«Сьогодні відбуваються дуже складні процеси, в тому числі й перемовні, за допомогою Червоного Хреста. Це евакуація поранених у тяжкому стані та інших поранених. Наш план – зберегти їм життя й потім свободу», – зауважив Резніков.

Як повідомлялось, 16 травня командир полку Нацгвардії «Азову», бійці якого заблоковані разом з іншими захисниками Маріуполя на заводі «Азовсталь», Денис Прокопенко заявив, що задля збереження життів увесь Маріупольський гарнізон виконує рішення вищого військового командування. Він не розкрив суть цього рішення. Раніше Міноборони рф повідомило про досягнення домовленості про вивезення поранених українських військових із «Азовсталі». У ЗМІ з’явилися відео з тяжко пораненими українськими військовими, евакуйованими зі сховищ «Азовсталі», їх обміняли на російських військовополонених.

Пізніше почалася операція з порятунку заблокованих на території заводу «Азовсталь» захисників України з гарнізону «Маріуполь». 53 важкопоранених військовослужбовця доставлені до медичного закладу у окупованому Новоазовську. Ще 211 захисників через гуманітарний коридор евакуйовані до Оленівки в ОРДО з подальшим поверненням їх на підконтрольну Україні територію через процедуру обміну.

З території заблокованого військами рф металургійного комбінату «Азовсталь» у Маріуполі виїхали близько 10 автобусів з українськими військовими.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter